Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
7 komentara

Studentima Hrvatskih studija ukrali računala, printer, knjige

Članove studentskih udruga na kampusu Borongaj dočekala su obijena vrata njihovih prostorija. Neke stvari samo su razbacane i ispremještane u druge prostorije. Policija utvrdila štetu od 10.500 kuna

Foto: Studenti govore
7 komentara

Na Kampusu Borongaj počelo je najavljeno rušenje zgrade u kojoj su smještene studentske udruge Hrvatskih studija. Pred zgradu je stiglo i  taktor s prikolicom u koju bi studenti trebali iznijeti stvari iz svojih studentskih udruga, no jutros su ih dočekala obijena vrata i pozvali su policiju.

Među ukradenim stvarima su računalo, printer i skener, zvučnici i knjige. Neke stvari samo su razbacane i ispremještane u druge prostorije. Policija utvrdila štetu od 10.500 kuna, javlja Srednja.hr.

Studenti su najavili da iz svojih prostorija neće izaći dok im se ne osiguraju zamjenske, koje im je još prošle godine svojom odlukom dodijelio rektor Sveučilišta Damir Boras. 

Studenti traže hitan sastanak s Borasom

Potpredsjednik Studentskog zbora Luka Kovač kazao je da ne može sa sigurnošću reći o čemu se radi, ali postoji mogućnost da se iza toga skriva pritisak Uprave studija na studentske udruge. Prozor jedne od udruga bio je pokvaren i nije se mogao zatvoriti, a iz te je prostorije provaljeno u druge, kazao je Kovač.

Događaj se poklapa s najavom uprave Hrvatskih studija da udruge moraju do danas napustiti te prostorije jer će na njihovu mjestu početi izgradnja zgrade za Državni hidrometeorološki zavod, što su one odbile dok im ne osiguraju druge prostorije.

Uprava tvrdi da ne može udrugama dati druge prostorije, iako im ih je rektor Damir Boras dodijelio, te je za njihovu obnovu osigurano 250.000 kuna.

Studentski zbor i sedam studentskih udruga s Hrvatskih studija stoga su se obratili rektoru Damiru Borasu i zatražili hitan sastanak, tvrdeći da situacija izmiče kontroli.

Sukob Uprave i studentskih udruga kulminirao je u ožujku ove godine tijekom višednevne blokade nastave na Hrvatskim studijima zbog ukidanja upisa na studij filozofije i zahtjeva za smjenom Uprave, nakon čega je započet pa odmah i zabranjen štrajk profesora. Studentski zbor je izrazio negodovanje početkom studijske godine jer im je oduzeto pravo da se obrate brucošima.

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka izjavio je nedavno da su Hrvatski studiji najvjerojatnije pred gašenjem jer im uskoro ističe trogodišnji reakreditacijski postupak, a uočene slabosti nisu otklonjene zbog opstrukcije odgovornih osoba.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak potvrdila je potom da je pokrenut upravni nadzor na Hrvatskim studijima, koji je sindikat zatražio u dva navrata.

Pročelnik Hrvatskih studija Mario Grčević nije se odazivao na pozive na telefon za komentar stanja.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message