Obavijesti

News

Komentari 3

Štromar predlaže produljenje subvencija za kupnju stanova

Štromar predlaže produljenje subvencija za kupnju stanova
4

Prošlim zakonom subvencioniranje je bilo jednokratna mjera, dok će se novim zakonom, koji će vrijediti do 2020. moći ići na više natječaja. Očekuje se da će u tri godine biti raspisana tri natječaja

VIDEO

Predloženim izmijenama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, koje bi trebale biti usvojene u Hrvatskom saboru do ljetne stanke, produljuje se subvencionirano razdoblje sa četiri na pet godina, a subvencije će se, ovisno o razvijenosti grada ili općine, kretati od 30 do 51 posto, najavio je u petak ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

Ministarstvo je krenulo u izmjene Zakona o subvencioniranju stambenih kredita zbog velikog interesa javnosti i pozitivnih učinaka, rekao je Štromar na konferenciji za novinare najavivši da će izmjene ovih dana biti upućene u javnu raspravu, dok bi natječaj, slično kao i lani, trebao biti raspisan u rujnu.

Prošlim zakonom subvencioniranje je bilo jednokratna mjera, dok će se novim zakonom, koji će vrijediti do 2020. moći ići na više natječaja. Očekuje se da će u tri godine biti raspisana tri natječaja, obično u isto vrijeme, kako bi zainteresirani unaprijed mogli planirati svoje poteze.

"To je razdoblje u kojem mladi ljudi mogu planirati srednjoročno, a i oni koji grade kuće i stanove mogu kvalitetnije planirati, a ne da ih iznenadi jednokratna mjera, kao što je to bilo dosad”, rekao je Štromar.

Velika je novost, kazao je ministar, da se subvencionirano razdoblje produljuje sa četiri na pet godina, dok se s jedne na dvije godine produljuje subvencioniranje kredita ako podnositelj zahtjeva ili član njegove obitelji ima invaliditet veći od 50 posto.

S obzirom da je analizom zahtjeva iz prošle godine utvrđeno da je više od 66 posto subvencija odobreno u visoko razvijenim općinama i gradovima, izmjenama se definira osam skupina gradova ili općina prema indeksu razvijenosti.

Više će se subvencionirati krediti u mjestima s nižom razvijenošću

Tako će u većem postotku biti subvencionira izgradnja kuća i kupnja stanova u mjestima s nižom razvijenošću. Primjerice, oni koji kupuju stan ili grade kuću u Zagrebu dobit će subvenciju od 30 posto, dok će oni iz prve skupine, kao što su Gvozd, Brinje ili Donji Lapac, dobiti subvenciju od 51 posto, rekao je Štromar.

Ostali uvjeti ostaju isti, na natječaj se mogu javiti osobe do 45 godina, subvencija kredita može biti za kupnju stanja i kuće ili izgradnju kuće do najviše 1500 eura po četvornom metru, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura.

Dosad je provedbom zakona odobren 2321 zahtjev, a to je i demografska mjera jer je u prošlih šest mjeseci u obiteljima koje su dobile subvencionirane kredite rođeno više od 150 djece.

Prošle godine kamate su se kretale od 3,04 do 3,75 posto, a ministar očekuje da će sada biti niže nego što su zakonske.

Upitan može li se poraditi na tome da kamate budu, primjerice, 1,67 posto kao u Slovačkoj, Štromar je odgovorio - ako će biti stabilna Vlada i ako će gospodarstvo rasti, sigurno ćemo za koju godinu imati kamatne stope ispod dva posto.

Novinare je zanimalo i razmišlja li se o mjerama za pomoć mladim obiteljima koje ne žele uzeti kredit u banci, na što je Štromar poručio kako se radi na tome da se prilikom kupnje POS-a može dobiti subvencija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu