Obavijesti

News

Komentari 65

Šuker obara rekorde i peti put ove godine zadužuje građane!

Šuker obara rekorde i peti put ove godine zadužuje građane!
1

Ministar Ivan Šuker zadužit će nas peti put ove godine. Ovaj put za čak četiri milijarde kuna. Tim novcem, kao i do sada, otplatit će dio pristiglih starih dugova

VIDEO

Nekoliko dana nakon donošenja državnog proračuna za 2011. godinu, u kojoj će nam nedostajati 23,3 milijarde kuna, Vlada će nas zadužiti za dodatnih četiri milijarde. Ministar Šuker novac će posuditi kod domaćih banaka i mirovinskih fondova na rok od sedam godina kako bi domaćim bankama vratio dug iz 2008. godine od 2,7 milijardi kuna. Računica je vrlo jasna; iz šupljeg u prazno, odnosno posuđuje novac da bi vratio posuđeni novac. Ekonomisti to zovu refinanciranje dugova. A upravo je refinanciranje dugova upropastilo Grčku i dovelo je u tešku financijsku krizu jer joj, zbog velikih dugova, više nitko nije htio posuđivati novac. Glavni ekonomist splitske banke Zdeslav Šantić kaže da nam se se deficit povećava tri godine za redom, što Hrvatskoj jako smanjuje uvjete i povećava rizik za daljnjim inozemnim zaduživanjima.

- U proračunu za iduću godinu nedostaje oko tri milijarde eura i država u ovakvoj situaciji nema realne šanse da iz inozemstva dobije novac jednim zaduženjem. Ekonomski strateg SDP-a Branko Grčić kaže da ministar Šuker sa svojim zaduženjima, ali i proračunom za 2011., provodi politiku “netalasanja” jer Vlada nije smanjila potrošnju.

- S proračnunom za 2011. javni dug će nam premašiti 60% BDP-a što će nas svrstati u visokorizične zemlje - kaže Grčić. Upozorio je da ćemo 2011. teško dobivati nova zaduženja te će kamate na njih biti daleko nepovoljnije. Šuker kaže da se zaduženjem ne povećava javni dug, nego “samo refinanciraju obveze”. Dokad ministre?

OVOGODIŠNJA ZADUŽENJA

1. 4. 2010. 500 mil. eura - Ministar Šuker zadužuje nas kod domaćih banaka da vrati kredite koji su došli na naplatu

13.7. 2010. 1,8 mlrd. eura -  Pojavila se rupa u deficitu. ministar se hvali da nam vjeruju na inozemnim tržištima

30.9. 2010. 200 mil. eura -  Dobivamo zajam europske investicijske banke za pretpristupne aktivnosti prema eu

6.10. 2010. 750 milijuna eura -  Ponovno nas zadužuje da vrati stare kredite. Kaže da Hrvatska nije u velikim problemima

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.