Obavijesti

News

Komentari 6

Studenti blokirali ministarstvo: "Prestanite nas više zajeb...."

Studenti blokirali ministarstvo: "Prestanite nas više zajeb...."
6

Potporu prosvjedu već je pružio cijeli niz nevladinih udruga, inicijativa i sindikata. Sever kaže se trebaju odazvati svi koji osjećaju pogubni utjecaj politike i financija

VIDEO

Točno u podne oko 70 studenata Filozofskog i Fakulteta političkih znanosti došlo je pred zgradu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa u znak prosvjeda što se za upis u drugu godinu studija naplaćuje školarina i onima koji su uredno ispunili sve svoje obveze. Nakon izjava za medije i govora, ispunili su uplatnice te ih predali u Ministarstvo i tako tražili povrat novca za školarine koje su bili prisiljeni platiti. Nastala je gužva na ulazu u zgradu te je pedesetak studenata sjelo na pod. Tako su spontano blokirali ulaz u Ministarstvo te nikoga osim novinara nisu puštali unutra, ali ni van. Nakon sat vremena blokade, iz kabineta ministra poslali su im je topli čaj, a glasnogovornica Ministarstva rekla je kako oni žele studentima omogućiti pravo na besplatno obrazovanje te ih tako zaštititi od političkih strujanja, ali za to je potreban novi zakon. Studenti su na ulazu ostali do 14:30, jer je interventna policija bila na putu prema Donjim Sveticama. 

 - Policija će nas samo iznijeti van, ni prvi ni zadnji put! To jako dobro izgleda na tv-u - zaključila je jedna studentica.

Kasnije su im objasnili da će ih uhititi ako se ne maknu te će ih maksimalno dugo zadržati pritvorene. Naime, imali su dopuštenje za prosvjed od 12 do 14 sati.  Prvo su planirali pasivni otpor, onda su su se dogovorili da će 'braniti šutnjom' ako ih odvedu u postaju, ali kako 'nemaju ni za kiflu' ni za školarine, zaključili su kako nemaju ni za kazne pa su se razišli. 

Prosvjed su nazvali 'Prestanite nas zajeb....' jer njihova borba traje već godinama, a ministar 'više ne sluša logiku i argumente'.

 - Prosvjed smo nazvali 'Prestanite nas zajeb....' jer naša borba za besplatno obrazovanje traje već godinama, a od ministra smo dobili samo obećanja koje nije ispunio. Bilo nam je toga dosta, a kako ministar više ne reagira na logiku i argumente, možda će reagirati na ovo - rekao je anonimni predstavnik studenata. 

Studenti traže konačno definiranje uvjeta studiranja te odbacivanje modela školovanja plaćanjem iz vlastitog džepa za studente koji uredno polažu ispite, daju godine u "roku" te čine upravo ono što je ministarstvo, naglašavaju studenti, u ožujku 2011. najavilo kao potrebno za zadovoljavanje uvjeta daljnjeg studiranja bez bilo kakvog plaćanja.

Sever: Tko osjeti spregu politike i financija, neka se odazove

No, iz ministarstva današnjim prosvjednicima poručuju da oni nisu adresa na koju se trebaju obraćati, ističući da je upravo u saborskoj proceduri zakon koji bi trebao definirati i ovu problematiku.

Osim današnjeg prosvjedovanja pred zgradom ministarstva, studenti poručuju da će se pridružiti i sutrašnjem okupljanju antikapitalista na središnjem zagrebačkom trgu u 18 sati.

Iz zagrebačke policije potvrdili su da je prosvjed najavljen za sutra na Jelačićevu trgu uredno prijavljen, a na terenu će biti raspoređeno dovoljno policajaca kako be se osigurao javni red i mir.

Osim studenata potporu sutrašnjem prosvjedu već je pružio cijeli niz nevladinih udruga i inicijativa, kao i sindikata. Među njima su i Nezavisni hrvatski sindikati, čiji predsjednik Krešimir Sever smatra da bi se prosvjedu trebali odazvati svi koji na svojim leđima osjećaju pogubni utjecaj politike i financija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.