News

Komentari 20

Sud BiH odlučuje o zahtjevima za izručenje Štele i Mamića

Sud BiH odlučuje o zahtjevima za izručenje Štele i Mamića

Martinović je ranije osuđen na 18 godina zatvora nakon što ga je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) proglasio krivim za ratne zločine

Sud Bosne i Hercegovine zakazao je ekstradicijsko ročište za četvrtak poslijepodne za Vinka Martinovića Štelu, po zahtjevu za izručenje kojega je uputila Hrvatska.

Martinovića su u srijedu u Mostaru uhitili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a on je odmah nakon toga sproveden u Sarajevo i predan pravosudnoj policiji Suda BiH.

Za 13 sati pred sucem Goranom Radevićem zakazano je ročište na kojemu će se odlučivati o tome može li on biti izručen kako bi u Hrvatskoj izdržavao kaznu od sedam godina zatvora, koja mu je izrečena po optužnici za ubojstvo Jasmine Đukić iz Mostara. 

Martinović je iz Hrvatske pobjegao još 2016. godine, neposredno prije nego što mu je izrečena pravomoćna kazna za ovaj zločin.

Uz hrvatsko, Martinović ima i državljanstvo BiH, što može biti zapreka njegovu izručenju.

Martinović je ranije osuđen na 18 godina zatvora nakon što ga je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) proglasio krivim za ratne zločine. Odslužio je dvije trećine te kazne, a 2012.  godine pušten je na slobodu. 

Sud Bosne i Hercegovine danas odlučuje i o novome zahtjevu Hrvatske za izručenje Zdravka Mamića.

Najčitaniji članci