Obavijesti

News

Komentari 18

'Štrajk nije dobar i stvara lošu atmosferu među roditeljima...'

'Štrajk nije dobar i stvara lošu atmosferu među roditeljima...'

Mi smo otvoreni za razgovore. Apeliram na čelnike sindikate da sjednu za stol i realno pogledaju što smo mi sve napravili, poručio je Plenković navodeći kako se rad učitelja i profesora poštuje...

VIDEO

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade prokomentirao je aktualne teme, među kojima je i štrajk učitelja, ali i paket kaznenog zakonodavstva, ali i zeleno svjetlo za Schengen. Ponuda Vlade o rastu plaća za više od 6 posto u idućoj godini temeljem povećanja osnovice je, kaže, ozbiljno povećanje koja nisu usporediva s ranijim vremenima te podsjetio da je na stolu rasprava o koeficijentima u što će biti uključeni stručnjaci.  

Štrajk učitelja u tri županije, a danas će štrajkati i fakulteti
Štrajk učitelja u tri županije, a danas će štrajkati i fakulteti

- Štrajk nije dobar i stvara lošu atmosferu među roditeljima, stvara nepotrebnu atmosferu kontinuiranog pritiska. Mi smo otvoreni za razgovore. Apeliram na čelnike sindikate da sjednu za stol i realno pogledaju što smo mi sve napravili - poručio je Plenković navodeći kako se rad učitelja i profesora poštuje te da su važni za reformu. Naveo je da je paket koji je Vlada iznijela cjelovit i pravedan te mislim da rješava bit problema, a ostalo se mora riješiti konsenzusom. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:45

Osvrnuo se na paket izmjena a kaznenog zakonodavstva, kojim se želi prevenirati strašne slučajeve kojima smo svjedočili posljednjih godinu dana. Izmjenama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku pooštrit će se kazne za sve oblike nasilja u obitelji, oštrije kazne za seksualne delikte uz brisanje djela spolnog odnošaja bez pristanka, ubrzanje kaznenih postupaka, a status službene osobe uz socijalne radnike dobit će i učitelji i profesori.

Za kazneno djelo nasilja u obitelji predviđena je kazna zatvora do tri godine, što znači da se kao najniža može izreći kazna zatvora do tri mjeseca, a najdulja tri godine. Briše se kazneno djelo spolnog odnošaja bez pristanka i ono će biti jedan oblik silovanja, a kazna će biti od jedne do pet godina.

Počeo jednodnevni štrajk na fakultetima, traže veće plaće
Počeo jednodnevni štrajk na fakultetima, traže veće plaće

- Izmjene ovih zakona su smatram veliki   iskorak naprijed - poručio je premijer, koji se nada širokoj potpori za ove izmjene u Saboru. Iz Kaznenog zakona briše se i djelo teškog sramoćenja, koje kaže, nije zaživjelo u praksi i nije potrebno da bude među kaznenim djelima.

- Ujedno je to signal daljnjeg poštovanja slobode medija - poručio je Plenković. 

Kada je riječ o rastu Hrvatske na 'Doing business' ljestvici naveo je kako je to dobra vijest, ali da treba još napraviti iskorak. Podsjetio da je Europska komisija dala zeleno svjetlo za ulazak u Schengen.

- Predstoji nam vrlo intenzivan nastavak političko diplomatskih aktivnosti, potrebna nam je jednoglasna potpora svih članica. Očekujem da u tom procesu razgovori budu intenzivni da se temelje na meritumu i da pokušavamo otklanjati sve ono to nije vezano sa supstancom Schengena - poručio je Plenković. 

Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, kojim se rješava problem osoba s invaliditetom. Resorni ministar Oleg Burković naveo je kako se u zakon unose nove kategorije korisnika povlaštenog prijevoza putnika i vozila u javnom obalnom i linijskom pomorskom prometu.

- To su određene kategorije osoba s invaliditetom, osobe s tjelesnim oštećenjem donjih ekstremiteta 80 posto li više, hrvatski ratno vojni invalidi sa stopostotnim tjelesnim oštećenjem te osobe kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje vida od sto posto, gluho slijepe osobe sa sto posto tjelesnog oštećenja te osobe s invaliditetom kojima je utvrđen treći i četvrti stupanj funkcionalnog oštećenja te djeca s poteškoćama u razvoju - nabrojao je ministar.

Predviđene su i prekršajne odredbe u slučaju zlouporabe prava na besplatni prijevoz. U izradi zakona sudjelovale su brojne udruge osoba s invaliditetom, a među kojima su i Brački pupoljci. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...