Obavijesti

News

Komentari 5

Sud u Rimu oslobodio krivnje bivšeg dužnosnika Vatikana

Sud u Rimu oslobodio krivnje bivšeg dužnosnika Vatikana
1

Monsinjor Nunzio Scarano radio je 22 godine kao viši računovođa u APSA-i, uredu Vatikana koji se bavi ulaganjima u nekretnine i dionice. Uhićen je 2013. godine

VIDEO

Bivši vatikanski dužnosnik oslobođen je u ponedjeljak krivnje za krijumčarenje milijuna eura u gotovini iz Švicarske u Italiju za svoje bogate prijatelje.

Monsinjor Nunzio Scarano radio je 22 godine kao viši računovođa u APSA-i, uredu Vatikana koji se bavi ulaganjima u nekretnine i dionice.

Otpušten je nakon što su ga talijanski tužitelji optužili za urotu, zajedno s agentom talijanske tajne službe i brokerom radi krijumčarenja 20 milijuna eura u Italiju.

Tužitelji tvrde da je privatni zrakoplov odletio 2012. u Locarno u Švicarskoj kako bi pokupio novac i prevezao ga u Italiju bez porezne i carinske kontrole. Avion se na kraju vratio prazan zbog nepredviđenih komplikacija u švicarskoj banci, kažu tužitelji.

Rimski sud oslobodio je Scarana krivnje za korupciju i krijumčarenje novca, ali ga je proglasio krivim za manje kazneno djelo lažnog optuživanja jednog od dvojice suoptuženih, za što je dobio dvije godine zatvora uvjetno. Ostaloj dvojici sudi se odvojeno.

Scaranu, koji je bio blisko povezan sa skandalima pogođenom vatikanskom bankom, sudi se i u Salernu, njegovu rodnom gradu na jugu Italije, za pranje milijuna eura preko te banke.

U vrijeme uhićenja 2013., banka koja se službeno zove Institut za religijske poslove (IOR), zamrznula je više od dva milijuna eura koje je Scarano držao na deset različitih računa. On je tvrdio da je u pitanju novac iz donacija.

Kad je uhićen, Scarano je živio u Salernu u stanu sa 17 soba, uređenom originalnim umjetničkim predmetima vrijednim oko šest milijuna eura, kažu tužitelji.

Vatikanski tužitelji nad APSA-om trenutno vode istragu zbog sumnje u pranje novca, trgovanje povjerljivim informacijama i tržišne manipulacije.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.