Pistorius se vraća u pritvor: Sud nije odlučio o jamčevini | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 102

Pistorius se vraća u pritvor: Sud nije odlučio o jamčevini

Pistorius se vraća u pritvor: Sud nije odlučio o jamčevini
10

Detektiv koji radi na slučaju rekao je danas da su svjedoci čuli svađu, ali i pucnjeve. Obrana je objasnila da je kuća svjedoka koji je čuo svađu 300 metara udaljena

VIDEO

Svjedok je između 2 i 3 sata čuo viku koja je zvučala kao svađa, a dolazila je iz kuće Oscara Pistoriusa prije hitaca ispaljenih 14. veljače, rekli su južnoafrički tužitelji na sudu u srijedu. Pistorius pak tvrdi da je spavao do pucnjave i da se nije svađao s djevojkom. Ni drugi dan sud nije donio odluku hoće li pustiti Pistoriusa uz jamčevinu pa se ročište nastavlja i u četvrtak. 

Pistorius i danas plakao

Tužitelji su tijekom današnje rasprave spomenuli činjenicu da je ubijena djevojka u vrijeme ubojstva bila odjevena. Glavni detektiv Hilton Botha rekao je da su je na podu zatekli odjevenu u bijele kratke hlače i crni prsluk, te je bila prekrivena ručnicima. Dok je istražitelj opisivao rane ubijene Steenkamp, Pistorius se slomio i rasplakao, a u sudnici je sjedio pognute glave. 

Pistoriusov brat provalio u sef

Botha je rekao da je obitelj Pistorius nedugo nakon ubojstva pokušala skinuti novac s offshore računa koje koriste. Naime, Pistoriusov brat Carl je u kuću došao s odvjetnikom i bravarom te su otvorili sef u kuhinji u kojem je bio stick sa svim brojevima računa. Botha je kasnije rekao da je spomenuti memory stick i dalje kod obitelji. 

Rekao je i da su u kući pronašli dva smartphonea, ali nijedan nije korišten za poziv policiji. Vjeruju da je krvavu palicu za kriket koja je pronađena u kući koristio kako bi razbio vrata kupaonice, a osim palice u kući su našli dvije kutije testosterona i igle. 

Jedan od svjedoka je, prema tvrdnjama detektiva, iz doma Oscara Pistoriusa čuo pucanj nakon kojeg je uslijedilo vrištanje i još pucnjeva, piše Reuters

- Imamo izjavu svjedoka koji je rekao da je nakon što je čuo pucnjeve otišao do balkona i vidio da je svjetlo upaljeno. Onda je čuo žensko vrištanje dva ili tri puta, a zatim još pucnjeva - rekao je Botha na sudu.

Na tijelu ubijene djevojke nije bilo tragova nasilja

Botha je ispitivala i obrana, a tijekom ispitivanja je priznao  da svjedok koji je čuo svađu živi u 600 metara udaljenoj kući. Nešto kasnije se ispravio i rekao da je kuća udaljena 300 metara. Također, svjedok koji je rekao da je svjetlo bilo upaljeno, rekao je i da je čuo osam hitaca.  Obrana je naglasila da su testosteroni koji su pronađeni biljni preparati čije je korištenje legalno. Isto tako, tvrde da je Steenkamp bila u kupaonici jer je obdukcija pokazala da joj je mjehur bio prazan što znači da je u vrijeme ubojstva stvarno morala na zahod. 

Botha je rekao da je obdukcija pokazala i da na tijelu ubijene Steenkamp nije bilo tragova nasilja. Nakon što je obrana završila ispitivanje činilo se da je obitelj Oscara Pistoriusa osjetila vidno olakšanje. 

- Mi smo u strašnoj nevolji - rekao je navodno jedan član tužiteljstva prije nego je sud odredio stanku za ručak. 

Nema dokaza da je Pistorius stavio proteze prije pucnjave

Nakon pauze saslušanje se nastavilo daljnjim pokušajima obrane da sruši tvrdnje tužiteljstva,.

Pistoriusovi odvjetnici osvrnuli su se na tvrdnje svjedoka koji su čuli vrištanje. Tvrde da je vrištao optuženi, a ne ubijena djevojka. Detektiv Botha priznao je da nema nikakvih dokaza da je Pistorius stavio proteze prije pucnjave. 

