Obavijesti

News

Komentari 209

Strava u Siriji: Dječje igralište su gađali napalm bombama?

Strava u Siriji: Dječje igralište su gađali napalm bombama?
6

Netko je na dječje igralište bacio bombe. Sumnja se da je riječ o bombama napalma ili termitnim bombama. Ozlijeđeni su izgledali kao "hodajući mrtvaci"

VIDEO

Reporteri BBC-a svjedočili su novom stravičnom napadu u Siriji. U četvrtak su objavili uznemirujući video na kojem se vidi kako ranjena djeca i odrasli imaju teške opekline po tijelu. Ne zna se koje je oružje korišteno no pretpostavlja se da su napadnuti  bombama napalma ili termitnim bombama. 

Prema izvješćima, poginulo je između sedam i deset ljudi, uglavnom djece. Ranjeno je 50 ljudi, među kojima najviše djece jer su bombe bačene na dječje igralište pored škole. Napad je bio u gradu Urum al Kubra, u blizini Aleppa. Muškarac koji je najvjerojatnije učitelj je posvjedočio kako je igralište prelijetao zrakoplov. 

- Pokušali smo pobjeći, no zrakoplov je počeo napad - rekao je muškarac. Ekipa BBC-a posvjedočila je da je napad bio stravičan te da su žrtve izgledale kao "hodajući mrtvaci". 

Ne zna se tko je odgovoran za napad

Ne zna se da li su za napad odgovorne Asadove snage ili pak pobunjenici. No, ako je igralište nadlijetao zrakoplov, kako tvrde svjedoci za napad je odgovoran Asadov režim jer pobunjenici nemaju zrakoplove. Napalm je oružje koje se prema međunarodnom pravu smije koristiti protiv vojnih meta, ali je konvencijom UN-a zabranjeno njime napadati civile. 

Termitne bombe su se koristile u II. svjetskom ratu. Riječ je o bombama koje se sastoje od malih bombica punjenima termitom odnosno pirotehničkom smjesom koja sporo izgara i daje velike količine toplinske energije. Bombe su se bacale uglavnom tijekom noći iz zrakoplova i u takvim napadima izgorjela su brojna naselja.    

SAD: U napadu kemijskim oružjem ubijeno 1.429 ljudi

Američki tajnik John Kerry rekao je u petak kako je u kemijskom napadu u Damasku prošlog tjedna ubijeno 1.429 ljudi. 

- Od tog je broja 426 bilo djece - kaže Kerry. Sjedinjene Američke Države vjeruju kako iza tog napada stoji režim Bašara al-Asada. 

- Znamo da su rakete došle s područja koje kontrolira Asadov režim. One su pogodile područje koje kontroliraju pobunjenici - rekao je Kerry.

Sirijski režim tvrdi da su napad izveli pobunjenici te da je u njemu poginulo 355 ljudi.

Istražitelji UN-a iz Sirije bi se trebali vratiti u subotu ujutro. Nakon što oni podnesu izvješće, trebalo bi se znati tko je upotrijebio kemijsko oružje. 

Predsjednik Barack Obama mora odlučiti što će SAD napraviti. Rekao je i da, ako SAD počne vojnu akciju, ona će vjerojatno biti s mora i iz zraka te američke jedinice neće ulaziti na sirijski teritorij.   

- Svijet ne može prihvatiti da žene i djecu truju plinom - rekao je Obama.

NATO neće sudjelovati u napadima

Ako se pokaže da je sirijski režim upotrijebio kemijsko oružje, to traži odgovor međunarodne zajednice, ali izravna intervencija NATO-a je isključena, rekao je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen. I Britanci su odbili intervenirati u Siriji. Amerika je i dalje spremna na vojne akcije, a novi saveznik joj je Francuska. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 209
VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'
IZBORI 2024.

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'

Prošlo je šesnaest dana od parlamentarnih izbora, ali izborna slagalica i dalje nije završena. HDZ i DP nastavljaju pregovore
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao