Obavijesti

News

Komentari 15

Šuica i Škrlec: 'Još trebamo vize za SAD, neka EU to riješi'

Šuica i Škrlec: 'Još trebamo vize za SAD, neka EU to riješi'
1

Europska komisija je 12. travnja 2016., zatražila od Vijeća i Europskog parlamenta da do 12. srpnja zauzmu stajalište o daljnjim koracima za ispravljanje reciprociteta s trećim zemljama

VIDEO

Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu Davor Škrlec i Dubravka Šuica zatražili su od Europske komisije u utorak, nakon što je istekao rok Europskom parlamentu i Vijeću za očitovanje o vizama SAD-a za građane Hrvatske i četiri države EU-a, da primijeni načelo reciprociteta kako bi utjecala na SAD i riješila pitanje nejednakog položaja građana Unije u viznoj politici SAD-a.

Europska komisija je 12. travnja 2016., zatražila od Vijeća i Europskog parlamenta da do 12. srpnja zauzmu stajalište o daljnjim koracima za ispravljanje reciprociteta s trećim zemljama u području vizne politike, odnosno da se očituju o uvođenju viza za državljane SAD-a i Kanade s obzirom da SAD nije ukinuo vize za građane Hrvatske, Poljske, Bugarske, Rumunjske i Cipra, a Kanada Bugarske i Rumunjske.

Odluku o odgovoru na izostanak viznog reciprociteta Komisija je, po uredbama i sudu EU-a, imala pravo samostalno donijeti 12. travnja, ali je, po priopćenju ureda zastupnika Škrleca,  "svjesno, kako bi odugovlačila s procesom", uputila ovo pitanje Vijeću i Europskom parlamentu.

Europski parlament je ranije iskazao stav da je ta odluka, odnosno delegirani akt, u nadležnosti Komisije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Davor Škrlec (Zeleni) smatra kako je postupkom Komisije prekršena europska regulativa o viznom režimu donesena 2013. godine kojom se jamči načelo reciprociteta i obaveza svih država članica na uvođenje viza trećim zemljama koje zahtijevaju vizu i za samo jednu državu članicu, te da je očito kako se europska pravila ne primjenjuju jednako na sve i nisu učinkovita kada se radi o trećim državama poput SAD-a i Kanade.

"Nepoštivanje europskih pravila prvenstveno oslabljuje pregovaračku poziciju europskih institucija u pregovorima s SAD-om, a posebno kada je u pitanju i TTIP jer pokazuje kako EU nije u mogućnosti dosljedno provoditi svoje odluke u svrhu zaštite prava građana. Neprimjenom regulative o viznom režimu iz 2013. godine građane pojedinih država članica se nepravedno diskriminira, pa tako i Hrvatsku. 

Očekujem da Europska komisija preuzme odgovornost i što prije u skladu sa svojim ovlastima, koje su joj dane novim EU pravilima i potvrdom Suda Europske unije, donese delegirani akt kojim će se provesti načelo reciprociteta i uvede viza za građane trećih država koje isto traže od država članica EU-a. Samo tako je moguće zadržati dosljednu politiku i vratiti povjerenje građana u europske institucije, a istovremeno osigurati i jednakost u pregovorima s međunarodnim partnerima“, ocjenjuje Škrlec, priopćio je njegov ured u utorak.

Zastupnica Dubravka Šuica (HDZ/EPP) je kao članica Delegacije Europskog parlamenta za odnose sa SAD-om više puta uputila pitanja veleposlaniku EU u Washingtonu Davidu O'Sullivanu i američkom veleposlaniku u EU-u Anthonyju L. Gardneru, kao i Europskoj komisiji, o ukidanju viza za hrvatske građane, priopćio je ured zastupnice, a u utorak je, obzirom da je prošlo već tri mjeseca od zadnjeg Komisijinog očitovanja, ponovno uputila parlamentarno pitanje Europskoj komisiji i Vijeću.

"Imajući u vidu rok za ispravljanje reciprociteta koji je istekao 12. travnja 2016., upućujem pitanje Komisiji i Vijeću: koji su sljedeći koraci kojima namjeravate utjecati na SAD da ukinu vize za građane EU, te tako eliminirati diskriminaciju ovih pet zemalja članica Europske unije i time primijeniti poznato načelo reciprociteta", upitala je Dubravka Šuica.

Zastupnica Šuica naglasila je da je i ovo jedan od načina kako vratiti povjerenje građana u EU i njezine institucije, osiguravajući jednakost i eliminirajući diskriminaciju među zemljama članicama Europske unije.

Budući da je načelo reciprociteta ukidanja viza dio zajedničke vizne politike EU-a, to može biti razlog za obustavu ukidanja viza za građane tih trećih zemalja ako u roku 24 mjeseca treće zemlje ne isprave izostanak reciprociteta. Građani SAD-a slobodno putuju Europskom unijom, dok građani Bugarske, Cipra, Hrvatske, Poljske i Rumunjske moraju ispunjavati zahtjevnu aplikaciju za vizu.

Zastupnici Odbora za građanske slobode u Europskom parlamentu su u raspravi održanoj 20. travnja rekli da bi Europska komisija trebala poštovati važeće zakonodavstvo i usvojiti pravne mjere kojima se privremeno uvode vize za građane SAD-a i Kanade. 

Većina zastupnika izrazila je žaljenje zbog odluke Komisije objavljene 12. travnja u kojoj Komisija od Parlamenta i Vijeća traži da do 12. srpnja iznesu stajalište "o najprikladnijim daljnjim koracima" u vezi s viznim politikama SAD-a i Kanade. Zastupnici inzistiraju na tome da Komisija mora ili usvojiti delegirani akt kojim ukida bezvizna putovanja iz tih dviju zemalja ili predstaviti prijedlog reformi trenutnih pravila o viznom reciprocitetu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1