Obavijesti

News

Komentari 53

'Zbog štrajka bi moglo doći do kolapsa u zračnom prometu...'

'Zbog štrajka bi moglo doći do kolapsa u zračnom prometu...'
2

Predsjednik Uprave Croatia Airlinesa, tvrdi da će, u slučaju štrajka, iznajmiti zrakoplove kako planovi putnika ne bi bili dovedeni u pitanje. 'Od 923 zaposlenika štrajkat će njih 50-ak', kaže šef Uprave

VIDEO

Kabinsko osoblje i dio aviomehaničara u sindikatu Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA) najavili su štrajk koji bi trebao početi u utorak 8. kolovoza u 6 sati ujutro.

Predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Krešimir Kučko rekao je na konferenciji za novinare što kompanija namjerava poduzeti kako bi, u slučaju štrajka, osigurao prijevoz putnika:

- Iznajmit ćemo zrakoplove kako zbog štrajka planovi naših putnika ne bi bili dovedeni u pitanje. Ne želimo da ikome propadne godišnji jer je manji dio radnika CA odlučio štrajkati. Od 923 zaposlenika štrajkat će njih 50-ak, pripadnika sindikata ORCA i uglavnom kabinskog osoblja, rekao je Kučko dodajući da najavljenim štrajkom ozbiljno ugrožavaju turizam od kojeg svi, pa i Croatia Airlines žive. 

Kazao je ne isključuje mogućnost kolapsa u zračnom prometu u slučaju dugotrajnijeg štrajka s obzirom da je špica turističke sezone i da svi putnici ipak neće moći biti prevezeni.

- Dnevno CA ima 105 letova,  a u nekim danima preveze i po nekoliko tisuća putnika, naglasio je Kučko.

- Croatia Airlines preveze trećinu putnika koji dolaze u Hrvatsku. Moglo bi doći do kolapsa u zračnom prijevozu, a štrajk bi mogao ugroziti turističku reputaciju Hrvatske - rekao je Kučko i dodao da je šteta u slučaju štrajka za Croatia Airlines nekoliko milijuna kuna dnevno.

Pojasnio je da je Uprava CA u studenom lani inicirala kolektivne pregovore. Sindikatima je bilo ponuđeno sklapanje istog kolektivnog ugovora. 

- I kao takav, sadrži rast plaća koje u CA dijelom ovise i o radnom stažu. Dva sindikata prihvatila su ponudu, ali ORCA je čekala utvrđivanje reprezentativnosti. U međuvremenu je istekla i produžena primjena starog ugovora. Došli su nam sa 150 zahtjeva, koji bi, ako bi bili prihvaćeni, značili oko 50 milijuna kuna povećanje godišnje za plaće, a to nije moguće jer bi ugrozilo radna mjesta, a kompanija planira velika ulaganja - kazao je. 

Ministarstvo: Ne osporavamo pravo na štrajk, ali u jeku sezone?

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pozvalo je u srijedu Upravu Croatia Airlinesa i sindikate na nastavak dijaloga, jer vjeruje da se može pronaći optimalno rješenje oko kolektivnog ugovora te je predstavnike obiju strana pozvalo na sastanak na kojem će saslušati njihove zahtjeve.

- Ne osporavamo ničije pravo na borbu za socijalna prava, ali štrajk organiziran u jeku turističke sezone, može prouzročiti negativne učinke, ne samo na promet, turističku sezonu, već i na poslovanje Croatia Airlinesa - navode u srijedu iz Ministarstva.

Dodaju kako pozivaju Croatia Airlines i sindikate zaposlenika na nastavak dijaloga, jer vjeruju da se može pronaći optimalno rješenje, koje bi bilo prihvatljivo jednoj i drugoj strani.

Ministar Oleg Butković pozvao je predstavnike obiju strana na sastanak, a na kojem će saslušati njihove zahtjeve.

- Štrajk, iako legitiman, u ovom trenutku ne odgovora nikome, a direktne i najveće posljedice osjetit će upravo korisnici letova, domaći i strani putnici, koji ne mogu i ne smiju trpjeti posljedice nemogućnosti dogovora poslodavca i zaposlenika. Stoga još jednom apeliramo na pomirljiv ton Croatia Airlinesa i predstavnika sindikata, nastavak razgovora i dogovora o kolektivnom ugovoru po imenovanju Uprave - stoji u priopćenju.

Prava putnika s otkazanih letova

U slučaju otkazivanja letova zbog štrajka, putnici ostvaruju pravo na promjene i povrat novca. 

1. Promjena datuma putovanja za aviokartu izdanu na dokumentu Croatia Airlinesa (OU 831)

Putnici koji imaju kartu za neki od otkazanih letova moći će je zamijeniti za let Croatia Airlinesa na istoj liniji bez nadoplate. U slučaju da nije raspoloživa ista klasa knjiženja kao na originalnoj karti, nova će karta biti knjižena u najnižoj raspoloživoj klasi, a promjena razreda putovanja (iz ekonomskog u poslovni razred) nije dopuštena. Moguća je samo jedna promjena, a putovanje mora biti realizirano do 31. listopada 2017. g.

2. Promjena leta

Putnicima čiji je let otkazan može biti ponuđen alternativni let Croatia Airlinesa i drugih Star Alliance prijevoznika. Putovanje mora biti realizirano do 31. listopada 2017. g., a promjena se neće naplaćivati. U slučaju da nije raspoloživa ista klasa knjiženja kao na originalnoj karti, nova će karta biti knjižena u najnižoj raspoloživoj klasi, a promjena razreda putovanja (iz ekonomskog u poslovni razred) nije dopuštena.

3. Povrat novca za aviokartu izdanu na dokumentu Croatia Airlinesa (OU 831)

U slučaju da putnik odustane od putovanja i zatraži povrat novca za kupljenu kartu, na raspolaganju su mu sljedeće mogućnosti:
povrat novca za neiskorištene karte , djelomični povrat za djelomično iskorištene karte. Ako uvjeti originalne karte zahtijevaju naknadu za povrat, ta se naknada neće naplaćivati. Moguće je zatražiti povrat novca i za karte čiji uvjeti ne dopuštaju refundaciju.

Povrat novca/promjenu moguće je zatražiti do 31. kolovoza 2017. g.

Ako je zrakoplovna karta izdana na dokumentu nekog drugog prijevoznika, potrebno je kontaktirati tu zrakoplovnu kompaniju.


 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa