Obavijesti

News

Komentari 9

Suđenje za Škabrnju: Petrov je sada Srbin, a prije je bio Hrvat

Suđenje za Škabrnju: Petrov je sada Srbin, a prije je bio Hrvat
1

Renato Petrov je navodno, kao pripadnik benkovačke vojne policije u glavu iz pištolja upucao starijega Škabrnjanca. O tome je opet svjedočio Vukovarac Bruno Ivković

VIDEO

Renato Petrov (44), porijeklom s otoka Ugljana, u obnovljenom suđenju za ratni zločin u Škabrnji 1991. godine, promijenio je nacionalnost pa je odgovarajući sucu rekao da je zapravo Srbin. Prije gotovo godinu dana kada se prvi puta pojavio na optuženičkoj klupi za sebe je rekao da je Hrvat. 

Kako je od zadnjega ročišta prošlo više od pola godine ono je počelo ispočetka i to po novom Zakonu o kaznenom postupku. 

Nakon što mu je pročitana optužnica rekao je kako se ne osjeća krivim za ubojstvo starijega mještanina Škabrnje 18. studenoga 1991. godine. Tada je, navodno, kao pripadnik benkovačke vojne policije u glavu iz pištolja upucao starijega Škabrnjanca. O tome je ponovno svjedočio Vukovarac Bruno Ivković, hrvatski branitelj,  kojega su tijekom 1993. godine zarobile srpske snage. 

O tom zločinu mu je pričao Mladen Uzelac, kojega je upoznao u kninskom zatvoru.  Uzelac je navodno zajedno s Petrovim ušao u Škabrnju i svjedočio brutalnom ubojstvu. No, Ivković je upoznao Petrova onda kada su ga zarobili i ranjenoga doveli u benkovačku vojarnu. 

- To je čovjek koji me tukao i mlatio. Tada mi se predstavio kao Hrvat Renato Petrov, koji je ostao braniti srpsku nejač od ustaša - posvjedočio je Ivković. Iz međusobnog razgovora njega i optuženoga u sudnici, bilo je očito da se znaju iz benkovačke vojarne. 

- Prepoznao bih te i za 30 godina. Znaš i sam da u sobama za zarobljenike nije bilo kreveta i da sam ti ja sredio da dobiješ krevet s madracem - rekao je Ivkoviću Petrov.  Sudskom vijeću je  također rekao kako je zarobljavanje snimano video kamerom. Osim Petrova Ivković se iz Benkovca sjeća još samo zločinca Željka Ražnjatovića Arkana. 

U nastavku je svjedočio sudski vještak, umirovljeni patolog zadarske bolnice koji je radio na obdukciji škabrnjskih žrtava. Pojedinačno je za svakog muškarca starijega od pedeset godina nabrojio vrste ozljeda i prostrjelne ozljede glave iz neposredne blizine. Takvih je bilo 29, a većina je očito bila izložena rafalnoj paljbi. Svi u sudnici zgrozili su se izvješćima KOS ovih istražitelja o zločinima u Škabrnji. 

Osim što su navedena imena zločinaca koji su masakrirali potanko je opisano kako je jedan starac pogođen zoljom nakon čega su čitave ostale samo noge. Drugome su odrezali uši i hvalili se "trofejem" po Benkovcu, dok je jedna djevojčica svjedočila egzekuciji oca. 

Sudsko vijeće pročitalo je i zapisnike o žrtvama u Škabrnji "poručnika" Ernesta Rađena, košarkaškoga trenera, protiv kojega je svojedobno odbačena optužnica za ratni zločin u Škabrnji, pa mu se nikada nije ni sudilo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu
Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline