Obavijesti

News

Komentari 155

Njemačka naručila cjepiva i za iduću godinu: 'Za svaki slučaj'

Njemačka naručila cjepiva i za iduću godinu: 'Za svaki slučaj'

U Rijeku je u subotu uplovio brod Xin Tian Jin kojim je iz Kine dopremljeno 13 kontejnera s 88 tona zaštitne opreme za nastavak napora na suzbijanju širenja epidemije koronavirusa

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.07

Talijanska agecija nesigurna oko cjepiva AstraZenece za starije od 55 

Talijanska agencija za lijekove (AIFA) odobrila je u subotu cjepivo AstraZenece protiv covida-19 za sve odrasle, ali preporučila je alternative za starije od 55 godina.

"AIFA je odobrila cjepivo AstraZenece za zaštitu od covida-19 osoba starijih od 18 godina, sukladno preporuci EMA-e", europske agencije za lijekove, ali je izrazila određenu nesigurnost u pogledu učinkovitosti kod osoba starijih od 55 godina, jer je ta dobna skupina bila slabo zastupljena u ispitivanjima.

U očekivanju dodatnih informacija agencija preporučuje preferencijalnu upotrebu cjepiva AstraZenece za osobe od 18 do 55 godina i upotrebu mRNA cjepiva za starije ili osjetljivije osobe.

Odluka AIFA-e je donesena dan nakon zelenog svjetla Europske agencije za lijekove za korištenje cjepiva AstraZenece i Sveučilišta u Oxfordu za sve osobe starije od 18 godina.

Usprkos takvoj odluci EMA-e, i njemačko stručno povjerenstvo je preporučilo da se osobe starije od 65 godina ne imuniziraju cjepivom AstraZenece.

"Cjepivo se za sada, na temelju dostupnih podataka, preporučuje samo osobama u dobi od 18 do 64 godine", objavilo je povjerenstvo u petak. "Nema dovoljno podataka za ocjenu učinkovitosti cjepiva kod osoba starijih od 65 godina."

23.05

Njemačka naručila cjepiva i za iduću godinu 

Njemačka naručuje cjepiva za 2022. godinu u slučaju da bude potrebno još doza za imunizaciju populacije protiv koronavirusa, rekao je u subotu ministar zdravstva Jens Spahn usred rastuće frustracije u Europi zbog sporog procesa cijepljenja stanovništva.  

Spahn je, govoreći na online forumu zdravstvenih radnika, branio postignut napredak u nabavi cjepiva i cijepljenju. Rekao je da je 2,3 milijuna od ukupno 83 milijuna ljudi u Njemačkoj već primilo dozu cjepiva. 

Europske vlade na meti su kritika zbog problema s nabavom cjepiva otkako su farmaceutske tvrtke AstraZeneca, Pfizer i Moderna najavile isporuku smanjene količine cjepiva baš kad se očekivalo da će pojačati proizvodnju. 

Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, pogođena je drugim 'lockdownom' od studenog, a mnogi zavidno promatraju brži proces cijepljenja u Velikoj Britaniji, Izraelu i Sjedinjenim Državama. 

"Mi sad zapravo naručujemo nova cjepiva za 2022., kako bismo bar neka imali pri ruci", rekao je Spahn. "Nitko ne zna hoćemo li ih trebati (...) Proširenjem proizvodnih kapaciteta, naručit ćemo cjepiva iz mjere opreza. Ako ih ne budemo trebali, dobro, ali ako budemo onda će nam biti dostupna", dodao je njemački ministar. 

Neki moćni pokrajinski premijeri u subotu su se pridružili kritikama savezne vlade, uoči sastanka nove radne skupine za koronavirus u ponedjeljak koji će za istim stolom okupiti nacionalne i regionalne igrače s farmaceutskim tvrtkama i predstavnicima Europske unije. 

Bavarski premijer Markus Soeder predložio je nova pravila koja omogućavaju državi više ovlasti u usmjeravanju zaliha cjepiva najpotrebitijima. 

On je pozvao vlasti da razmotre odobrenje kineskog i ruskog cjepiva za uporabu u Europi. 

Njemačke vlasti u subotu su potvrdile 13.321 novu zarazu koronavirusom i 794 umrlih. Broj slučaja na 100.000 stanovnika u tjedan dana pao je s 94 na 91. No vlada kaže da broj mora pasti ispod 50 kako bi se spriječilo preopterećenje bolnica. 

20.39

Nove mjere u SAD-u 

Od utorka će maske biti obvezne u prijevoznim sredstvima posvuda u Sjedinjenim Državama, objavila je savezna agencija za javno zdravstvo. 

