Obavijesti

News

Strašno: Učenice su se tukle u Dubravi, ostali đaci navijali

Strašno: Učenice su se tukle u Dubravi, ostali đaci navijali

Djevojčice su imale dogovorenu još jednu tučnjavu, ali ravnatelji škola reagirali su na vrijeme. Pozvali su učenice, njihove roditelje i socijalnu radnicu. Planiraju napraviti i edukaciju o vršnjačkom nasilju

VIDEO

Prošlog tjedna kod zgrade Prehrambeno-tehnološke škole u Dubravi potukle su se dvije učenice. Snimala ih je vršnjakinja,a ostali su se okupili i navijali.

Ravnateljica: Zvali smo policiju

Navodno je sukob između njih izbio zbog dečka. Budući da se u zgradi nalazi nekoliko škola: Veterinarska, Agronomska i Prehrambeno-tehnološka, svi su ravnatelji i pedagozi odmah reagirali.

- Istina je, učenice su se potukle u garažama iza škole. Čim sam čula što se događa, odmah sam nazvala policiju, međutim dok su oni došli na mjesto događaja, svi su se razišli - otvoreno nam kazuje ravnateljica Veterinarske škole Andrea Đurđević.

Obje su pozvali na razgovor

Iako taj dan nisu uspjeli saznati što se točno dogodilo, krenula je u istraživanje o kojim se učenicama radilo te koji je zapravio bio slijed događa koji je doveo do međuvršnjačkog nasilja.

- Imamo jako puno učenika i nisu svi iz iste škole. Ali to nam u tom trenutku nije bilo bitno. Željeli smo pronaći počinitelje i stati tome na kraj - kaže nam ravnateljica.

Nakon dva dana istraživanja, anonimno je zaprimila video tučnjave koji je snimala jedna od učenica.

- Trebalo nam je dva dana da otkrijemo tko su dvije djevojčice sa snimke. Čim smo saznali, obje smo pozvali u ured na razgovor - nastavlja ravnateljica.

Saznali su da je jedna učenica Veterinarske škole, a druga Agronomske škole. Sastala se s ravnateljem Agronomske škole, Ivicom Marinićem te je s njim dogovorila daljnji postupak.

- U petak me ravnateljica Veterinarske škole obavijestila da je jedna od sudionica tuče, učenica Agronomske škole. Pozvali smo obje djevojčice u ured, nazvali njihove roditelje, i obavili zajednički razgovor s pedagoginjom - kaže ravnatelj.

Imale dogovorenu još jednu tučnjavu

Navodno su djevojčice imale dogovorenu još jednu tučnjavu, pa su ravnatelji odlučili čim prije reagirati.

 - Najvažnije nam je bilo to prevenirati. Obavili smo razgovor s njima, a roditelji su ih odveli doma taj dan - kaže.

Nakon toga postupili su prema pravilniku i obavijestili gradski ured, Ministarstvo i sve nadležne službe o tome što se dogodilo.

- To smo napravili u petak, tako da još uvijek nismo izrekli mjere učenicama, iako ćemo to napraviti do kraja ovog tjedna - kaže ravanteljica Đurđević.

Nakon razgovora sa socijalnom pedagoginjom, djevojčice su se jedna drugoj ispričale te između sebe riješile problem.

'Ispričale su se i rekle da su napravili glupost'

- Došle su i do mene u ured i rekle da su napravile glupost na koju su ih nagovorili drugi učenici. Pričale smo o tome na koji način bi druge učenike mogli educirati o međuvršnjačkom nasilju, pa su se učenice same ponudile pred kolegama ispričati što se dogodilo i zašto je bilo besmisleno - kaže ravnateljica.

Ravnatelji svih škola rekli su nam kako je ovo prvi put da su se susreli s ovakvom situacijom, ali da će ovaj primjer iskoristiti kao lekciju za sve učenike, ali i za sebe.

- Napravit ćemo edukaciju svih učenika o međuvršnjačkom nasilju te sada radimo na izradi plana na koji način ćemo to izvesti. Ovo je stvarno strašno i zaista ćemo se potruditi da se ovakve stvari više ne događaju - zaključuje ravnateljica.

Pravovremena i jasna reakcija za primjer

Ovaj je slučaj primjer gdje su ravnatelji škola jasno, pravovremeno i otvoreno reagirali, ali vršnjačko nasilje - pa i ovakvko nasilje među djevojčicama, često se pokušava prikriti ili ignorirati.

Slične scene tučnjava djevojčica u Splitu pojavile su se u javnosti prije dvije godine, ali tada profesori splitskih srednjih škola nisu htjeli javno govoriti o ovome fenomenu.

Priznali su tek da ovakve tučnjave nisu novost već nešto što se pojavljuje svakih nekoliko godina. Javnost vrlo teško doznaje za njih, tek kada osvanu na internetu, a u većini slučajeva snimke objavljuju oni koji su snimali i navijali za jednu od sudionica tučnjave. Osobito su teški i brutalni slučajevi gdje je jedna djevojčica izložena nasilju i zlostavljanju više vršnjakinja, pa je tako u Metkoviću više njih nanijelo teške ozljede jednog djevojčici. 

Vrhunac šoka za hrvatsku javnost bila je priča od prije nekoliko godina kad je napadnuta učenica 8. razreda jedne osnovne škole u Splitu. Djevojku (14) tijekom velikog odmora pretukla je godinu dana starija djevojka koja se bavi kickboksingom. Nije riječ o adolescentskoj svađi koja je prerasla u fizički obračun, nego je premlaćivanje naručila razredna kolegica nesretne cure.

Kickbokserica ju je najprije izudarala rukama po glavi, te je potom uhvatila za kosu i glavu joj “nasadila” na svoje koljeno. Djevojka je zadobila kontuziju desnog dijela lica, nagnječenje nosa i hematome po cijeloj glavi. 

Nasilnica se poslije na Facebooku pohvalila ishodom obračuna. Majka pretučene djevojčice nije mogla zaspati te večeri kada joj je kći došla kući s izobličenim licem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u