Obavijesti

News

Komentari 43

Fazakas: Pet milijuna eura sam dao Ježiću za Družbu Adria

Fazakas: Pet milijuna eura sam dao Ježiću za Družbu Adria
4

Mislio sam Ježić ima kontakte koji će omogućiti realizaciju projekta Družba Adria, no jasno smo rekli da se tim iznosom ne smiju plaćati političari, kaže Fazakas

VIDEO

Na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu u četvrtak je svjedočio Imre Fazakas. On je bio svjedok obrane te je trebao pobiti svjedočenje ključnog svjedoka tužiteljstva Roberta Ježića. Ježić naime tvrdi da je Ivo Sanader od MOL-a primio mito. Prema optužnici Sanader je mito dobio kako bi MOL-u prepustio upravljačka prava u INA-i. Tvrdi se da je dogovoreno mito od 10 milijuna eura, a Ježić je rekao kako je pola od tog iznosa uplaćeno na račun njegove švicarske tvrtke Xenoplast. Novac su uplatile dvije ciparske tvrtke Ceroma Holding Ltd i Oil, kako tvrdi Ježić, za fiktivno savjetovanje koje se nikad nije dogodilo, tvrdi Ježić. 

"Za mene su imali zanimljivu ponudu"

Imre Fazakas koji je suvlasnik Cerome te je vodio tvrtku Hangarn Oil je u četvrtak na sudu pak rekao kako ga je u proljeće 2009. nazvao Stefan Hurlimann, direktor švicarske tvrtke Xenoplast, te mu je rekao da za njega ima zanimljivu ponudu. 

Fazekas tvrdi da se radilo o projektu Družba Adria. Potpisali su dva ugovora koji su se odnosili na otkup zemljišta kod Omišlja i na transport nafte.

- Tada smo im platili predujam od pet milijuna eura - rekao je Fazakas. Fazakas je svjedočio i kako je neslužbeno znao da je vlasnik Xenoplasta zapravo Robert Ježić. Rekao je i kako njega nikada nije vidio niti ga je sreo. 

"Ježić je imao političke kontakte"

- Pretpostavio sam da Ježić ima političke i poslovne kontakte koji bi mogli omogućiti realizaciju projekta Družba Adria, no Hurlimannu smo jasno rekli da iznos koji ćemo mu uplatiti ne smije koristiti za plaćanje političara - rekao je Fazakas. Obrana je svjedoka pitala da li zna preko koga je Ježić trebao ostvariti taj plan.

- Hurlimann nije spominjao imena, a ni kontakte, a mislim da on to nije niti znao. Znao sam putem medija i svojih kontakata koje sam imao u Hrvatskoj da je Ježić u kontaktu s tadašnjim državnim vrhom te da je dobar sa Sanaderom - rekao je Fazakas. Kasnije je, krajem 2009. shvatio kako postoje problemi te kako od projekta Družba Adria vjerojatno neće biti ništa. Odlučili su ugovor raskinuti, a 2011. su tražili i povrat predujma. Na pitanje tužiteljice zašto su tako kasno tražili povrat novca, svjedok je rekao kako su čekali razvoj događaja. Rekao je i kako su bili svjesni da su se odrekli potraživanja pa su znali da će to teže ići, ali su na kraju ipak tražili da im novac vrate.

Čiji su bili novci i čije su interese ciparske tvrtke zastupale?

Tužiteljica ga je pitala i kako su došli baš do iznosa od 10 milijuna eura, a Fazakas je rekao da je to spomenuo Hurlimann. 

- Jeste li Hurlimannu spominjali MOL? Jeste li mu rekli da dolazite u ime MOL-a - pitala je tužiteljica.

- To apsolutno treba razdvojiti. Nisam se pojavio kao zastupnik MOL-a, ali sam MOL spomenuo kad sam nabrajao tvrtke s kojima sam u kontaktu. Naime, bez MOL-a se projekt Družba Adria ne može provesti - rekao je svjedok. Fazekas je priznao i da je u jednom od ugovora kao naručitelja naveo Lukoil. No, kasnije je taj dio maknuo zbog, kako kaže, političke osjetljivosti i umjesto toga naveo "jednu veliku naftnu kompaniju".

- Lukoil doista nije bio naručitelj projekta Družba Adria. Naručitelj je bio Russneft no nisam ga htio napisati pa sam zato upotrijebio taj termin - kaže Fazakas. No kada ga je tužiteljica pitala čiji je to novac bio tih pet milijuna eura, on je odgovorio:

- Od Hangarn Oila i Cerome. Jedna je tvrtka dala 2,6 milijuna eura, a druga 2,4 milijuna kuna. Hangarn Oil je dao novac od svoje dobiti, a Ceroma, to je bio moj vlastiti novac od prodaje dionica. Pitala ga je i čije je interese zastupao, a on je rekao:

- Gucerijeve i svoje vlastite, a ne od Russnefta. Mihail Gucerijev ruski oligarh, osnivač Russnefte i šef Imre Fazakasa trebao bi svjedočiti u petak.  

 Na kraju današnjeg ročišta Fazakas je rekao kako neće odustati od projeketa Družbe Adria te kako su kontaktirali Hypo banku koja ima založno pravo na Ježićevo zemljište kako bi ga pokušali otkupiti od njih. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...