Obavijesti

News

Komentari 2

'Studenti žele profesore koji su dostupni i stručni, žele primjere iz prakse i interaktivnost'

'Studenti žele profesore koji su dostupni i stručni, žele primjere iz prakse i interaktivnost'
2

Predstavljamo novo, 7. izdanje konferencije Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska, 5. travnja u Zagrebačkom inovacijskom centru

VIDEO

Nakon završene srednje škole mladi u Hrvatskoj mogu studirati na 117 visokih učilišta sveučilišnog i stručnog profila (veleučilišta i visoke škole). Na javnim sveučilištima studira 90 posto studenata, no i za privatna učilišta sve je veći interes. No studenti novih generacija traže nove pristupe, bez obzira na to koji studij su odabrali.

- Studenti danas traže kontinuiranu povratnu informaciju, preferiraju razna iskustva i iskustveno učenje, stalne poveznice teorije i prakse, adekvatan pristup, aktualnost, primjenjivost, kritičko promišljanje i dobru komunikaciju - kaže izv. prof. dr. sc. Maja Martinović, prodekanica Zagrebačke škole za ekonomiju i management (ZŠEM).

Ona će o tim temama govoriti kao sudionica panela "Revolucija na katedrama: Jesu li fakulteti tvornice diplomaca ili predvodnici inovacija?" na konferenciji o obrazovanju 24sata i partnera.

- Studenti danas traže kontinuiranu povratnu informaciju, preferiraju razna iskustva i iskustveno učenje, stalne poveznice teorije i prakse, adekvatan pristup, aktualnost, primjenjivost, kritičko promišljanje i dobru komunikaciju. U tome tehnologija ima veliku ulogu, a istraživanja pokazuju njezine pozitivne utjecaje na akademski rad, uspješnost i održavanje odnosa. No isto tako pokazuju i nedostatke korištenja tehnologije koji se očituju kroz povećani stres, osjećaj ovisnosti prema tehnologijama i povećane nesporazume u virtualnom svijetu. To za institucije visokog obrazovanja i njihove profesore predstavlja izazove u vidu organizacije novih oblika podrške studentima, kao i prilagodbe komunikacijskih i radnih metoda - kaže Martinović, te ističe:

- Studenti od profesora ne očekuju puko tumačenje definicija i koncepcija nego žele pojačanu interaktivnost, primjere iz prakse i problemski koncipiranu nastavu.

Kako ističe, u pripremi nastave profesori trebaju kontinuirano pratiti novosti u obrazovnom okruženju i implementirati nove pristupe prenošenja znanja, vještina i vrijednosti. Naime, generacije koje dolaze su sve osjetljivije na pitanja održivosti, etičkih normi u poslovanju i ne ustručavaju se izraziti svoje mišljenje. Ono što studenti sve više očekuju je čuti i naučiti nešto praktično i recentno što im može proširiti vidike i riješiti njihove sadašnje i buduće poslovne izazove. Studenti od profesora ne očekuju puko tumačenje definicija i koncepcija, nego žele pojačanu interaktivnost, primjere iz prakse i problemski koncipiranu nastavu koja je moderirana na način da se razni fenomeni raspravljaju s drugačijih pozicija i gdje se zajednički razmatraju dobri i loši scenariji.

Na ZŠEM-u, kao privatnom visokom učilištu, itekako su svjesni važnosti kvalitetne nastave. Studenti žele pravovremene povratne informacije o svom radu, kao i o tome kako njihova povratna informacija o zadovoljstvu studijem, kolegijem i profesorom utječe na unaprjeđenje programa i studiranja u cjelini.

- Privatna učilišta mogu se nametnuti kroz brži i fleksibilniji odgovor na očekivanja i zahtjeve studenata u globalnom visokoobrazovnom sustavu. Prije svega privatna visoka učilišta imaju upravljačke pristupe koji odgovaraju promjenjivom i konkurentskom tržištu. Fleksibilnim upravljačkim pristupom neutraliziraju se rizici koji su posljedica nestabilnih izvora financiranja i promjenjivog regulatornog okruženja - zaključuje Maja Martinović.

Mentorski pristup i motivirajuća atmosfera

Takvih promjena svjesni su i na Tehničkom veleučilištu Zagreb, čija dekanica, izv. prof. dr. sc. Jana Žiljak Gršić, kaže kako su aktivna znanja prioritet ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu.

- Studentima se daje mentorski pristup i motivirajuća atmosfera, čime dobivaju najviše od svojih nastavnika. Velika pažnja daje se nastavnicama i njihovu kontinuiranom usavršavaju - kaže Žiljak Gršić.

Prema njezinim riječima, studenti TVZ-a su studenti s visokim rezultatima državne mature, a odabrali su TVZ jer su željeli studijske programe koji će im osigurati suvremena znanja i viski stupanja zapošljivosti. Aktivna znanja su prioritet ne samo u hrvatskoj nego i u svijetu. TVZ izvodi stručne i specijalističke studijske programe koji su traženi na tržištu rada. Studenti stječu zvanja iz STEM područja, polja informatike, računarstva, mehatronike, strojarstva, graditeljstva, digitalne ekonomije te informacijske sigurnosti i digitalne forenzike. O tome će dekanica govoriti i na konferenciji "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska".

TVZ je javno učilište osnovano 1998. godine, te djeluje unutar sustava Ministarstva obrazovanja i Sveučilišta u Zagrebu.

- Ponuda u području visokoškolskog obrazovanja danas u Hrvatskoj je velika i postoje brojni privatni fakulteti koji snažnim marketinškim aktivnostima i bogatom ponudom programa nude značajne izazove koji mladima mogu biti atraktivni. Ono što državna učilišta i fakultete može nametnuti kao predvodnike je snažan nastavnički kadar koji se temelji na službenom i strogo kontroliranom sustavu napredovanja unutar nastavničkih zvanja - zaključuje Jana Žiljak Gršić.

Suvremena učilišta, ističu naše sugovornice, konkurentnost grade upravo na studentima, koji su u središtu, a to prije svega znači izuzetno obrazovan i stručan nastavni kadar.

Prijavite se na career speed date s poslodavcima!

U sklopu konferencije 5. travnja organiziramo Speed Dating za studente informatike, elektrotehnike, matematike, ekonomije, grafičkog dizajna i srodnih studija.

Prijavite se u obrascu ispod i upoznajte ugledne poslodavce! Predstavite se jer vas čeka mogućnost plaćenog stažiranja ili zaposlenja! 

Pridružite nam se 5. travnja u ZICER-u Zagrebačkog velesajma od 9 sati i na našim digitalnim platformama. Prijavite se na www.boljeobrazovanje.hr.

Partneri projekta su Europska komisija, Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET, FINA, Erste, KONČAR i Stega tisak, a projekt podržavaju ZICER, FOI i FER. 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.