Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
187 komentara

Deblokirani računi Agrokora, Konzuma, Zvijezde, Jamnice...

Nedugo nakon imenovanja Ante Ramljaka izvanrednim povjerenikom Agrokora, Fina je izvijestila da su odblokirani računi Agrokora i većine kompanija u njegovom sastavu...

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
187 komentara

Većini kompanija iz sastava Agrokor koncerna u ponedjeljak tijekom prijepodneva poslovni su računi odblokirani, pokazuju podaci Financijske agencije (Fina).

Oko 11.30 sati u blokadi tako više nisu računi Agrokora, Zvijezde, Konzuma, Leda, Jamnice, Vupika, Belja, PIK-a Vinkovci, Agrokor trgovine, Solane Pag, Agrolagune i dr.

Do deblokada računa, koje su uslijedile prije 10-tak dana, dolazi sukladno rješenju Trgovačkog suda u Zagrebu.

'Zabranjujemo pokretanje bilo kakvih ovrha nad Agrokorom'

Trgovački sud u Zagrebu u ponedjeljak je imenovao Antu Ramljaka izvanrednim povjerenikom Agrokora te zabranio pokretanje i vođenje parničnih, ovršnih, upravnih i postupaka osiguranja i dr. protiv Agrokora i njegova 24 povezana i ovisna društva u Hrvatskoj, a čime se omogućuje deblokada računa koncerna i njegovih tvrtki.

Trgovački sud u Zagrebu, po sutkinji Nevenki Siladi Rstić, u ponedjeljak otvorio postupak izvanredne uprave nad Agrokorom i njegova 24 povezana i ovisna društva u Hrvatskoj te je imenovao izvanrednog povjerenika Antu Ramljaka. 

Postupak izvanredne uprave, sukladno Zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, otvoren je u 9,50 sati, a nakon što je Vlada jutros odlukom za povjerenika predložila Ramljaka. 

Pozvani su svi vjerovnici da izvanrednom povjereniku prijave svoje tražbine u roku od 60 dana, dok se razlučni i izlučni vjerovnici pozivaju da obavijeste povjerenika o svojim pravima. 

Također, Agrokorovi dužnici pozvani su da svoje obveze prema koncernu ispunjavaju bez odgode. 

Trgovački sud u Zagrebu u ponedjeljak je donio i rješenje da se zabranjuje pokretanje i vođenje parničnih, ovršnih, upravnih i postupaka osiguranja i ostvarenja prava na odvojeno namirenje te se nalaže prestanak izvršavanja osnova za plaćanje protiv Agrokora i njegova 24 povezana i ovisna društava. 

Među tim ovisnim društvima su primjerice Belje, Jamnica, Konzum, Zvijezda, Vupik, PIK Vrbovec, Ledo, Solana Pag, Tisak, itd. 

Burilović: Pred povjerenikom najveći gospodarski izazov

Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, zahvalio je Vladi što je aktivno sudjelovala u pronalaženju rješenja za ovu situaciju. Pozdravio je odluku Vlade o imenovanju izvanrednog povjerenika. 

- Zahvaljujem i svim dobavljačima na strpljenju, hrabrosti jer i oni imaju svoje ograničene kapacitete i što su do kraja podržavali iznalaženje rješenja. Pozdravaljam odluku Vlade o imenovanju povjerenika pred kojim nije ni malo lak zadatak jer se nalazi pred možda jednim od najvećih izazova u gospodarstvu u novijoj hrvatskoj povijesti. Očekujemo sada od povjerenika, nakon što smo čuli da je odblokiran račun koncerna, da se što prije odblokiraju računi i dobavljača i da ide isplata svih dobavljača, prvenstveno onih malih, da stabiliziramo hrvatsko gospodarstvo i da čuvamo hrvatske police u hrvatskim prodajnim lancima- poručio je Burilović. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message