News

Komentari 6

Strava u Sibiru: U rudarskoj nesreći poginulo 52 ljudi, uključujući i šest spasioca

Strava u Sibiru: U rudarskoj nesreći poginulo 52 ljudi, uključujući i šest spasioca

Svi ozlijeđeni, njih 49, prevezeni su u bolnicu, a većina ih se otrovala dimom dok ih je četvero u kritičnom stanju. U rudniku je bilo 285 ljudi, a većina je uspjela pobjeći

U stravičnoj rudarskoj nesreći u Sibiru poginulo je 52 ljudi, uključujući šest spasilaca, izvijestili su ruski mediji pozivajući se na preliminarne podatke hitnih službi, a potvrđeno je da su svi nestali za kojima se tragalo mrtvi.

Specialists take part in a rescue operation following a fire in a coal mine in the Kemerovo region

Do nesreće je došlo kada se zapalila ugljena prašina u ventilacijskom oknu, javlja ruska državna novinska agencija Tass.

U rudniku je tada bilo oko 285 ljudi, a većina je uspjela pobjeći. Spasioci su pokušali pronaći 35 zarobljenih radnika, ali su nakon nekoliko sati i spasioci i radnici pronađeni mrtvi, piše BBC.

Svi ozlijeđeni, njih 49, prevezeni su u bolnicu, a većina ih se otrovala dimom dok ih je četvero u kritičnom stanju.

Specialists take part in a rescue operation following a fire in a coal mine in the Kemerovo region

Potraga za nestalima prekinuta je zbog straha da bi opasno visoke razine metana u rudniku mogle uzrokovati eksploziju.

Lokalno istražno tijelo otvorilo je istragu zbog "kršenja sigurnosnih standarda" i tijekom večeri objavilo da je uhićen direktor rudnika, njegov zamjenik te odgovorni za područje na kojem se nesreća dogodila. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da se nada da će "uspjeti spasiti što više ljudi", opisujući ovu nesreću kao "veliku tragediju".

Ovo nije prva nesreća u ovom rudniku, prema pisanju lokalnih medija. Zbog eksplozije metana 2004.  poginulo je 13 ljudi.

Rudnik je u vlasništvu tvrtke SDS-Ugol, jednog od najvećih ruskih proizvođača ugljena.

Nesreće u ruskim rudnicima često su povezane s nepridržavanjem sigurnosnih normi, lošim upravljanjem ili zastarjelom opremom iz sovjetskog doba. Ruske vlasti su 2016. napravile procjenu sigurnosti 58 rudnika ugljena u zemlji i proglasile 34% njih potencijalno nesigurnima. Na popisu u to vrijeme nije bio rudnik Listvyazhnaya, navode ruski izvještaji.

Najčitaniji članci