Obavijesti

News

Komentari 142

Suđenje Perkoviću: Na popisu Arkan, Račan i još 60 svjedoka

Suđenje Perkoviću: Na popisu Arkan, Račan i još 60 svjedoka
1

Vrhovni zemaljski sud u Münchenu zatražio je određene provjere za "osobe koje dolaze u obzir kao svjedoci". Na popisu je 60-ak imena, a dosta njih je već pokojno

VIDEO

Predmet protiv Zdravka Mustača, kojem se na Vrhovnom zemaljskom sudu u Münchenu sudi zbog umiješanosti u ubojstvo Stjepana Đurekovića, spojen je s postupkom protiv njegova nekadašnjeg podređenog u Službi državne sigurnosti SFRJ Josipa Perkovića. Prije nego što jedinstveni postupak započne 17. listopada, njemačko pravosuđe zatražilo je određene provjere za "osobe koje dolaze u obzir kao svjedoci".

Na popisu sa 60-ak imena i niz osoba koje su pokojne. Primjerice, traže se podaci o Ivici Račanu, Josipu Vrhovcu, Juri Biliću, Milki Planinc, Miki Špiljku i Milutinu Baltiću. Tu je i Željko Ražnatović Arkan, srpski kriminalac i Udbin ubojica likvidiran još 2000. godine u Beogradu.

Sud provjerava potencijalne svjedoke

Jutarnji list doznaje da njemački sud želi od hrvatskih vlasti dobiti i službene potvrde o tome da pojedine osobe koje se spominju u spisu više nisu žive. Zanimljiva su i imena mogućih svjedoka za koje su zatražene provjere adresa kako bi ih se eventualno moglo pozvati da svjedoče u Münchenu. Tu je niz prijašnjih djelatnika SDS-a iz centara Zagreb, Rijeka i Split, primjerice, Mišo Deverić, Predrag Đorđević, Josip Drpić, Ivan Cetinić, Boris Brnelić, Radoslav Bego, Duška Alujević, Jan Gabriš, Pero Josipović, Goran Ljubičić, Franjo Vugrinec, Marin Modrić i drugi.

Tu je i nekadašnji sekretar unutrašnjih poslova SRH Pavle Gaži, bivši generalni direktor Ine Petar Fleković i skupina mogućih svjedoka iz tajnih službi i drugih struktura samostalne Hrvatske poput Tomislava Miličića, prijašnjeg tajnika u kabinetu ravnatelja Protuobavještajne agencije Karamarka, te Markice Rebića i Ivana Brzovića.

Traže i zapisnike sa sjednice Vijeća za zaštitu ustavnog poretka SRH

Usto, zatraženi su i svi zapisnici sa sjednica Vijeća za zaštitu ustavnog poretka SRH između 1980. i 1985. godine u kojima se spominju pronevjera deviza ili kriminal u Ini.

Od hrvatskih vlasti traži se i predaja svih materijala o radu komisije, formirane navodno nakon ubojstva Đurekovića. Ta je komisija, kako je ranije iskazivao svjedok Vinko Sindičić, utvrđivala postoji li rizik da njemačka istražna tijela utvrde povezanost Udbe s ovom likvidacijom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 142
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije
Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini
POGLEDAJTE VIDEO

Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini

Velika peraja kod Mljeta prestrašila je ribare. Odmah su pomislili da se u Jadranu kupa velika bijela psina, ali stručnjak je zaključio da ipak nije ta vrsta u pitanju.