Obavijesti

News

Komentari 69

Šuker tuđe milijune ne želi, a svojih novaca nemamo

Šuker tuđe milijune ne želi, a svojih novaca nemamo
3

Ministar financija naglasio je da nas uzimanje 450 milijuna dolara ne obvezuje kod MMF-a te da će taj novac samo stajati na računu HNB-a

VIDEO

Taj će novac stajati na računu HNB-a ako nam slućajno zatreba, da ga možemo trošiti. Kamate ne plaćamo dok ga ne potrošimo, no ponovno napominjem da ga nećemo trošiti jer normalno možemo financirati svoje potrebe, objasnio je Ivan Šuker.
Ministar financija istaknuo je da nas tih 450 milijuna dolara, ili oko 2,3 milijarde kuna, ne obvezuje te da se Hrvatska neće zadužiti kod Međunarodnoga monetarnog fonda.
Dodao je da će MMF taj novac samo premjestiti s jednog računa na drugi, a koliko će stajati na računu HNB-a, nije znao precizirati. - Nije posrijedi nekakav poseban sporazum Hrvatske i MMF-a. Riječ je o njihovoj odluci koja važi za sve zemlje članice. Ovaj je novac ponajprije namijenjen očuvanju vanjske likvidnosti - pojasnila je Ružica Vuger, savjetnica guvernera HNB-a za odnose s javnošću. Dodala je kako bismo pri trošenju tog novca plaćali nisku kamatu, samo 0,3 posto, što je znatno povoljnije od ostalih izvora financiranja. Svota koju nam MMF nudi približna je onoj koju će država “ubrati” u godini dana od kriznog poreza (oko 1,8 mlrd. kn) te uštedom na udžbenicima (oko 500 mil. kn.). Stručnjaci smatraju da bismo ga trebali uzeti.
- Kad je o nama riječ, ti milijuni znače povećanje naših deviznih rezervi, što se može koristiti za stabilnost tečaja, ali i za otplatu inozemnog duga. U prvom tromjesečju 2010. na naplatu dolaze velike inozemne obveze - kazao je Željko Rohatinski, guverner HNB-a, a s njim se složio i makroekonomist Branimir Lokin.
- Potrošimo li taj novac na nešto drugo, morat ćemo se dalje zaduživati - rekao je Lokin. Čim je u utorak ministar Šuker objavio kako neće trošiti novac MMF-a jer se možemo sami financirati, na internetskim portalima razvila se žučna rasprava. Građani smatraju da je to licemjerno jer je nedavno država uvela harač na plaće od dva i četiri posto.


- 450 milijuna dolara MMF daje Hrvatskoj na raspolaganje, a stajat će u HNB-u

- 0,3 % platit ćemo kamata odlučimo li novac od pomoći MMF-a ipak potrošiti

- 316 milijardi dolara MMF je rasporedio svojim članicama zbog globalne krize

-186 zemalja članica dobiti u0107e novac od MMF-a, no ne moraju ga potrošiti

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 69
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.