Obavijesti

News

Komentari 62

Suci blago kažnjavaju nasilnike jer malo znaju o diskriminaciji

Suci blago kažnjavaju nasilnike jer malo znaju o diskriminaciji

Višnja Ljubičić upozorava kako već godinama pravosuđe na bezuvjetne zatvorske kazne osuđuje ispod 10 posto ukupne brojke svih počinitelja obiteljskog nasilja, a ostali dobivaju uvjetne

VIDEO

Iznenađujuće blagu kaznu za župana Alojza Tomaševića, koji je zbog nasilja nad suprugom Marom Tomašević dobio kaznu od 10 mjeseci uvjetno i ne ide u zatvor, za 24sata komentirala je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Višnja Ljubičić upozorava kako već godinama pravosuđe na bezuvjetne zatvorske kazne osuđuje ispod 10 posto ukupne brojke svih počinitelja obiteljskog nasilja, a svi ostali osuđeni su uvjetnim zatvorskim kaznama. 

Pogledajte video

Pokretanje videa...

Mara Tomašević 01:02

- Jedan od glavnih razloga za ovakvu blagu penalnu politiku nedostatak je edukacije sudaca i sutkinja i državnih odvjetnika/ica u području spolne diskriminacije i rodno uvjetovanog nasilja te kroničan deficit ranog stručnog i preventivnog rada s obiteljima u problemima i počiniteljima nasilja - navela je Ljubičić.

Obzirom na ratificiranje Istanbulske konvencije, pitali smo pravobraniteljicu kakva se poruka ovakvom presudom šalje žrtvama obiteljskog nasilja, pa je ponovila kako već godinama traži da se počinitelje nasilja kažnjava najstrožim kaznama.

Mlatio ju je, davio i prijetio da će je izbosti: Ne ide u zatvor
Mlatio ju je, davio i prijetio da će je izbosti: Ne ide u zatvor

- Nedavne izmjene zakonodavstva, odnosno zakonsko povećanje kazni samo po sebi nužno ne mora dovesti do brzih ili pozitivnih promjena u društvu na području sankcioniranja i prevencije obiteljskog nasilja. Naime, jedno od ključnih, a zanemarenih pitanja jest problem visine sankcija izrečenih počiniteljima od strane sudova odnosno primjena postojećih propisa - dodala je.

Ipak, ističe da je ratifikacijom Istanbulske, koja je stupila na snagu 1. listopada 2018. godine, omogućen početak rada na značajnijem unapređenju zakonodavnog okvira i prakse u suzbijanju nasilja u obitelji i prema ženama, ali nažalost kako kaže, to se nije dogodilo na sustavan i integrativan način uz vodstvo struke.

Slavonski Brod: Nastavljeno suđenje zupanu Alojziju Tomaševiću

Ljubičić nije mogla komentirati treba li Alojz Tomašević i dalje obnašati funkciju župana, ali ističe:

- Svaki savjesni političar ima odgovornost prema građanima koji su ga izabrali pa stoga njega i njegov moral definira stupanj njegove političke odgovornosti. Dakle, na svakom političaru je da svojim primjerom podiže ili spušta ljestvicu političke odgovornosti, a samim tim i demokracije, tj. odnosa vlasti spram birača - zaključila je.

Ovo je poruka da nasilje nad ženama nije osobito teško djelo
Ovo je poruka da nasilje nad ženama nije osobito teško djelo

Inače, što se tiče pravnog dijela odgovornosti lokalnih čelnika, on je reguliran Zakonom o lokalnim izborima, koji propisuje da općinskom načelniku, gradonačelniku i županu, odnosno njihovim zamjenicima mandat prestaje po sili zakona ako je pravomoćnom sudskom presudom osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju dužem od jednog mjeseca. 

Alojz Tomašević je dobio uvjetnu kaznu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.