Obavijesti

News

Komentari 114

Svjedok: Horvatinčić je vozio čak šest puta brže od Talijana

Svjedok: Horvatinčić je vozio čak šest puta brže od Talijana
7

Da li sam u ijednom trenutku glisiranja bio udaljen manje od 300 metara od obale, pitao je Tomislav Horvatinčić svjedoka Pavuševića, koji je odgovorio da nije

VIDEO

U nastavku suđenja Tomislavu Horvatinčiću, optuženom za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je 16. kolovoza prošle godine poginulo dvoje Talijana, u srijedu je na Općinskom sudu u Šibeniku  među petoricom svjedoka svjedočio je i Ivan Pavušević, koordinator Službe za nadzor i upravljanje pomorskim prometom VTS iz Splita, koji je iznio podatke s radarskih snimaka koji prikazuju kretanju brodova neposredno prije i nakon sudara. 

Horvatinčić se gliserom Santa Marina neposredno prije nesreće kretao prosječnom brzinom od čak 26 čvorova, a jedrilica na kojoj su bili Francesco Salpietro i Marielle Patell samo četiri čvora. 

- Da li sam u ijednom trenutku glisiranja bio udaljen manje od 300 metara od obale - pitao je Tomislav Horvatinčić svjedoka Pavuševića, koji je na pitanje odgovorio niječno. 

Na pitanje s koje mu je strane nailazila jedrilica, Pavušev je odgovorio da je mu je dolazila s desne strane, što znači da ju je trebao propustiti. 

Baica: Horvatinčić, što se tiče brzine, nije bio u prekršaju

Nakon ročišta odvjetnik Branko Baica, koji Horvatinčića brani zajedno s kolegom Velimirom Došenom, kazao je kako tijek suđenja potvrđuje ono što oni od početka tvrde, da njihov klijent nije bio u prekršaju što se tiče brzine kreanja. 

- Svjedočenje je pokazalo da je u prije i u trenutku sudara gliser bio udaljen oko 500 metara od obale, daleko izvan svakih zabrana. Vozio je u skladu s propisima, jer brzina dalje od 300 metara od obale nije ograničena, a nema ograničenja brzine ni za upravljanje autopilotom - rekao je Baica. 

Na pitanje znači tvrdnja da je Horvatinčiću jedrilica dolazila s desne strane to da ju je, prema pomorskim propisima, trebao propustiti, Baica je kazao da to može biti istina, ali da je problem u nečem drugom. 

- Kurs brodova koji je prethodio sudaru i koji je opisao svjedok sasvim je drugačiji od pozicije u kojoj su se brodovi našli u trenutku sudara. Tu je očito bilo nekakvih  reakcija koje su izazvale ono što su izazvale. Možda te reakcije nisu bile primjerene, ali to će pokazati daljni tijek postupaka. - rekao je Baica. 

Anica Dilber Đerđe svjedoči 4. ili 5. rujna

Slijedeća ročišta sazvana su za 4. i 5, rujna, kada bi trebala svjedočiti i Anica Dilber Đerđe, koja se poslijednji put ispričala poslavši medicinsku domumentaciju Odjela za psihijatriju bolnice Rebro, po kojoj ona nije sposobna svjedočiti. 

- Ona će doći na ročište i svjedočit će. Zdravstveno stanje joj nije baš sjajno, ali će doći će da se postpak što prije privede kraju - rekao je odvjetnik Došen.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 114
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.