Obavijesti

News

Komentari 214

Kina kritizirala zahtjev SAD-a da opet istraže izvor korona virusa

Kina kritizirala zahtjev SAD-a da opet istraže izvor korona virusa
5

Kina je u četvrtak odbacila i kritizirala zahtjev predsjednika SAD-a Joea Bidena da američke obavještajne agencije pokrenu novu istragu o izvoru koronavirusa, optuživši Washington da nastoji politizirati to pitanje

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.50

Kina kritizirala zahtjev SAD-a da pokrenu novu istragu o izvoru virusa

Kina je u četvrtak odbacila i kritizirala zahtjev predsjednika SAD-a Joea Bidena da američke obavještajne agencije pokrenu novu istragu o izvoru koronavirusa, optuživši Washington da nastoji politizirati to pitanje. 

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian u četvrtak je optužio SAD da pokušava Kini pripisati krivnju za pandemiju i branio svoju zemlju od sumnji da je koronavirus uslijed neke nesreće pobjegao iz laboratorija.

On je istaknuo da su stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u veljači zaključili da je pretpostavka o takvom "curenje" virusa iz laboratorija krajnje malo moguća.

"Neki u SAD-i zatvaraju oči pred činjenicama ", rekao je Zhao dodavši da Sjedinjene Države time žele skrenuti pozornost s vlastitog "nekompetentnog odgovora" na pandemiju. Također je sugerirao da bi izvor koronavirusa mogao biti laboratorij vojske SAD-a.   

"Postoje mnoge dvojbe glede laboratorija u Fort Detricku, a SAD ima više od 200 bioloških laboratorija u svijetu", rekao je.

Ako SAD zatraži od Kine da sudjeluje u punoj istrazi, Kina bi zatražila od SAD-a da slijedi Kinu i dozvoli međunarodne istrage.

Amanda Schoch, pomoćnica ravnateljice nacionalnih obavještajnih službi SAD-a za stratešku komunikaciju, najavila je da će se istrage "agresivno" nastaviti, a ranije je objavljeno da su neke agencijama američke obavještajne zajednice podijeljene glede pitanja je li virus prešao sa zaraženih životinja na ljude ili je "pobjegao" iz laboratorija.

"Obavještajna zajednica ne zna točno gdje, kada i kako je prvotno prenesen virus covida-19 ali se usredotočila oko ta dva vjerojatna scenarija", priopćio je ured ravnateljice za nacionalne obavještajne službe SAD-a,

"Iako su dva elementa obavještajne zajednice sklona prvom a jedan drugom scenariju, oboje s malim ili umjerenim uvjerenjem, većina agencija zajednice vjeruje da nema dovoljno informacija za procjenu koji je scenarij vjerojatniji", priopćeno je.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u srijedu da je američka obavještajna zajednica podijeljena u pitanju porijekla koronavirusa i je li prešao sa zaražene životinje na čovjeka ili se radi o nesreći u laboratoriju zatražio nastavak istrage o izvoru pandemije covida-19.

22.22

Njemačka u lipnju počinje cijepiti mlade protiv Covida-19

Njemačka će u lipnju početi cijepiti protiv covida-19 djecu stariju od 12 godina, rekla je u četvrtak kancelarka Angela Merkel, o čemu se u toj zemlji naveliko raspravlja ovih dana.

Mladi će se moći naručiti za cijepljenje od 7. lipnja, kada se završava sustav po kojemu su prioritet imali stariji, kronični bolesnici i najizloženija zanimanja, rekla je kancelarka u Berlinu nakon videokonferencije s predsjednicima pokrajinskih vlada.

Do kraja ljeta cjepivo će se ponuditi svim starijima od 12 godina, potvrdila je kancelarka.

Provedba ove mjere ovisi o tome hoće li Europska agencija za lijekove (EMA) odobriti za mlade od 12 do 15 godina Pfizer/BioNTechovo cjepivo koje se za tu dobnu skupinu uvelike koristi u Sjedinjenim Državama.

EMA treba odluku donijeti u petak.

Zasad je Pfizer/BioNTechovo cjepivo odobreno samo za starije od 16 godina.

Kampanja cijepljenja se zahuktala u Njemačkoj nakon početnih teškoća.

Po novim podatcima Instituta Roberta Kocha, 41 posto odraslih primilo je barem jednu dozu a gotovo 16 posto obje.

20.24

Facebook više neće blokirati objave o Covidu stvorenom laboratoriju

Facebook više neće zabranjivati objavljivanje teorija koje tvrde da je covid-19 umjetno stvoren, u času kada se u SAD-u ponovo raspravlja o hipotezi po kojoj je virus pobjegao iz laboratorija u Kini. 

"U svjetlu istraga koje se upravo vode o podrijetlu covida-19 i u dogovoru sa zdravstvenim stručnjacima, više nećemo uklanjati s naših platforma objave o tome da je covid-19 stvorio čovjek i da je proizveden", istaknula je u srijedu kalifornijska grupacija na svojoj mrežnoj stranici.

Ova društvena mreža kojom se koristi oko 3,45 milijarda ljudi, na najmanje jednoj od svojih četiriju platforma (Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp) postupa suprotno od ranijih pravila o dezinformiranju u vrijeme covida-19 koja su još u veljači bila aktualizirana.

Twitter pak nije promijenio pravilo o dezinformiranju u vezi s covidom-19.