Prema obećanju predsjednika Joea Bidena, ta mjera će se primijenjivati u zrakoplovima, autobusima, vlakovima, taksijima i trajektima, precizira američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u dokumentu objavljenom u petak navečer. 

"I putnici i osoblje u prijevoznim sredstvima moraju nositi masku koja pokriva i nos i usta dok čekaju, ulaze ili putuju javnim prijevozom", precizira se. 

Nepoštivanje ove mjere, koja stupa na snagu u ponedjeljak u 23,59 sati, smatrat će se kršenjem saveznog zakona. 

Bit će prihvaćene kirurške ili maske od tkanine napravljene kod kuće, jednokratne ili višekratne. Moći će se privremeno skinuti kod jela ili uzimanja lijekova, ali samo "nakratko", ili prilikom identifikacije.  

Umjesto maski neće biti dopušteno prekrivanje šalovima, maramama ili majicama povučenim preko usta i nosa, precizira CDC. 

U Sjedinjenim Državama, ograničenja i mjere protiv pandemije uglavnom su poduzimane na razini država.

Ali 46. američki predsjednik je nakon inauguracije 20. siječnja izdao uredbu o obvezi nošenja maski u službenim zgradama, gdje ih je njegov prethodnik Donald Trump stavljao tek ponekad.  

Joe Biden je također pozvao sve Amerikance da nose maske gdje god se našli tijekom 100 prvih dana njegovog mandata.

Od početka pandemije Sjedinjene Države imaju gotovo 26 milijuna slučajeva covida-19 i više od 437.000 umrlih.

20.38

London očekuje isporuku cjepiva po planu 

Britanska vlada navela je u subotu da je dobila jamstva da njezina opskrba cjepivom protiv koronavirusa nije upitna nakon neslaganja s Europskom unijom o ograničenjima na njihov izvoz. 

"Dobili smo jamstva da će cjepivo koje smo platili biti isporučeno", novinarima je izjavio ministar u vladi Michael Gove.

"Očekujemo da će ugovori (potpisani s Pfizerom i AstraZenecom) biti ispoštovani" i da će se "Velikoj Britaniji i dalje isporučivati cjepiva", dodao je i naglasio da predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, "potpuno razumije stajalište britanske vlade".

"Uvjereni smo da možemo nastaviti naš program cijepljenja prema planu", precizirao je. 

Na Twitteru je britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab također objavio da je dobio "jamstva da EU ne namjerava blokirati dobavljače koji ispunjavaju ugovorne obveze o distribuciji cjepiva Velikoj Britaniji" tijekom "konstruktivnog razgovora" s europskim povjerenikom za trgovinu Valdisom Dombrovskisom.

"Svijet gleda i samo ćemo međunarodnom suradnjom prevladati ovu pandemiju", zaključio je.

Pod pritiskom zbog kašnjenja isporuka cjepiva AstraZenece, Bruxelles je u petak prihvatio mehanizam za kontrolu izvoza cjepiva protiv covida-19 proizvedenog u Europskoj uniji izvan teritorija bloka i izazvao nezadovoljstvo britanskih i irskih vlasti odlukom da se Sjeverna Irska smatra izvoznim teritorijem kada se radi o cjepivu.

Nakon reakcija, EU je ubrzo ipak odustao od toga.

"Europska unija priznala je da je pogriješila...", rekao je Gove.

17.42

U Hrvatsku stigla zaštitna oprema iz Kine 

U Rijeku je u subotu uplovio brod Xin Tian Jin kojim je iz Kine dopremljeno 13 kontejnera s 88 tona zaštitne opreme za nastavak napora na suzbijanju širenja epidemije koronavirusa, priopćeno je iz hrvatske Vlade.

Ovom prilikom u Hrvatsku je stiglo 151.200 kompleta za uzimanje briseva, 500.000 FFP3 maski te 480.000 zaštitnih odijela. Kao i u prijašnjim isporukama, i ovom prilikom se radi o zaštitnoj opremi koju je Vlada, putem Ravnateljstva za robne zalihe i u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Pekingu, nabavila od kineskih kompanija MEHECO i Sinopharm.

Vrijednost pošiljke koja je danas stigla u Luku Rijeka je 1,982.560,00 američkih dolara.

Početkom idućeg tjedna će ova zaštitna oprema biti, u organizaciji Hrvatske vojske i Ravnateljstva civilne zaštite, prevezena u logistički centar civilne zaštite u Jastrebarskom, odakle će, sukladno iskazanim potrebama, biti isporučena tijelima koja sudjeluju u naporima na suzbijanju širenja epidemije, navodi se u priopćenju.

Komentari 155