News

Komentari 0

Stručnjaci će učiti o 'psihičkoj težini debljine', educirati se o osobama prekomjerne težine

Stručnjaci će učiti o 'psihičkoj težini debljine', educirati se o osobama prekomjerne težine

Klinika za psihijatriju "Sveti Ivan" u Zagrebu 26. svibnja održava skup o liječenju i pristupu osobama sa kompulzivnim prejedanjem i pridruženom pretilošću, stručnjaci će učiti kako je to živjeti u većem tijelu

Osim što se suočavaju s većim rizikom od komorbiditeta koji nosi prekomjerna tjelesna težina, te se osobe često suočavaju i sa brojnim predrasudama. Iz tog razloga pribjegavaju drastičnim režimima prehrane, intenzivnom vježbanju te se nerijetko nađu u višegodišnjem začaranom krugu drastičnog gubitka i ponovnog povratka izgubljenih kilograma, popularno nazvanog yo-yo efekt. 

Sa ciljem edukacije stručnjaka koji se u svom radu susreću sa osobama sa prekomjernom tjelesnom težinom, 26. svibnja će se u predavaonici „J.J. Strossmayer“ Klinike za psihijatriju „Sveti Ivan“, u organizaciji Klinike za psihijatriju „Sveti Ivan“  i Dnevne bolnice za poremećaje prehrane H(RANA) održati stručni skup pod nazivom „Psihička težina debljine“. Na skupu, namijenjenom prvenstveno obiteljskim liječnicima, ali i svima ostalima koji su zainteresirani, sudionici će imati priliku kroz niz predavanja i radionica naučiti nešto više o liječenju i pristupu osobama sa kompulzivnim prejedanjem i pridruženom pretilošću, saznati kako je to živjeti u većem tijelu, ali i na jedan osebujan i interaktivan način otkriti i ponešto o sebi. Skup će također biti prilika i za povezivanje i razmjenu iskustava brojnih stručnjaka iz različitih područja i struka. 

Dnevna bolnica za poremećaje hranjenja H(RANA) koja djeluje u okviru Klinike za psihijatriju „Sveti Ivan“ unatrag pet godina provodi program za osobe koje boluju od kompulzivnog prejedanja, pod nazivom PUT (Promjena Unutarnje Težine). Program pacijentima nudi cjeloviti pristup zdravlju, koji se bazira na psihoterapijskom ne-dijetnom pristupu. Primarni fokus nije na gubitku kilograma nego na psihoterapijskom radu na sebi u okviru grupnog settinga, na prepoznavanju vlastitih emocija te otkrivanju istine o sebi. Sudionici se kroz program uče asertivnoj komunikaciji, prepoznavanju signala gladi i sitosti, intuitivnom i svjesnom hranjenju i kretanju te uvođenju strukturiranih obroka prema pravilima uravnotežene prehrane. 

Najčitaniji članci