Obavijesti

News

Komentari 45

Štromar: Plenković ima punu podršku da riješi problem ploče

Štromar: Plenković ima punu podršku da riješi problem ploče
1

HNS-ov potpredsjednik Vlade Predrag Štromar u srijedu je izjavio kako premijer Andrej Plenković ima punu podršku koalicijskog HNS-a da riješi problem HOS-ove ploče u Jasenovcu

VIDEO

Premijer ima punu podršku HNS-a da riješi taj problem, istaknuo je Štromar je na konferenciji za novinare upitan za HOS-ovu ploču u Jasenovcu nakon što je premijer jučer izjavio kako se traži "zakonski put za njezinu zamjenu i rješenje u kojemu njezin sadržaj ne bi ugrožavao ničije osjećaje".

No, Štromar nije želio tumačiti znači li to da ploča u Jasenovcu ostaje, a s nje se samo uklanja pozdrav "Za dom spremni", rekavši tek da je premijer bio dosta jasan te kako "ne bi htio s njim komunicirati preko medija".

Upitan za stav HNS-a o ploči u Borovu Selu, posvećenu četničkom vojvodi  Vukašinu Šoškočaninu, rekao je kako je siguran da će se "to zakonski vrlo brzo definirati". 

Predsjednik Kluba saborskih zastupnika HNS-a Milorad Batinić ponovio je stajalište stranke da bilo kakvim fašističkim obilježjima, koja asociraju na totalitarne, odnosno fašističke režime, nema mjesta u Hrvatskoj.

Upitan za opasnost od novih prosvjeda ili šatora u Jasenovcu zbog uklanjanja ili mijenjanja sadržaja HOS-ove ploče, Batinić je odgovorio kako "se neće buniti nitko tko želi dobro Hrvatskoj i dobro njezinim građanima".

Na HNS-ovoj konferenciji za novinare posvećenoj obrazovnoj reformi, novinare je zanimalo i  zašto HNS, dok je bio u koaliciji s SDP-om, nije reagirao kada je HOS stavljao sporni pozdrav u svoj grb. 

"Očito nam je onda nešto pobjeglo i nismo reagirali, međutim sada smo s koalicijskim partnerom stvorili jedan drugačiji odnos i očekujemo da će se to riješiti na adekvatan način", poručio je Štromar.

"Divjak ima punu potporu HNS-a za reforme"

- Pohvaljujemo rad ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak i njenog tima. U manje od 100 dana napravili su puno, a sada se od školske godine 2018./2019. uvodi i informatiku kao obavezan predmet, rekao je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar na današnjoj konferenciji za medije povodom provedbe Kurikularne reforme.

Štromar kaže kako Divjak ima punu podršku HNS-a za provedbu reformi.

- Mi smo godinama kao stranka inicirali reforme. Snosimo dio krivnje jer smo bili u Vladi 2014. kada te reforme nisu zaživjele, ali sada imamo priliku podržati ministricu Divjak. Izabrala je dobar tim i s njim bilježi uspjehe - dodao je Štromar koji je pohvalio i STEM stipendije koje su naišle na odobravanje stručnjaka, profesora i stipendista.

- Naš cilj je pomaknuti se od klasičnog obrazovanja prema obrazovanju kakvo želimo. Stari način nije dobar i to se mora promijeniti. Djeca danas moraju puno učiti, a kada dođe neki problem, oni ga ne znaju riješiti. S našim partnerima u Vladi ćemo pripremiti sve da se reforme provedu. Treba institucionalizirati Posebno stručno povjerenstvo - kaže Štromar.

Na pitanje, što znači institucionalizacija, Štromar objašnjava kako u reforme treba uključiti sve institucije koje sudjeluju u kreiranju obrazovanja.

- Mi ćemo predložiti izmjene u imenovanju Posebnog stručnog povjerenstva. No, to ne znači da tražimo smjenu sadašnjeg. Tražimo samo institucionalizaciju povjerenstva, a to je pozdravio i premijer Plenković. Gospođa Vican ima našu punu podršku, kao i podršku premijera - zaključuje Štromar.

S njim je na konferenciji govorio i predsjednik Kluba zastupnika HNS-a, Milorad Batinić.

- Reforma obrazovanja je interes nacionalne važnosti. S našim partnerima u Vladi želimo stabilnu državu. Regionalni i lokalni pokušaji reforme obrazovanja pokazuju da se može - rekao je Batinić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.