Obavijesti

News

Komentari 7

Sud odlučuje o optužnici protiv Žalac i porukama Josipe Rimac

Sud odlučuje o optužnici protiv Žalac i porukama Josipe Rimac

Na sjednici optužnog vijeća obrana bivše ministrice je zatražila da se iz spisa izdvoje dokazi koje smatraju nezakonitima. Među ostalim riječ je i o sms prepisci s bivšom državnom tajnicom Josipom Rimac

VIDEO

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda trebalo bi u utorak objaviti odluku o osnovanosti optužnice protiv bivše ministrice Gabrijele Žalac oko trošenja europskog novca u aferi softver.

Objavit će i odluku o zahtjevu obrane da se izdvoje poruke iz mobitela Josipe Rimac kao nezakonite.

- Tražili smo da se izdvoje kao nezakoniti dokazi sve one poruke koje se nalaze na mobitelu Rimac s obzirom na činjenicu da se do tih dokaza došlo temeljem ranije provedenih nalaza za koje mi tvrdimo da su nezakoniti, odnosno da svi nalazi od onih inicijalnih, kada su utvrđene mjere protiv Rimac, pa do svih kasnijih bili nezakoniti - rekla je prošli tjedan odvjetnica Jadranka Sloković koja brani bivšu ministricu.

Na sjednici optužnog vijeća obrana bivše ministrice je zatražila da se iz spisa izdvoje dokazi koje smatraju nezakonitima. Među ostalim riječ je i o sms prepisci s bivšom državnom tajnicom Josipom Rimac, optuženom u drugom slučaju, a s kojom se Žalac dopisivala o softveru i spominjala osobu inicijala A.P.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Pravda je spora: Na sudu u isto vrijeme Todorić, Žalac, hrvatski Escobar i divljaci za volanom...
Pravda je spora: Na sudu u isto vrijeme Todorić, Žalac, hrvatski Escobar i divljaci za volanom...

Sporno trošenje europskog novca

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) je krajem prosinca 2022. uz Žalac, bivšu ministricu regionalnog razvoja i fondova EU-a, optužio i bivšeg ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) Tomislava Petrica te poduzetnika Marka Jukića i Mladena Šimunca, osumnjičenih da su oštetili EU i RH za više od 1,3 milijuna eura.

EPPO je Žalac optužio za zloporabu položaja i ovlasti te trgovanje utjecajem, dok su Jukić i Šimunac optuženi su za zloporabu položaja i ovlasti, a njihove tvrtke Ampelos i Micro project za poticanje na to kazneno djelo.

Europsko tužiteljstvo sumnja da je tijekom 2017. i 2018. tadašnja ministrica Žalac pokrenula postupak javne nabave informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem u kojem je htjela osigurati povlašteni položaj svojim suoptuženicima i njihovim tvrtkama.

Optužnica protiv Žalac ipak nije potvrđena, obrana traži izuzeće poruka iz mobitela Josipe Rimac
Optužnica protiv Žalac ipak nije potvrđena, obrana traži  izuzeće poruka iz mobitela Josipe Rimac

Žalac je, među ostalim, optužena da je neosnovano povećala procijenjenu vrijednost nabave tog informacijskog sustava te odlučila provesti pregovarački postupak nabave bez objave javnog poziva, a tijekom tog postupka samo su tvrtke povezane s ministričinim pouzdanicima pozvane da dostave svoje ponude. Taj je natječaj Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila u listopadu 2017.

Naposljetku, nakon provedenog otvorenog postupka javne nabave, Ministarstvo regionalnog razvoja sklopilo je kupoprodajni ugovor za nabavu informacijskog sustava s Jukićevom i Šimunčevom tvrtkom. EPPO naglašava da je odlukom bivše ministrice cijena nabave nerealno određena na 1,73 milijuna eura, iako bi realna cijena tog sustava iznosila otprilike 360.000 eura.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1