Obavijesti

News

Komentari 182

Sud odlučuje jesu li neke mjere protuustavne. Stručnjaci: Mogli su oni reagirati i ranije

Sud odlučuje jesu li neke mjere protuustavne. Stručnjaci: Mogli su oni reagirati i ranije

Ustavno-pravni stručnjak Mato Palić ne očekuje prevrate jer je, podsjeća, Ustavni sud mogao reagirati da je neke od mjera koje je donosio Stožer smatrao ustavno spornim. Suci će se okupiti u ponedjeljak u 10 sati

VIDEO

Ustavnost pojedinih odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite već mjesecima propituju stručnjaci i dio oporbe. Na Ustavni sud stiglo je oko 30 prijedloga za ocjenu ustavnosti, a suci će se o njima odlučivati u ponedjeljak. 

Dnevnik Nove TV doznaje da je riječ o ukupno devet odluka stožera, a to su: dvije odluke za nošenje maski i to za nošenje maski u javnom prijevozu i u zatvorenim prostorijama, zatim dvije odluke stožera o ograničavanju društvenih okupljanja, potom način održavanja pogreba, ograničavanje zadržavanja na ulicama, zabranu rada nedjeljom, baš kao i zabranu napuštanja mjesta prebivališta i prelaska državne granice.

Ustavno-pravni stručnjak Mato Palić ipak ne očekuje dramatične prevrate.

POGLEDAJTE VIDEO: Nove mjere od jeseni

Pokretanje videa...

Video vijesti 17.08.2020. 01:12

- Ustavni sud ne mora čekati da im se netko obrati već imaju mogućnost sami pokrenuti postupak ocjene bilo koje odluke Stožera ili zakonske odredbe. Upravo to navodi me na zaključak kako bi već reagirali da im je nešto sporno s pozicije usklađenosti s Ustavom - kazao je Palić.

Plenković: Identificirali smo one koji žele minirati rad Stožera
Plenković: Identificirali smo one koji žele minirati rad Stožera

I dok su ustavni suci nama susjednih zemalja već reagirali na pojedine mjere, koje su u borbi protiv širenja virusa, donosile vlasti, postavlja se pitanje zašto su naši suci toliko čekali. Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović krajem srpnja najavio je da će odluke donijeti nakon godišnjeg odmora. Naveo je tada kako je sud kontinuirano radio na predmetima, ali kako su stalno dolazili novi prijedlozi pa ih nisu mogli odmah riješiti. Onda smo ušli u predizborno vrijeme, a praksa suda je da tada ne donosi odluke koje bi mogle imati političke konotacije.

Palić podsjeća kako Ustavni sud prema zakonu ima rok od godinu dana u kojem trebaju donijeti odluku o prijedlogu, zahtjevu ili ustavnoj tužbi.

Ustavni sud u ponedjeljak će raspravljati o odlukama Stožera
Ustavni sud u ponedjeljak će raspravljati o odlukama Stožera

- Kad je bio poznat rezultat izbora moglo se eventualno prije godišnjeg održati sjednica koja je zakazana za danas. Odlaskom na godišnji prolongirala se odluka za dodatnih mjesec dana - kaže Palić.

Predsjednik države Zoran Milanović više puta ponovio je stav kako je Stožer protuustavno tijelo, a smatra da bi njegove odluke trebalo staviti pod kontrolu Sabora. Palić ističe da u našem ustavno-pravnom poretku to nije predviđeno kao mogućnost.

Kako su drugi rušili restrikcije vezano za Covid:

Potezima slovenskih vlasti u borbi protiv širenja korone sredinom travnja odnosno u jeku epidemije, bavili su se njihovi ustavni suci, potaknut žalbom na ograničeno kretanje izvan matične općine. Sud je donio privremenu odluku kojom je naloženo vladi da svakih sedam dana mora provjeriti je li restrikcija opravdana, a zatim odlučiti hoće li je produžiti te da o tome treba obavijestiti javnost.

O 'korona zakonima' očitovao se i austrijski ustavni sud od kojih je neke proglasio neustavnima. Među njima je policijski sat, ali i mjere zatvaranja trgovina i ograničenje kretanja zbog korona virusa, budući da građanima bilo zabranjeno boraviti na javnim prostorima osim ako nisu sami ili s članovima svoga kućanstva. Austrijski ustavni suci potvrdili su dio mjera u borbi protiv širenja koronavirusa.

Češki ustavni sud srušio je u travnju odluku vlasti o zabrani putovanja u druge zemlje zbog razloga nevezanih uz posao. Tako je propao plan tamošnjih vlasti koje su pozvale građane da tijekom ljeta uživaju u ljepotama vlastite zemlje koji je trebao vrijediti cijelu godinu. Zbog odluke suda vlasti su odobrile putovanja u inozemstvo čak i na godišnji odmor, ali je odlučeno da po povratku u moraju biti negativni na koronavirus što trebaju dokazati testom ili obavezno ići u karantenu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 182
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa