Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
347 komentara

Štrajk se nastavlja: Nastave u ponedjeljak nema u 3 županije

Pred Muzejom iluzija u Zagrebu sindikati su na konferenciji za medije objavili kako u ponedjeljak štrajkaju škole u Primorsko - goranskoj, Međimurskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

347 komentara

Pred Muzejom iluzija u Zagrebu sindikati su na konferenciji za medije objavili kako u ponedjeljak štrajkaju škole u Primorsko-goranskoj, Međimurskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

POGLEDAJTE VIDEO

- Mi smo došli pred Muzej iluzija jer smo dobili poziv od premijera da razgovaramo o zaostajanju plaća, a kako nismo dobili ni mjesto ni vrijeme, mi smo odlučili premijera potražiti ovdje - istaknuli su upitavši Vladu jesu li iluzije vjerovati da su zaposlenici u sustavu odgoja i obrazovanja važni za društvo te da će Vlada ispoštovati svoje obveze koje je sama zacrtala i prema Europskoj komisiji. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Sindikati simbolično ispred Muzeja iluzija objavljuju gdje u ponedjeljak nema nastave Reporterka: Nikol Zagorac

Objavljuje 24sata Politiko u Petak, 25. listopada 2019.

 

- Prema strategiji koju su donijeli plaće su do 2018. trebale biti izjednačene s prosječnom plaćom zaposlenika u javnim služabama. Do sada već svaki građanin zna da ovime što je premijer najavio (povećanje osnovice plaće za 6, 12 posto svim javnim i državnim službenicima, op.a.) ne samo da će se izjednačiti plaće i da će Vlada svoje obveze ispuniti nego mi padamo još niže. I to je neprihvatljivo - istaknula je Ana Tuškan iz Sindikata učitelja. 

Dodala je kako spremačice u školama čiste duplo veću površinu od propisane. 

- Plaća početnika je 3100 kuna, a plaća spremačice sa 30 godina staža je 3580 kuna. Te žene žive na rubu siromaštva. U sličnoj situaciji su i kuhari, računovođe, tajnici, referenti - naglasila je dodavši kako to nisu zahtjevi "nas nerazumnih prosvjetari, nego obveze na koje se obvezala Vlada." 

- Mi želimo da su naša djeca sretna i jedva čekamo da se vrate u školske klupe. Nama ovo izrazito teško pada, ali molimo za razumijevanje jer je ova naša borba naše legitimno pravo - naglasila je. 

Političari su im, dodala je, tisuću puta obećavali i iznevjereli ih. 

- Nemojte nas povezivati s politikom. Mi nismo ni za jednu stranku i ne podržavamo ni jednu stranku, nemamo veze s politikom. Obrazovanje i zaposlenici ne smiju biti taoci politike - poručila je i naglasila kako niti jedan Sindikat ni članovi neće ići na nikakve sastanke niti s jednom političkom strankom ni s predsjedničkim kandidatima. 

Istaknuli su i kako je danas u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji u štrajku 87 posto zaposlenika u srednjim te 92 posto u osnovnim školama.

Što se tiče nadoknade nastave, obzirom da su najavili štrajk do daljnjeg, naglasili su kako niti jedan učenik neće ostati bez propuštenih sati.

- Upute će doći na vrijeme i svi će znati na vrijeme kada i kako će biti nadoknade. Naravno da će, ukoliko se štrajk nastavi, nadoknade morati biti - poručili su.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message