Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

'Štrajk nije legalan jer sindikati nisu ispoštovali svu proceduru'

Odvjetnik Albin Hotić ne negira da je štrajk ustavno pravo, no u konkretnom slučaju najveći je problem procedura

Foto: Privatni album
6 komentara

Prvo bih želio naglasiti da ne ulazim niti u razloge štrajka niti u moguće posljedice odnosno sve ono što se događa ovih dana u Hrvatskoj zbog štrajka prosvjetnih radnika, rekao je odvjetnik Albin Hotić za N1 te ustvrdio kako štrajk nije legalan.

Zagreb: APIS IT i Vlada RH otvorili Centar dijeljenih usluga 'RAZGOVARAT ĆEMO I DALJE' Premijer Plenković: Sve se moglo rješavati i bez štrajka

Potom je krenuo obrazlagati svoje tumačenje. Ne negira da je štrajk ustavno pravo, no u konkretnom slučaju najveći je problem procedura.

POGLEDAJTE VIDEO

- Sukladno Zakonu o radu, da biste štrajkali morate provesti jednu prilično strogo definiranu proceduru koja vas vodi u mogućnost provođenja zakonitog štrajka i koliko je meni poznato, sindikati nisu proveli tu proceduru te u tom smislu ne mogu niti legalno štrajkati - kaže odvjetnik Hotić.

Sud odlučuje po kratkom postupku

Pritom kaže kako nije točno da je Vlada, ako je smatrala da je štrajk nelegalan, trebala tražiti zabranu nakon tri dana.

- Ne, poslodavac, u ovom slučaju Vlada, može tražiti zabranu štrajka bilo kad dok štrajk traje. Dakle, ako se odluči na taj potez, Vlada nije zakasnila - kazao je. Tumači i kako Vlada ne može sada kazniti štrajkaše. Tek nakon odluke suda, ako sud odluči da je štrajk nelegalan, ‘onda bi mogli svi oni koji su sudjelovali u štrajku snositi neke posljedice'.

Zagreb: Svečano otvorenje X. konferencije socijalnih radnika GRABAR KITAROVIĆ: 'Učitelji imaju pravo na štrajk, ali i djeca na obrazovanje...'

Tu odluku, sud u prvom stupnju, a tu je nadležan Županijski sud, mora donijeti u roku od pet dana. 

- Najčešće u praksi se događa da se dan nakon podnošenja tužbe već održava rasprava, već se stranke suoče na sudu i iznose svoje argumente i sud najčešće onda taj dan i donosi odluku - opisuje odvjetnik.

Stranka koja izgubi ima se pravo žaliti, ali i to se brzo rješava.

Pula: Nastavnici štrajkaši snimaju milenijsku fotografiju u obliku slova ne | Autor: Dusko Marusic/PIXSELL Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

- Nadležni sud za rješavanje žalbe je Vrhovni sud, koji u vrlo, vrlo kratkim rokovima, u pitanju su dani, donosi pravomoćnu odluku je li štrajk zakonit ili nije - tumači.

'Zakon kaže da Vlada ne mora platiti dane u štrajku’

Kaže i kako nije točno da Vlada mora platiti dane u štrajku.

PODRŠKA Istraživanje: 67 posto ispitanih podržava štrajk nastavnika

- Ne. Najčešće se u praksi tijekom pregovora, koji se odvijaju za vrijeme štrajka, sindikati i poslodavci se dogovore o tome da štrajk bude plaćen, najčešće. Ali, ukoliko poslodavac ne pristane na to, sindikati nemaju instrument da natjeraju poslodavca da plati sudjelovanje u štrajku, zato što zakon kaže da ne mora to platiti - poručio je Hotić.

No ostaje ključno pitanje – zašto smatra da sindikati nisu ispoštovali proceduru.

- Ne, koliko je meni poznato nisu. Znači, elementi koji su potrebni da biste proveli zakoniti štrajk su: najava kolektivnih pregovora, kolektivno pregovaranje u dobroj vjeri, zastoj u kolektivnim pregovorima, provedeni postupak mirenja, neuspješno mirenje i tek tada imate elemente da najavite štrajk koji će biti zakonit - ponavlja Hotić.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message