News

Komentari 1

Suđenje ljubavnici pedofila Epsteina, svjedokinja: 'Bilo me sram, imala sam 14 godina'

Suđenje ljubavnici pedofila Epsteina, svjedokinja: 'Bilo me sram, imala sam 14 godina'

Prošao je prvi tjedan suđenja Ghislaine Maxwell, bivše suradnice i ljubavnice Jeffreyja Epsteina. Jedna od četiri glavne tužiteljice svjedočila je o njezinom sudjelovanju u Epsteinovim zločinima

Porota je ovaj tjedan čula priču djevojke koja tvrdi da ju je Ghislaine Maxwell, bivša suradnica i ljubavnica pedofila Jeffreya Epsteina, nagovorila na seksualne odnose sa Epsteinom kada joj je bilo samo 14 godina.

Saslušani su i bivši zaposlenici koji su dali uvid u život pokojnog milijardera i njegove djevojke. Maxwellovi odvjetnici tvrde da je ona u cijeloj situaciji samo 'žrtveno janje'.

Svjedočanstvo djevojke

Njezina priča počinje kada je imala 14 godina.

Bila je u glazbenom kampu 1994. kada su joj prišli Epstein i Maxwell.

Žena, sada u ranim četrdesetima, dobila je od suda lažni identitet "Jane" zbog zaštite privatnosti. Izjavila je da su je vodili u kupovinu i pozvali nju i njezinu majku u Epsteinovu vilu u Palm Beachu, na Floridi.

Kasnije je vilu počela posjećivati sama i tada je počelo nagovaranje na seksualne odnose, a dvojac je to tretirao kao "ništa bitno i posebno". Takvo prezentiranje situacije je uzorak koji sud nastoji dokazati i u drugim slučajevima djevojaka koje su prošle isto.

- Bila sam uplašena i bilo me sram. Nisam htjela da itko drugi zna osim mene - rekla je "Jane" kako bi objasnila zašto joj je trebalo tako dugo da prijavi slučaj.

Tužitelji su Maxwell optužili za stvaranje "kulture tišine" kako bi prikrila zločine, no postoji dio te kulture zapisan u knjizi pravila za zaposlenike u vili. Jedan od primjera jest gradnja odvojenih prostorija za osoblje iz kojih je pogled na kuću bio u potpunosti blokiran.

Juan Alessi, bivši upravitelj imanja, svjedočio je da je takvu mjeru zaštite privatnosti smatrao vrstom upozorenja koja nalaže da bude gluh i slijep te da ne govori ništa o njihovim životima.

Dodao je da je "Jane"  vidio nekoliko puta na posjedu i da je izgledala maloljetno, ali da nikada nije vidio da ulazi s Epsteinom u spavaću sobu ili bilo kakvo slično ponašanje. Tvrdi da ga nitko nije upozorio na nedolično ponašanje.

- Žao mi je što mi nitko ništa nije rekao jer bih napravio nešto- rekao je.

Odvjetnici optužene nastoje prikazati svjedočanstva nepouzdanima, sugerirajući da tužitelji imaju pogrešna sjećanja i da su manipulirani od strane odvjetnika, koji nakon Epsteinovog samoubojstva pokušavaju povećati Maxwellovu ulogu u zločinima.

Jedan od odvjetnika nazvao je "Jane" veteranskom televizijskom glumicom koja i bi za svjedočanstvo mogla koristiti svoje glumačke vještine.

Čekaju se još tri svjedočanstva glavnih tužitelja, a na sudu će se prezentirati i dokazi poput dnevnika letova Epsteinovih privatnih zrakoplova, jer navodno potvrđuju da su Epstein i Maxwell putovali zajedno sa žrtvama te FedEx zapisi koji potvrđuju da je Epstein jednoj žrtvi poslao dar kada je imala samo 15 godina. Suđenje bi trebalo završiti za pet tjedana.

Najčitaniji članci