Obavijesti

News

Komentari 12

'Laxa je vjerovao kako je na vlasti u Hrvatskoj bila banda'

'Laxa je vjerovao kako je na vlasti u Hrvatskoj bila banda'
6

Vinko Šunde, koji je svjedočio na suđenju Sanaderu, kazao je kako j mislio da će Franjo Tuđman od Hrvatske napraviti Austriju ili Švicarsku, no da je bilo suprotno

VIDEO

U nastavku suđenja za aferu Ina-MOL bivšem premijeru Ivi Sanaderu trebali su svjedočiti HSS-ovci Josip Friščić i Božidar Pankretić, no na sudu se nisu pojavili zbog obaveza. Sudac Ivan Turudić rekao je da postoji mogućnost raspisivanja dovedbenog naloga ako se Pankretić ponovo ne pojavi.  

U klupu za svjedoke sjeli su vještakinja Vesna Ivanković Ježek i Vinko Šunde, poznanik tajanstvenog Eugena Laxe.

Prva je svjedočila Ježek te ju je Sanaderova obrana pitala da objasni što znači izraz 'fungieren'.  Ježek ga je prevela kao 'obaviti ulogu' ili 'nastupati kao'. Prodanović ju je nakon toga upitao da kaže tko je primatelj provizije na temelju teksta koji joj je predočio. Rekla je da je to Eugen Laxa. Sudac Turudić rekao je da se ne može tako i da zabranjuje odgovor na to pitanje. Turudić je rekao da je pitanje tko je primatelj provizije pitanje ovog kaznenog postupka i nešto što treba utvrditi sud, a ne vještak. 

- Ako imate preformulaciju pokušajte, ako ne, prijeđite na drugo pitanje - rekao je Turudić.

Odmah iza vještakinje počeli su ispitivati Vinka Šundea. Kazao je kako poznaje Laxu i da je on želio da mu se vrati imovina u Hrvatskoj koja mu je oduzeta tijekom Drugog svjetskog rata. Laxu je prvi put vidio 1994. 

- Laxa i ja dosta smo komunicirali putem pisama. Laxa mi je u jednom pismu napisao da je vladajuća nomenklatura banda što se na kraju pokazalo točnim. Laxa je čak ponudio Hrvatskoj svoj ured u Sao Paolu za veleposlanstvo, ali je vidio da mu ni to neće pomoći da dobije svoju imovinu, pa je rekao da je to sve razbojnička družina - svjedočio je Šunde.

Dodao je kako je Laxa čestit čovjek i da ne bi radio ništa 'nečestito'. Sanaderovu odvjetnicu Jadranku Sloković zanimalo je čime se Laxa bavio:

- Bio je član londonske masonske lože, a cijeli život se bavio advokaturom. Poznavao je ugledne ljude i nije se družio s bilo kim - kazao je Šunde. 

Svjedok je rekao kako Laxi nisu ništa vratili od imovine te da je zbog toga bio tužan. Pitanje je postavio i Ivo Sanader. Njega je pak zanimalo kako je Šunde postao član reda Predsjednikovih viteza.

- Financirao sam HDZ, HSS i HSLS. Mislio sam da će Franjo Tuđman od Hrvatske napraviti nešto slično Austriji ili Švicarskoj. No nakon dvije godine sam vidio o čemu se radi - zaključio je Šunde.

Ispitivanje svjedoka na današnjem se ročištu završilo vrlo brzo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...