Obavijesti

News

Komentari 76

Strastveni skupljač: Imam ih 300 i nisam ih skinuo s auta

Strastveni skupljač: Imam ih 300 i nisam ih skinuo s auta
20

Istranin Vilijam Krbavac (30) godinama sakuplja registracijske pločice. Želja mu je posjetiti sva ta mjesta na njima. Većinom su to stare balkanske pločice. I ne misli stati na tome

VIDEO

Prvu registracijsku tablicu Pule iz doba Jugoslavije našao sam na jednom starom automobilu koji je išao na otpad i tako je sve počelo. Najviše imam onih iz doba bivše Jugoslavije. Počinje tako priču o svom veoma neobičnom hobiju Vilijam Krbavac (30) iz Lupoglava u Istri. On je strastveni sakupljač starih registracijskih tablica. Godinama ih sakuplja, a u svojoj kolekciji ih ima više od 300. Većinom su to stare balkanske pločice. I ne misli stati na tome. Taj broj svakim danom raste. Među mnogobrojnim tablicama ima vrlo zanimljivih, kao što su one sa starim vojnim oznakama, pa onda iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Banje Luke, Slovenije, Rima, Australije, Austrije, Njemačke, Srbije, Amerike...

- Snalazim se na puno načina kako bih ih nabavio. Neke sam kupio, neke su mi donijeli prijatelji, neke sam pronašao na raznim buvljacima, a neke kupio preko Njuškala - kaže. Nedostaju mu, dodaje, registracijske tablice iz samo 40-ak gradova bivše Jugoslavije.

- I njih ću nabaviti sigurno - uvjeren je Vilijam.

Smatra kako su one dio povijesti te da bi bilo šteta ne sačuvati ih i uništiti.

Osim jugoslavenskih, Vilijam posebnu pažnju pridaje američkim tablicama.

POGLEDAJTE GALERIJU:

20
| Foto: Dusko Marusic/PIXSELL, Reuters

- Nemam nove registracijske pločice, tako da nikom nisam uzeo njegove, nego sakupljam samo stare. Ove američke nabavljam uglavnom od prijatelja. To je gušt. Neke sam kupovao za 10 kuna, a za neke sam izdvojio i 100 eura - kaže.

Najskuplja tablica je bila, dodaje, ona iz Republike Srpske Krajine, koja je koštala oko 100 eura. Nabavio ju je u Osijeku prije dvije i pol godine. Najteže mu je, otkriva, nabaviti tablice sa zvijezdom petokrakom, koje najviše voli, dok ih iz stranih zemalja lako pronalazi.

- Prijatelji znaju za moj hobi. Neki mi kažu da je to simpatično i dobro, a drugi da sam totalno lud - priznaje Vilijam. Nema dovoljno prostora da bi sve pločice držao izložene vani, pa su spremljene u kutije. Na sigurno. Da ih ne bi izgubio.

- Čekaju bolje dane kad ću ih sve izložiti na zidu - kaže naglašavajući kako nema tog novca za koji bi prodao tablice.

- To je ljubav. Imam te pločice, a gotovo da niti u jednom tome mjestu, gradu ili državi nisam bio. A upravo to mi je velika želja. Želim obići sve gradove čije registracijske oznake imam u kolekciji - rekao nam je ambiciozni i uporni kolekcionar Vilijam.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.