Obavijesti

News

Sud je srušio presudu: 'Markić nije klevetala aktivisticu Simić'

Sud je srušio presudu: 'Markić nije klevetala aktivisticu Simić'
1

Kako navodi Županijski sud u Varaždinu, prvostupanjski sud je 'pošao od pogrešne pretpostavke da je u ovom postupku teret dokaza na optuženici, dakle da je ona trebala dokazati istinitost iznijetih činjeničnih tvrdnji

VIDEO

Županijski sud u Varaždinu je 5. lipnja 2019 na temelju žalbe Željke Markić odbacio presudu Općinskog suda u Zagrebu od 15. siječnja 2018. prema kojoj je gospođa Markić proglašena krivom za klevetu LGBT aktivistice Mime Simić te je predmet uputio 'prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje pred drugim sucem'.

Mima Simić je tužila Željku Markić, predsjednicu udruge U ime obitelji, jer je u jednom dijelu velikog intervjua iz 2016. za Jutarnji list na pitanje da prokomentira ukidanje Povjerenstva za neprofitne medije od strane tadašnjeg ministra Hasanbegovića odgovorila:

- Povjerenstvo za neprofitne medije osnovano je 2013. godine i udruga U ime obitelji je svake godine dostavljala aktualnome ministru i medijima dokaze o zloupotrebi proračunskog novca za financiranje udruga bliskih vlasti. Dovoljno govori činjenica da je u ove tri godine 88 posto ukupnih sredstava, oko 1,3 milijuna eura, podijeljeno na 12 posto portala odnosno udruga. Naveli smo brojne primjere sukoba interesa, primjerice Mima Simić, LGBT aktivistica, tri je godine zaredom bila birana u Povjerenstvo te je to isto povjerenstvo dodjeljivalo sredstva portalu Vox Feminae kojemu je njezina partnerica bila stručna suradnica. I onda ne čudi što je gospođa Simić svirala gitaru i pjevala na Markovu trgu protiv ministra Hasanbegovića. Šteta što nije podigla glas i kao članica Povjerenstva tri godine zaredom ustala protiv nepravilnosti i privilegiranosti određenih udruga i medija. Da je to učinila, danas bi bila vjerodostojna. Na žalost, u ovim okolnostima harangu protiv ministra Hasanbegovića mogu jedino čitati kao pokušaj zadržavanja nezakonitih privilegija.

Željka Markić kriva za klevetu protiv književnice Mime Simić
Željka Markić kriva za klevetu protiv književnice Mime Simić


 
Županijski sud u Varaždinu navodi da je prvostupanjski sud utvrdio kao istinite činjenice koje je Markić iznijela u intervjuu 2016. godine:

Da je privatna tužiteljica (Mima Simić) bila LGB aktivistica i članica Povjerenstva za medije koje je dodjeljivalo sredstva neprofitnim medijima, pa tako i Vox Femine koje je podržavalo takvo životno opredjeljenje, a za kojeg je prema javno dostupnim informacijama radila i životna partnerica privatne tužiteljice, što doista daje razloga za sumnju u nepristranost privatne tužiteljice. 

Međutim, usprkos tome što je utvrdila da je Markić u intervjuu iznijela činjenice, na temelju kojih je zaključila da je Mima Simić u sukobu interesa, sutkinja prvostupanjskog suda Sandra Kantolić je presudila da Markić nije dokazala da nije kriva za ono što je optužuje Simić.

Kako navodi Županijski sud u Varaždinu, prvostupanjski sud je 'pošao od pogrešne pretpostavke da je u ovom postupku teret dokaza na optuženici, dakle da je ona trebala dokazati istinitost iznijetih činjeničnih tvrdnji'. Naprotiv, 'privatna tužiteljica je ta koja je morala dokazati da se radi o neistinitim činjeničnim tvrdnjama i uvjeriti sud da je optuženica počinila kazneno djelo za koje je optužuje'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"