Obavijesti

News

Komentari 85

Sukob u Omišlju: Za 10 dana Hrvatska ne bi imala naftu?!

Sukob u Omišlju: Za 10 dana Hrvatska ne bi imala naftu?!
1

Mirela Ahmetović (SDP) je poručila da neće izdati niti jednu propusnicu radnicima koji dolaze na Krk i izazvala je paniku u Janafu i Ministarstvu. Sada rade na hitnom izdavanju prpusnica bez čelnice Omišlja...

VIDEO

Ne, neću izdati niti jednu propusnicu. Između zdravlja i života stanovnika Omišlja i Njivica i egzistencije radnika koji dolaze na otok sa zaraženih područja, biram zdravlje i život stanovnika. Pa neka me optuže da sam državni neprijatelj, ne bi bilo prvi puta.
 
Objavila je to sinoć, među ostalim, Mirela Ahmetović (SDP), načelnica općine Omišalj na otoku Krku. U svom priopćenju navodi i da je dobila 276 zahtjeva za prelazak Krčkog mosta. Prema uputi Nacionalnog stožera za dolazak na otoke je potrebno za propusnicu imati i suglasnost lokalnog stožera općina u koje se dolazi. Napravljeno je to zbog potrebe da se ograniči priljev građana iz drugih dijelova Hrvatske. Ali na ovaj problem nisu računali. U Omišlju se nalazi naftni terminal Janafa, ali traje i izgradnja terminala za ukapljeni naftni plin(LNG). Bez propusnica bi sve stalo.
 
Objava Ahmetović je razljutila i direktora Janafa Dragana Kovačevića i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike koje vodi HDZ-ov Tomislav Ćorić. Ahmetović se inače protivila izgradnji LNG-a na području općine. Na omišaljski naftni terminal Janafa treba svaki dan doći između 30 i 40 radnika koji sada ne bi mogli raditi jer ne mogu prijeći Krčki most bez propusnica.
 
Kovačević kaže da je pokušaj načelnice štetan i nosi ugrozu cijelom energetskom sustavu.
- Terminal o je strateška energetska točka za Republiku Hrvatsku, Srbiju, Mađarsku i Bosnu i Hercegovinu. Ovo što radi lokalna zajednica je politikantstvo koje traje već duže razdoblje. Sigurno nije u ovom trenutku vrijeme za takvo nešto. Zaustavljanje rada našeg naftnog terminala značio bi u roku 10 dana potpuni energetski kolaps u Hrvatskoj i regiji. Posljedica bi bila nedostatak nafte i naftnih derivata, a sve to ide na dušu jedne lokalne čelnice. Terminal je potpuno izdvojen iz Omišlja, mi smo kao vojna baza i nema nikakve potrebe za takav potez – kaže direktor Janafa Kovačević. 
 
Iz Ministarstva su nam kratko poručili da će sve riješiti te da neće dozvoliti da takva odluka lokalne čelnice ugrozi funkcioniranje energetske infrastrukture. Kako neslužbeno doznajemo, propusnice će biti izdane za poslodavce Janaf i ostale preko novog sustava e-propusnice i neće trebati lokalna suglasnost.  Kovačević kaže da pozdravlja takvu odluku koja je nužna da bi opskrba funkcionirala.
 
Mirela Ahmetović kaže da je to i bio cilj njene objave jer je država napravila pogrešnu odluku kada je na njihova leđa svalila odlučivanje o tome koliko radnika može ući na otok i u općinu. 
 
- Država je donijela odluku o ograničenju kretanja, pa neka oni i izdaju propusnice. Ja ne znam je li neophodno deset ili trideset radnika da se obavlja neophodni posao. Stoga sam i napisala protestno pismo jer ja za te ljude ne mogu odgovarati. Tko sam ja da odobravam tvrtkama da dolaze ovdje radnici ako im je država odobrila taj projekt? Na otok Krk migrira dnevno tisuću ljudi, a oni koji idu s otoka raditi na kopno ne trebaju suglasnost, samo je ona trebala za one koji dolaze na otok, što je diskriminirajuće. Radi se o neodgovornosti vladajućih i ja sam na to upozorila – kaže Ahmetović.
 
Na upit politizira li cijelu situaciju i je li pokušala zabraniti dolazak radnika jer se protivi LNG terminalu, kaže: Našu općinu nitko nije pitao želimo li terminal, pa zašto bi mi odlučivali oko radnika koji iz cijele Hrvatske dolaze na gradilište. Neka država to preuzme na sebe
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa