News

Komentari 4

Sud osudio milijardera Jimmyja Laija i druge aktiviste na zatvor

Sud osudio milijardera Jimmyja Laija i druge aktiviste na zatvor

Hongkonški prodemokratski pokret dobio je nov udarac u petak kad je nekoliko oporbenih političara i aktivista osuđeno na zatvorske kazne u trajanju do 18 mjeseci

Među njima je bio i medijski tajkun i milijarder Jimmy Lai, koji je dobio jednogodišnju kaznu.

Sud u zapadnom Kowloonu odlučio je kazniti devet osoba, koje se terete za organiziranje i sudjelovanje u nedopuštenim prosvjedima 2019. godine, kad su mirno prosvjedovale stotine tisuća ljudi.

Martin Lee, kojeg ponekad nazivaju "ocem demokracije", osuđen je na 11 mjeseci zatvora u sklopu dvogodišnje kazne koja je djelomično suspendirana.

Aktivist  Leung Kwok-hung kažnjen je s 18 mjeseci zatvora, a bivši parlamentarac Lee Cheuk-yan s godinom dana.

Drugo dvoje bivših zastupnika Cyd Ho and Au Nok-hin dobili su 8, odnosno 10 mjeseci zatvora.

Vlasti u Hong Kongu sve češće primjenjuju novi zakon o sigurnosti kako bi suzbile svu oporbu, pogotovo prodemokratski pokret na tom teritoriju.

Lai, osnivač neovisnog lista Apple Daily, suočava se s još jednom optužbom za kršenje tog sigurnosnog zakona, uključujući zavjeru sa stranim snagama, izvijestila je mreža RTHK.

Dugotrajni zatvor zbog nenasilnih djela  

Amnesty International zahtijevao je da se zatvoreni odmah puste. "Neopravdano suđenje, osuđujuća presuda i visoka kazna naglašavaju namjeru vlade Hong Konga da ušutka svu političku oporbu", rekla je Theresa Bergmann iz Amnestyja.

Europska unija također je kritizirala kazne.

"Dugotrajni zatvor nekih osoba zbog nenasilnih djela prilikom ostvarivanja zaštićenih građanskih prava daljnji je znak kontinuiranog smanjenja demokratskog prostora i potkopavanja temeljnih sloboda u Hong Kongu", stoji u priopćenju glasnogovornika visokog predstavnika EU-a za vanjske poslove Josepa Borrella objavljenome u petak.

Ostvarivanje temeljnih sloboda, uključujući mirno okupljanje, mora biti osigurano, kao što je zajamčeno temeljnim zakonom Hong Konga i kinesko-britanskom zajedničkom deklaracijom, navodi se u priopćenju.

"Ovi događaji u Hong Kongu dovode u pitanje kinesku volju da održi svoje međunarodne obveze, potkopavaju povjerenje i utječu na odnose EU-a i Kine", rekao je.

Američki državni tajnik Antony Blinken u svojoj je izjavi osudio potez te istaknuo su kazne primjer na koji način Kina i Hong Konga potkopavaju zaštićena prava i slobode u nastojanju da eliminiraju sve oblike neslaganja.

"Izrečene kazne nespojive su s nenasilnom prirodom njihovih postupaka", rekao je Blinken.

Najčitaniji članci