Obavijesti

News

Komentari 8

Sud je odlučio: PBZ mora 11,5 tisuća franaka vratiti klijentici

Sud je odlučio: PBZ mora 11,5 tisuća franaka vratiti klijentici
1

Sud u Gospiću donio je protiv PBZ-a prvu pojedinačnu presudu nakon presude Vrhovnog suda u slučaju Franak. Banka tužiteljici mora vratiti 11,5 tisuća franaka.

VIDEO

Udruga Franak objavila je da je Općinski sud u Gospiću donio protiv Privredne banke Zagreb (PBZ) prvu pojedinačnu presudu nakon presude Vrhovnog suda u slučaju Franak. Sud u Gospiću odlučio je u korist tužiteljice, te zaključio da joj PBZ mora vratiti 11.445,67 švicarskih franaka, u kunskoj protuvrijednosti uz obračunavanje zakonske zatezne kamatne stope. 

Potvrđeno je nesavjesno i nepošteno poslovanje banke u jednostranom određivanju kamatne stope, ističu u udruzi Franak. 

Stav suda je, navodi udruga Franak, da zastara prava na zahtjev za isplatu preplaćene kamate teče od dana 14. lipnja 2014. godine, kada je Visoki trgovački sud donio pravomoćnu odluku u kolektivnoj tužbi, što je pozitivan stav za sve dužnike koji namjeravaju tužiti banke jer je moguće potraživati cjelokupna preplaćena sredstva po nezakonitoj kamati.Tužena banka dužna je platiti sve troškove sudskog postupka.

U obrazloženju presude navodi se da je tužiteljica s PBZ-om sklopila ugovor o kreditu u prosincu 2006. godine, na iznos od 141.600 švicarskih franaka, uz promjenjivu kamatnu stopu od 4,3 posto godišnje. Banka je s vremenom kamatnu stopu povećavala jednostranom odlukom, što je tužiteljica osporavala pozivajući se na presudu Visokog trgovačkog suda od 13. lipnja prošle godine.

Presuda je donesena jučer, 25. svibnja, a PBZ u narednih 15 dana može uložiti žalbu na Županijskom sudu u Karlovcu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u