Obavijesti

News

Komentari 63

'Sanader je na avionske karte potrošio milijun do milijun i pol'

'Sanader je na avionske karte potrošio milijun do milijun i pol'
1

Sanadera i ostale tereti se da su iz državnih tvrki i institucija izvukli oko 70 milijuna kuna. O avionskim kartama svjedočio je Ivica Mišetić, bivši glavni direktor CA

VIDEO

U nastavku suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu i ostalima optuženima u aferi Fimi medija svjedoči pet novih svjedoka.

- Ivo Sanader je od 2003. pa u idućih 5, 6 godina na avionske karte za sebe i obitelj potrošio milijun do milijun i pol kuna, rekao je svjedok Ivica Mišetić, bivši glavni direktor Croatia Airlinesa svjedočeći u postupku Fime media.

- Sanadera poznajem iz ranih 1990-ih kada smo se prijateljski družili. Kada sam postao direktor u CA znao bi me nazvati on ili netko iz njegovo ureda i raspitivao se o avionskim vezama i najpovoljnijim tarifama. Ja sam uzimao karte na šalteru i dostavljao mu ih. Plaćao ih je gotovinom. Otkada je postao premijer to je bilo 5 do 6 puta godišnje, a ukupno je bilo riječ o 125 karata, uvijek za poslovnu klasu. Osim za sebe karte je uzimao za obitelj, suprugu i kćeri, punca i punicu, a  u jednom ili dva navrata i za Andreja Dojkića - rekao je Mišetić. 

Sanader je prigovorio istinitosti iskaza svjedoka u vezi procjene vrijednosti karata. 

Tintor: Donio sam u HDZ oko 2 milijuna kuna, nisam dobio potvrdu

Svjedočio je i poduzetnik Slaven Tintor, osnivač nekoliko trgovačkih društava, među kojima su i D.S. Polimeri i D.S. Vile. 

- Pred izbore 2007. godine odlučio sam donirati HDZ čiji sam i danas član i u 3, 4 navrata u stranku sam donio oko 2 milijuna kuna. Novac je bio u vrećici, a ja sam je stavio na stol ureda na 4. ili 5. katu u središnjici stranke i tamo ga ostavio. U sobi su bili Maček, Barišić i Jarnjak - rekao je i dodao da nije ništa potpisivao, a nije tražio ni potvrde o donaciji.

Na ispitivanju u USKOK-u svjedok je tvrdio da je novac predao Ratku Mačeku što je danas opovrgnuo. 

- U iskazu sam možda pogriješio - rekao je svjedok danas. 

Donirao i dva Golfa za kampanju

Osim novcem, stranku je donirao i s dva Golfa, ali samo tijekom izborne kampanje 2007. nakon čega su mu ih vratili.

- 2008. godine pozvan sam na sastanak u HDZ. Jarnjak me pitao koliko sam sredstava donirao. Bio je ljut i nervozan, a kako imam astmu i ja sam se jako uzrujao. Valjda je zaboravio da mi se nakon donacije zahvalio. Na tom sastanku bili su Maček i Barišić koji nisu  mnogo govorili. Jarnjak je spominjao dva milijuna eura o kojima nisam imao pojma pa sam to rekao Jarnjaku, Mačeku i Barišiću - rekao je Tintor.

Svjedočio i Barišićev vozač

Svjedok Anđelko Rekaš bio je vozač u Carinskoj upravi koji je do rujna 2010. godine vozio Mladena Barišića. Zna da je sa sobom uvijek imao crnu ili tamno sivu aktovku, a Barišića je u nekoliko navrata vozio u Sanaderovu vilu u Kozarčevoj.

- Ne znam zbog čega je išao kod Sanadera, ne znam je li imao torbu kad je išao kod Sanadera i ne znam jesu me evidentirali djelatnici osiguranja kad sam vozio tamo - rekao je.

Sanadera i ostale tereti se da su iz državnih tvrtki i institucija izvukli 70-ak milijuna kuna i punili HDZ-ov crni fond. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Strava u Bjelovaru: Ubio punicu i više puta izbo ženu pa se ubio: 'Žena nije u životnoj opasnosti'
DVOSTRUKO UBOJSTVO

Strava u Bjelovaru: Ubio punicu i više puta izbo ženu pa se ubio: 'Žena nije u životnoj opasnosti'

Dvostruko ubojstvo šokiralo je Bjelovar u subotu ujutro. U stravičnom zločinu još je jedna žena teško ozlijeđena potvrdili su iz policije

Kako Plenki drži konce Vlade i HDZ-a: 'U njegovu uskom krugu povjerenja samo su trojica...'
POLUGE VLASTI

Kako Plenki drži konce Vlade i HDZ-a: 'U njegovu uskom krugu povjerenja samo su trojica...'

Plus+ NOVI EXPRESS Uvid u kuloare Banskih dvora, gdje se ispod glasa analiziraju najnoviji detalji dogovora s DP-om, premijerovo raspoloženje i ono što dolazi u trećemu mandatu