Obavijesti

News

Komentari 14

Studenti na mukama: Podigli im najamninu za 500 kuna preko noći, a stan se traži mjesecima

Studenti na mukama: Podigli im najamninu za 500 kuna preko noći, a stan se traži mjesecima
3

Cijene stanova nisu pale čak ni u centru, a na studente domove je navala. Ove je godine su pristigle 10.223 prijave na nešto manje od 7000 mjesta. Cijena kvadrata je 10-12 eura za manji stan

VIDEO

Znate, mi smo dobili ponudu od 4000 kuna za ovaj stan, no, ne bismo željeli da odete jer ste uredni platiše i održavate stan kao svoj. Zato želimo da ostanete tu, ali ćemo vam morati povisiti cijenu za 500 kuna.

Upravo tim riječima vlasnica stana u širem centru Zagreba samo mjesec dana prije sklapanja novog ugovora studentima iz Slavonije priopćila je povečanje mjesečne stanarine.  

Student kaže kako je stan na odličnoj lokaciji, ali instalacije i namještaj su iz "prošlog stoljeća" što im prije godinu dana, za tu cijenu, nije predstavljalo problem. Unajmili su ga za 2500 kuna, s time da su režije plaćali od 800 do 1000 kuna mjesečno.

- Moram priznati da nam je to bilo krajnje neugodno iznenađenje zato što nam niti u jednom trenu gazdarica nije dala naslutiti da će nam povisiti stanarinu, posebno u ovo neizvjesno doba koronakrize. Da stvar bude još bolja, zbog cijele te situacije nismo boravili u tom stanu nekoliko mjeseci, a stanarinu i režije smo uredno plaćali svakog 12. u mjesecu - kaže nam ogorčeni student koji je htio ostati anoniman.

'Svi traže jedan do dva pologa unaprijed'

Priča nam kako ih je gazdarica dovela pred gotov čin, mjesec dana prije isteka ugovora obavijestila ih je o tome telefonski, a on i njegov cimer su preko noći morali odlučiti hoće li tražiti novi stan ili će pristati na njene uvjete.

- Tata mi je dobio otkaz u ožujku, imam sreću što radim uz fakultet i imam stalna primanja, no što bi bilo da ne radim? Ne bih mogao nastaviti faks? Nismo imali drugog izbora jer je nemoguće pronaći normalan stan u samo mjesec dana, mi smo ovaj stan tražili nekoliko mjeseci i uspjeli ga unajmiti jer smo se javili među prvima. Dotad, vidjeli smo sve i svašta, a susreli smo se i sa svakakvim najmodavcima. Vjerujem i da su oni nepovjerljivi prema podstanarima, ali šteta je da zbog nekolicine loših podstanara moraju ispaštati svi ostali. Da bismo se sada uselili u novi stan, morali bismo smo izdvojiti najmanje 7000 kuna jer svi traže jedan do dva pologa unaprijed - priča nam student. 

Brucošica Nola Miličević već nekoliko mjeseci traži stan. 

- Cimerica i ja pregledale smo puno stanova i uglavnom svi imaju nerealne cijene s obzirom na lokaciju i kvalitetu. Spremna sam plačati stan do 400 eura mjesečno uz režije - jasna je buduća pravnica.

Dobili 516 molbi više nego lani

Iz Studentskog centra su nam rekli kako je na ovogodišnji natječaj za subvencionirani smještaj u studentskim domovima ukupno pristiglo 10.223 prijava. SC nudi 6.935 ležajeva za studente iako je ove godine kapacitet bio smanjen na 6.398 zbog stradalnika u velikom zagrebačkom potresu koje je Vlada do jeseni smjestila u SD Cvjetno naselje.

U tim se paviljonima sada provodi deratizacija i dezinfekcija, nakon čega će jokš 537 studenata dobiti svoje mjesto ovisno o pozicijii na rang-listi.

- Važno je napomenuti da smo ove godine zaprimili i 516 više molbi za smještaj nego lani - dodali su iz SC-a.

Nije ni čudo obzirom da studente muči neizvjesnost akademske godine, a kako je mnogo njih tek u drugoj polovici rujna saznalo kako će se nastava održavati na njihovim fakultetima to se odrazilo na i potražnju stanova.

- Ove godine se sve prologiralo u odnosu na prijašnje godine i zadnjih nekoliko tjedana je ludo svim agentima za nekretnine. Potražnja je ista kao i prošlih godina jedino što studenti žele fleksibilnije ugovore odnosno mogućnost potpisivanja na kraći rok - objasnila je Sanela Alić iz San-nekretnina.

Najvažnija blizina faksa i tramvajskih linija

Kaže ni kako potres nije puno utjecao na potražnju za stanovima u centru, ali priznaje kako roditelji i studenti ipak malo više ispituju oko toga.

Za dobru prometnu povezanost i blizinu tramvajskih linija kaže kako su i dalje najbitniji kriteriji za studente. Trenutno je prosječna cijena jednog kvadrata za najam desetak eura, a poželjni su kvartovi u kojima su fakulteti.

U centru grada stan od tridesetak kvadrata ne ide ispod 350-400 eura dok se na Knežiji ili Španskom može naći jeftinije. Prosjek po kvadratu za manji stan je 10 do 12 eura, dok se na udaljenijim lokacijama i "lošije uređenim" stanovima može postići cijena od osam do devet eura. 

- Uvijek pokušavamo s najmodavcima iskomunicirati da što bolje urede smještaje i prilagode ih potrebama studenata - objašnjava Alić i dodaje kako je način traženja stanova i dalje isti.

Roditelji najčešće pomažu studentima nižih godina, kažu koji ih kvartovi zanimaju, a zatim agencija predloži nekoliko nekretnina za razgledavanje.

- Stariji studenti najčešće traže sami i točno znaju što žele - kaže agentica s višegodišnjim iskustvom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.