Obrana je ranije pokušala objasniti da je Pistorius došao do kupaonice bez proteza, te je iz straha pucao jer se, kako tvrdi, osjeća ranjivijim bez njih. Botha je pak rekao da je istraga pokazala da su hici ispaljeni prema dolje, odnosno da je onaj tko je pucao stajao na nogama. 

Boje se da će pobjeći iz zemlje

Tužitelji od suda traže da nikako ne dopusti Pistoriusu izlazak uz jamčevinu jer se boje da bi mogao pobjeći iz zemlje. Botha je tijekom svjedočenja spomenuo da optuženi ima kuću u Italiji te bi ga, ukoliko pobjegne, teško vratili u zemlju.

Optuženi paraolimpijac se i danas rasplakao u sudnici u kojoj sjedi pognute glave. Iako je ročište na kojem odlučuju o jamčevini  trebalo trajati dva dana, čini se da neće biti gotovo do kraja tjedna.

Sud treba odlučiti hoće li ga pustiti uz jamčevinu

Paraolimpijac Oscar Pistorius u srijedu se vratio na sud koji bi trebao donijeti odluku hoće li ga pustiti uz jamčevinu nakon što je optužen za ubojstvo s predumišljajem svoje djevojke Reeve Steenkamp.

Južnoafrički tužitelji danas bi trebali detaljnije objasniti slučaj, a posebno će istaknuti izvješća kako su susjedi prije ubojstva iz kuće paraolimpijca čuli glasnu prepirku. 

Pistorius je u utorak rekao da je djevojku upucao kroz vrata kupaonice jer ju je zamijenio za provalnika. Očekuje se da suđenje Pistoriusu neće početi mjesecima. U zgradu suda u srijedu ujutro Pistorius je došao u policijskom vozilu, a plavim pokrivačem pokrio je glavu, piše BBC.

Optužen je za ubojstvo s predumišljajem, a obrana će morati dokazati iznimne okolnosti koje bi opravdale puštanje uz jamčevinu. 

- Ako se naoružam, prijeđem određenu udaljenost i ubijem nekoga, to je s predumišljajem. Vrata su zaključana. U to nema sumnje. Prijeđem, sedam metara i ubijem. Motiv je: "želim ubiti". I to je to - rekao je tužitelj.

Pistorius je u utorak naglasio da je volio djevojku i da nije imao namjeru ubiti ju. Kada je pucao mislio je da je ona u krevetu, a tek nakon što je ispalio četiri hica shvatio je da ubijena nije bila u krevetu nakon čega je razbio vrata kupaonice i otkrio njezino tijelo. Dok je iznosio obranu nekontrolirano je plakao. 

Tužiteljstvo nikako ne podupire njegove tvrdnje da je mislio da mu netko provaljuje u kuću jer, kako tvrde, zašto bi se provalnik zaključao u kupaonicu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 102

VIDEO

U stanu na Trešnjevci pronašli tijelo muškarca. Policija:  Prošlo je dosta vremena otkad je umro
UŽAS U ZAGREBU

U stanu na Trešnjevci pronašli tijelo muškarca. Policija: Prošlo je dosta vremena otkad je umro

U petak navečer policija je u stanu na Trešnjevci pronašla tijelo muške osobe. Još nije poznat uzrok smrti...

Kako je bezvezni činovnik s komičnom frizurom završio u crvenom Ferrariju s kriminalcem
PRIČA O BARTULICI

Kako je bezvezni činovnik s komičnom frizurom završio u crvenom Ferrariju s kriminalcem

Plus+ Stephen Nikola Bartulica u devedesetima se pojavio u Hrvatskoj. Tada je počeo njegov uspon od Ministarstva vanjskih poslova do EU parlamenta
Pijani 70-godišnjak lopatom lupao po autu pa pokušao ubiti člana obitelji. Teško je ozlijeđen
STRAVA KOD DUGOG SELA

Pijani 70-godišnjak lopatom lupao po autu pa pokušao ubiti člana obitelji. Teško je ozlijeđen

Osumnjičeni 70-godišnjak je uhićen i priveden na kriminalističko istraživanje, objavila je Policijska uprava zagrebačka.