News

Komentari 62

Suci blago kažnjavaju nasilnike jer malo znaju o diskriminaciji

Suci blago kažnjavaju nasilnike jer malo znaju o diskriminaciji

Višnja Ljubičić upozorava kako već godinama pravosuđe na bezuvjetne zatvorske kazne osuđuje ispod 10 posto ukupne brojke svih počinitelja obiteljskog nasilja, a ostali dobivaju uvjetne

Iznenađujuće blagu kaznu za župana Alojza Tomaševića, koji je zbog nasilja nad suprugom Marom Tomašević dobio kaznu od 10 mjeseci uvjetno i ne ide u zatvor, za 24sata komentirala je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Višnja Ljubičić upozorava kako već godinama pravosuđe na bezuvjetne zatvorske kazne osuđuje ispod 10 posto ukupne brojke svih počinitelja obiteljskog nasilja, a svi ostali osuđeni su uvjetnim zatvorskim kaznama. 

Pogledajte video

- Jedan od glavnih razloga za ovakvu blagu penalnu politiku nedostatak je edukacije sudaca i sutkinja i državnih odvjetnika/ica u području spolne diskriminacije i rodno uvjetovanog nasilja te kroničan deficit ranog stručnog i preventivnog rada s obiteljima u problemima i počiniteljima nasilja - navela je Ljubičić.

Obzirom na ratificiranje Istanbulske konvencije, pitali smo pravobraniteljicu kakva se poruka ovakvom presudom šalje žrtvama obiteljskog nasilja, pa je ponovila kako već godinama traži da se počinitelje nasilja kažnjava najstrožim kaznama.

- Nedavne izmjene zakonodavstva, odnosno zakonsko povećanje kazni samo po sebi nužno ne mora dovesti do brzih ili pozitivnih promjena u društvu na području sankcioniranja i prevencije obiteljskog nasilja. Naime, jedno od ključnih, a zanemarenih pitanja jest problem visine sankcija izrečenih počiniteljima od strane sudova odnosno primjena postojećih propisa - dodala je.

Ipak, ističe da je ratifikacijom Istanbulske, koja je stupila na snagu 1. listopada 2018. godine, omogućen početak rada na značajnijem unapređenju zakonodavnog okvira i prakse u suzbijanju nasilja u obitelji i prema ženama, ali nažalost kako kaže, to se nije dogodilo na sustavan i integrativan način uz vodstvo struke.

Slavonski Brod: Nastavljeno suđenje zupanu Alojziju Tomaševiću

Ljubičić nije mogla komentirati treba li Alojz Tomašević i dalje obnašati funkciju župana, ali ističe:

- Svaki savjesni političar ima odgovornost prema građanima koji su ga izabrali pa stoga njega i njegov moral definira stupanj njegove političke odgovornosti. Dakle, na svakom političaru je da svojim primjerom podiže ili spušta ljestvicu političke odgovornosti, a samim tim i demokracije, tj. odnosa vlasti spram birača - zaključila je.

Inače, što se tiče pravnog dijela odgovornosti lokalnih čelnika, on je reguliran Zakonom o lokalnim izborima, koji propisuje da općinskom načelniku, gradonačelniku i županu, odnosno njihovim zamjenicima mandat prestaje po sili zakona ako je pravomoćnom sudskom presudom osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju dužem od jednog mjeseca. 

Alojz Tomašević je dobio uvjetnu kaznu.

Najčitaniji članci