Obavijesti

News

Komentari 31

Sud može spasiti curicu od okrutnog oca zlostavljača

Sud može spasiti curicu od okrutnog oca zlostavljača
3

Sudac može odobriti djevojčici da ostane živjeti u udomiteljskoj obitelji. Za pomoć djevojčici na Facebooku je osnovano nekoliko grupa podrške

VIDEO

Djevojčicu (9) koju su prije tri godine zbog seksualnog zlostavljanja uzeli roditeljima i smjestili u udomiteljsku obitelj, ponovno bi mogli vratiti kući. Njenog oca sud je pravomoćno oslobodio optužbi za silovanje kćeri, jer djevojčica, koja je tada imala šest godina, nije dovoljno jasno rekla tko ju je silovao.
Ipak, curica je nedavno svojoj psihologinji napisala pismo u kojem je otkrila strahote koje joj je otac činio. Napisala je i da se ne želi vratiti roditeljima te da misli da otac zlostavlja i njenog brata (4).
- Ovo je tragedija koju svi zajedno moramo spriječiti. Što očekivati od prestrašenog i posramljenog djeteta? Savršeni iskaz? - pita se pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić. Za pomoć djevojčici na Facebooku je osnovano nekoliko grupa koje već imaju više od 22.000 članova, a na internetu se potpisuje i peticija kojom se želi spriječiti da curicu vrate ocu. Centar za socijalnu skrb tražit će produljenje smještaja kod udomitelja zbog nedovoljne kompetencije roditelja.
- Centar za socijalnu skrb u takvim slučajevima može pokrenuti postupak na Općinskom građanskom sudu, koji će odlučiti što je u najboljem interesu djeteta - rekla je psihologinja Gordana Buljan Flander. Dodala je i kako je pri takvim slučajevima vrlo važno želi li se dijete vratiti roditeljima ili ne. U ovom slučaju, djevojčica je jasno rekla da ne želi natrag ocu zlostavljaču.
- Ovaj slučaj je šokantan i učinit ću sve što je u mojoj moći da ni u jednom trenutku ne postoji mogućnost da se vrati ocu. Čuo sam se sa svim nadležnim kolegama i nećemo dopustiti daljnje zlostavljanje te djece - rekao je za Jutarnji list ministar Ivan Šimonović. Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović rekao je da je nadležni centar za socijalnu skrb u ponedjeljak poslao zahtjev Općinskom sudu za produljenje djevojčičina smještaja kod udomitelja.
- Apsolutno ćemo sve učiniti da istražimo i slučaj mogućeg zlostavljanja brata - kazao je ministar Darko Milinović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C