Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
228 komentara

Sudac Lukić u svojoj presudi: 'Ženski mozak je hendikepiran'

Pokazalo se da je ženski mozak ponešto hendikepiran (...) s obzirom na veću mogućnost vremenske dezorijentacije, što je više došlo do izražaja u konkretnoj situaciji - stoji u presudi

Nenad Lukic
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
228 komentara

Naučno je potvrđena činjenica da kod misaono fizioloških postavki postoji razlika između ženskog i muškog mozga kod vremenskog određivanja u prilog muškog mozga, rečenica je iz obrazloženja sudske presude Općinskog kaznenog suda u Zagrebu.

Presudu i obrazloženje potpisao je sudac Nenad Lukić

Sudio je u sporu za kazneno djelo prijetnje smrću bivšoj izvanbračnoj supruzi. Bivšeg je supruga osudio na godinu dana zatvora jer je bivšoj družici na terasi kafića zaprijetio:

'Ako me prevariš u vezi maloga, ubit ću te kao psa makar odrobijao još 40 godina'. Presuda je nepravmoćna, a na nju se osuđeni žalio.

Obrazloženje presude ubrzo se proširilo među pravnicima koji, kažu, dosad takvo što u sudnici nisu čuli, još manje pročitali u obrazloženjima.

- Pokazalo se da je ženski mozak ponešto hendikepiran u tim odrednicama s obzirom na veću mogućnost vremenske dezorijentacije, što je više došlo do izražaja u konkretnoj situaciji gdje okrivljena navodi da ima disfunkciju CNS-a, koji je zadužen za prostorno-vremensko i brojčano orjentiranje – nastavio je sudac u obrazloženju.

Neki pravnici ističu da se pri, po njima nepotrebnom upetljavanju u 'teoriju ženskog mozga', u daljnjem obrazloženju pokušao 'izvući'.

- Ta znanstvena činjenica ne umanjuje vrijednost ženskog mozga u odnosu na muški s obzirom da u drugim segmentima svog fiziološko-psihičkog habitusa ženski mozak ima daleko veće prednosti na muški koji je u tim segmentima, gdje je ženski u prednosti, muški hendikepiran. Tako nas je priroda stvorila i o tome sud na ovom mjestu ne bi posebno lamentirao, već se samo osvrnuo na nedobronamjerne primjedbe obrane na račun hendikepa oštećene – zaključio je dio obrazloženja o mozgu sudac Lukić.

'Nismo se dosad susreli s tim'

Odvjetnici s kojima smo razgovarali, a koji nisu stranke u postupku, kažu da se u sudskoj praksi dosad nisu susreli s ičim sličnim.

- Apsolutno je neprihvatljivo da se sudac u svojoj odluci upušta u pseudoznanstvenu analizu prirode i hendikepa ženskog mozga. Ovako nešto vidjeti u službenoj odluci koja se donosi u ime RH daleko je od uobičajenog – kažu pravni stručnjaci.
Mnogi su se smijali obrazloženju, ali su upozorili kako bi se baš taj dio u koji se, tvrde, sudac nije smio 'petljati', neki mogli zlorabiti i tumačiti da je sudac diskriminira i omalovažava žene. Slično misle i u Udruzi B.a.b.e.

- Ne možemo definirati muški ili ženski mozak kao hendikepiran. Paušalno i nedovoljno specifično referiranje na 'naučno potvrđene' činjenice, posebice od stručnjaka kojima ta materija nije dio struke, može imati negativne posljedice. Osobito ako postoji namjera za nedobronamjernim korištenjem takvih referenci za diskriminaciju određenih društvenih skupina – komentirala je Senka Sekulić-Rebić, psihologinja u Udruzi.

Gordana Soborl, predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova nije mogla vjerovati da jedan sudac ovako obrazlaže presudu.

- Ovo spada u rubriku najvećih gluposti hrvatskog pravosuđa. Pitam se je li ovo slika našeg pravosuđa i ima li itko tko tim sucima može bilo što reći. Obrazloženje je nebulozno – bila je šokirana Sobol.

U Udruzi hrvatskih sudaca obrazloženje nisu željeli komentirati.

- Kao sudac ne mogu i ne smijem komentirati presude drugih kolega, pogotovo kad su nepravmoćne – odgovorio nam je predsjednik Đuro Sessa.

'To nije muški šovinizam'

Sudac Lukić pak tvrdi da nikoga nije želio diskriminirati niti je posrijedi "muški šovinizam".

- Oštećena se u jednom trenutku ispričala jer nije baš dobro orijentirana s vremenom i brojevima zbog zdravstvenog problema. Nakon toga, okrivljenik i njegova obrana uhvatili su se te činjenice i bili su bezobrazni prema njoj i maltene joj se rugali na račun toga te sam bio izazvan takvom obranom. Upravo zato u obrazloženju sam želio dati do znanja da su takve primjedbe nedopustive i da sud vodi brigu o pravima žrtve i štiti je – kazao je sudac. Slaže se da nije uobičajeno da se osim pravnog stajališta ide bilo što drugo obrazlagati u odluci i takvo što je, tvrdi, napisao prvi puta.

"Naučno potvrđene činjenice" ne temelji na nekom posebnom istraživanju već iskustvu koje je skupio dugogodišnjim gledanjem dokumentaraca i proučavanjem literature koja se bavi pitanjem ljudskog mozga.

- Jednako tako, već u drugoj rečenici sam napisao da je muški mozak hendikepiran u nekim drugim pogledima i da ženski mozak u tom pogledu ima daleko veće prednosti. Zašto bismo, uostalom, svi imali iste sposobnosti? Naravno da nisam htio generalizirati i da sam svjestan da primjerice postoje žene koje se puno bolje orijentiraju od muškaraca. 

Nije to generalno moj stav i ne govorim to ja već literatura i istraživanja o kojima sam čitao i gledao unazad 10 godina – kazao je Nenad Lukić. Ipak, priznaje, riječ hendikep u ovom je kontekstu pregruba i nije je trebao upotrijebiti.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message