Obavijesti

News

Komentari 110

Sud je 'konfuznu' optužnicu protiv Pripuza vratio u istragu

Sud je 'konfuznu' optužnicu protiv Pripuza vratio u istragu

Tužiteljsto ima šest mjeseci kako bi ponovno sastavilo jasnu optužnicu protiv poduzetnika Petra Pripuza i 11 suoptuženih za malverzacije s prodajom metalnog otpada teške 39,8 milijuna kuna.

Ova optužnica je pala jer je sud utvrdio da USKOK nije ponudio dokaze za bitna obilježja svih kaznenih djela niti je dokaze na valjan način obrazložio, rekao nam je Anto Nobilo, odvjetnik Petra Pripuz.

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu dalo je USKOK-u rok od šest mjeseci da provede dodatnu istragu kako bi, po mišljenju suda, sada konfuzna optužnica, bila jasna. Istraga je trajala pet godina, a spis ima više od 100.000 stranica.

- Nema štete za Pripuzovu tvrtku Ce-Za-R, nije dokazano da bi Petar i Ante uzeli novac niti da bi poticali druge na utaju poreza - kaže Nobilo dodajući kako mu je tjedan dana trebalo kako bi shvatio za što uopće terete njegova klijenta. 

Uskok optužio Pripuza za muljanje s glomaznim otpadom
Uskok optužio Pripuza za muljanje s glomaznim otpadom

Poduzetnika Petra Pripuza, njegova sina Antu i još desetoricu terete za malverzacije s prodajom metalnog otpada teške 39,8 milijuna kuna. Do tog novca Pripuz i drugi optuženici su, tvrde tužiteljstvo, došli izbjegavši platiti porez na otkup metalnog otpada, a oštetili su i proračun za 5,2 milijuna kuna.

Do podizanja optužnice USKOK je izmijenio činjenični opis te umanjio štetu koja se ranije procjenjivala na 98 milijuna kuna i još 22 milijuna kuna neplaćenog PDV-a. USKOK tvrdi da je Pripuz zločinačku skupinu okupio 16. siječnja 2012. te da su navodne nezakonitosti radili do travnja 2017.

Kada su u lipnju 2017. krenula uhićenja Petar Pripuz je noć prije zbog zdravstvenih razloga završio u bolnici Sveti Duh pa se nagađalo da su i u ovoj policijskoj akciji procurile informacije. Pripuz je platio 7,5 milijuna kuna jamčevine kako bi se branio sa slobode. Potom je sudac istrage prihvatio prijedlog USKOK-a da se Pripuzu blokira imovina kako bi se osigurala naplata imovine koju je stekao na, kako se sumnjiči, ilegalan način.

Pripuz će se braniti sa slobode: Jamčevina teška 7,5 mil. kuna
Pripuz će se braniti sa slobode: Jamčevina teška 7,5 mil. kuna

No kako USKOK u roku od dvije godine nije podigao optužnicu (podignuta je u veljači 2020.) Pripuzu su po sili zakona lani u lipnju morali deblokirati imovinu. Prije toga vratili su mu i jamčevinu, a jamčevinu, u iznosu od 5,5 milijuna kuna vratili su i Anti Pripuzu. Petru Pripuzu sude u predmetu ‘Agram’ gdje je sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem optužen za nezakonitosti vezane za zbrinjavanje zagrebačkog otpada.