Facebookov zaokret je potaknuo brojne reakcije konzervativaca i pristaša bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa koji optužuju velike društvene mreže da su ih ušutkavali kada su na početku pandemije isticali da je covid umjetno stvoren.

"Godinu dana su uklanjali te navode klevećući Trumpa i republikance zbog 'teorije urote', stavljajući na crnu listu konzervativne medije i zabranjujući nas", objavila je na Twitteru blogerica Kelly Sadler, bivša savjetnica Donalda Trumpa.

20.22

Obavještajna zajednica SAD-a priznala da ima dvije teorije o izvoru Covida-19

Obavještajna zajednica SAD-a u četvrtak je priznala da su njene agencije imale dvije teorije od kuda je potekao covid-19, jednu po kojoj je potekao od kontakta ljudi sa zaraženim životinjama i durgu o mogućoj nesreći laboratoriju kao izvoru globalne pandemije.

"Obavještajna zajednica ne zna točno gdje, kada i kako je prvotno prenesen virus covida-19 ali se usredotočila oko dva vjerojatna scenarija", priopćio je ured ravnateljice za nacionalne obavještajne službe SAD-a, dodavši da veći dio obavještajne zajednice vjeruje da "nema dovoljno informacija za procjenu koji je scenarij vjerojatniji".

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u srijedu da je američka obavještajna zajednica podijeljena u pitanju porijekla koronavirusa i je li prešao sa zaražene životinje na čovjeka ili se radi o nesreći u laboratoriju. 

Biden je rekao da je zatražio nastavak istrage izbijanja pandemije covida-19.

20.20

Stožer donio novu odluku o nužnim epidemiološkim mjerama

Stožer civilne zaštite RH donio je novu odluku o nužnim epidemiološkim mjerama radi sprječavanja prijenosa Covida-19 koja stupa na snagu 28. svibnja, i trajat će do 15. lipnja, a kojom, uz ostalo, na javnih događanjima i okupljanjima može biti do 100 osoba, a na svadbama do 120 osoba. 

S obzirom na epidemiološku situaciju i mogući prijenos bolesti Covid-19 i dalje su na snazi stroge mjere fizičkog distanciranja (najmanje 2 metra u zatvorenom prostoru i 1,5 metar na otvorenom prostoru), a ako nije moguće održavanje fizičke distance obvezno je korištenje maski, navedeno je na Vladinoj internetskoj stranici koronavirus.hr.

Kako je priopćeno, nužne epidemiološke mjere koje se nalažu ovom odlukom su zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 100 osoba na jednom mjestu, javna događanja te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 23 sata, na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom, a uprave groblja obvezne su nadzirati pridržavanje protuepidemijskih mjera.

Ograničenje radnog vremena za pekarnice i trgovine kruhom i pekarskim proizvodima je do 23 sata, zabranjuje se prodaja alkoholnih pića od 23 sata do 6 sati.

Rad ugostiteljskih objekata i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja pružaju ugostiteljske usluge, ograničava se na način da hranu, piće, napitke i slastice mogu usluživati na prostoru za usluživanje na otvorenom, uz strogo pridržavanje propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a radno vrijeme može se odrediti u trajanju od 6 do 23 sata

Ugostiteljski objekti dostavu, odnosno isporuku hrane, pića, napitaka i slastica mogu vršiti uz osobno preuzimanje pred ulazom u ugostiteljski objekt bez ulaska u isti, dostavu  iz ugostiteljskog objekta vlastitim dostavnim vozilom, dostavu iz ugostiteljskog objekta temeljem ugovora o poslovnoj suradnji sklopljenim između ugostitelja i treće osobe ( pravne ili fizičke-obrtnici), koji su registrirani i upisani u Upisnik subjekata u poslovanju s hranom „drive in“ načinom.

Iznimno od protuepidemijske mjere ugostiteljskim objektima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koji, sukladno rješenju nadležnog upravnog tijela, pripremaju i uslužuju goste toplim i hladnim jelima te slasticama, dopušteno je, uz strogo pridržavanje općih epidemioloških mjera i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), usluživanje gostiju u zatvorenim prostorima.  

Iznimno je dopušteno održavanje svadbenih svečanosti s najviše 120 uzvanika, uz obveznu dostavu obavijesti o održavanju svadbene svečanosti u kojoj se navodi mjesto, vrijeme i okvirni broj osoba koje će biti prisutne nadležnoj županijskoj službi civilne zaštite putem elektroničke pošte županijskih centara 112, najkasnije 3 dana prije održavanja te pridržavanje posebnih preporuka i uputa HZJZ-a. 

Dopušteno je i ako su osobe nazočne na svadbenoj svečanosti, prije više od 14 dana primile drugu dozu cjepiva protiv COVID-19, odnosno, ako se radi o cjepivu koje se prima u jednoj dozi, primile jednu dozu prije više od 14 dana; ili preboljele bolest COVID-19, a da od preboljenja nije prošlo više od 180 dana; ili preboljele bolest COVID-19 i cijepile se najmanje jednom dozom cjepiva; ili unatrag 48 sati bile negativne prilikom testiranja PCR testom ili brzim antigenskim testom na SARS-CoV-2.

Više detalja o novoj odluci Nacionalnog stožera CZ o provođenju epidemiološkim mjera navedeno je na internetskoj stranici koronavirus.hr.

Komentari 214