Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
95 komentara

Štrajk: Stjuardese i piloti ne pristaju na smanjenje plaća

Piloti i stjuardese Croatia Airlinesa nisu se u utorak dogovorili te se štrajk nastavlja i u srijedu. I danas je otkazano 20-ak letova, dok ih je još dvadesetak izmijenjeno

Marko Prpić/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
95 komentara

Sindikati pilota i kabinskog osoblja Croatia Airlinesa su poručili u srijedu kako neće pristati na daljnje snižavanje svojih primanja. Predstavnici sindikata kažu i kako je Uprava odlučila razmotriti njihov argument da se uštede od 7,5 milijuna kuna na masi za plaće već sad mogu postići jer je kompaniju napustio dio zaposlenika, što navodno nije uključeno u plan restrukturiranja.

Inače pred upravnom zgradom CA u srijedu se okupilo oko stotinjak štrajkaša. Njihovi predstavnici su rekli kako problem nisu oni nego Uprava koja je, godinama generirajući gubitke, tvrtku dovela na rub opstanka. 

Otkazano je 20-ak letova

Piloti i stjuardese Croatia Airlinesa nisu se u utorak dogovorili te se štrajk nastavlja i u srijedu. Za letove je predbilježeno oko 5500 putnika, a poremećaje u putovanju može osjetiti oko 900 putnika. I danas je otkazano 20-ak letova, dok ih je još dvadesetak izmijenjeno te će putnici biti prevezeni unajmljenim zrakoplovima drugih kompanija. Među otkazanim međunarodnim letovima su Zagreb-Bruxelles-Zagreb te Zagreb-München.

>>> Sve informacije o smanjenom opsegu letenja i točan raspored letova doznajte OVDJE

Sindikat kabinskog osoblja je pregovore s Upravom završio oko 18 sati u utorak, nakon čega su potvrdili da dogovora nema. 

Plaće su bile glavno pitanje, na koje sindikati ne pristaju ustuknuti. Pozivaju sve sindikate u zemlji na štrajk solidarnosti. U srijedu će im se priključiti dio radnika zagrebačkog Holdinga, te kontrolori leta, a imaju naznake da će im se priključiti još četiri ili pet sindikata.

Uprava je naglasila kako su zasad samo najavili otkaze za 42 stjuardese i stjuarda, no niti jedan član kabinskog osoblja nije dobio otkaz. Konačnu odluku o otkazima će, kažu, donijeti na temelju izvještaja HZZO-a i mišljenja Radničkog vijeća.

Od četvrtka će se štrajkašima Croatia Airlinesa u solidarnosti pridružiti i Sindikati Zračne luke Zagreb, Zračne luke Split i Kontrole leta. U planu je tzv. ''bijeli štrajk'' što znači da će se raditi, ali manjim intenzitetom, najavljeno je iz Hrvatskog sindikata prometnih pilota. 

Zaposlenici ZET-a najavili štrajk za nedjelju

Za nedjelju 19. svibnja štrajk su najavili i zaposlenici Zagrebačkog električnog tramvaja. Tvrde da im Zagrebački holding plaće i druga materijalna prava ne isplaćuje na vrijeme, odnosno do 10. u mjesecu, kako predviđa Kolektivni ugovor. 

U dopisu koji su poslali predsjedniku Uprave Zagrebačkog holdinga traže da pokuša mirno riješiti spor koji je nastao nakon što im nije isplaćena plaća za mjesec travanj kao ni dio jubilarne nagrade za 2012. godinu. Zaposlenicima koji su stekli pravo regresa također nije isplaćen dio novca. 

Traže da im Uprava predloži miritelja u roku od 12 sati, a ga ne predloži to će učiniti sami. Ako postupak mirenja ne uspije počet će sa štrajkom u nedjelju rano ujutro. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message