Obavijesti

News

Komentari 191

Sultanovo čudo: Preko Drave izgradio čudesni prijelaz

Sultanovo čudo: Preko Drave  izgradio čudesni prijelaz
6

Most je po nalogu Sulejmana Veličanstvenog gradilo 25.000 ljudi. Sastojao se od prilazne rampe, zatim mosta i drvene ceste na pilonima preko baranjskih močvara

VIDEO

Od Osijeka do Darde između 1566. i 1686. godine postojao je “Sulejmanov most” koji se, zbog veličine projekta, dugo smatrao osmim graditeljskim svjetskim čudom! Sjećanja na taj most, ali i njegovi ostaci u Dravi, zaboravljeni i potopljeni gotovo 400 godina, izronili su na površinu zbog suše baš u trenutku kada se na televiziji počela prikazivati spektakularna serija o velikom sultanu. 

Drvena cesta preko baranjskih močvara

Zbog mnogih priča i legendi o konstrukciji mosta, njegovim dimenzijama i izgledu ne čudi što ga se nazivalo “Il ponte famoso d’Esek” ili “Die so berühmte und wunderbare Essecker Brücke”. Most je po nalogu Sulejmana Veličanstvenog gradilo 25.000 ljudi. Sastojao se od prilazne rampe do dravske obale, zatim mosta na povezanim brodovima preko Drave i drvene ceste na pilonima preko baranjskih močvara do turske palanke Darde. 

Pokušavalo ga se izgraditi nekoliko puta, no svaki put bi visoki vodostaj Drave uništio konstrukciju od povezanih brodova. Razlog gradnje tako grandioznog mosta bila je potreba Sulejmana Veličanstvenog da pređe neprohodnu močvaru na putu prema Sigetu u Mađarskoj i dalje prema Beču. Most je bio dug između 6500 i 8000 metara, a širok između 5,5 i 10 metara. Poznati turski putopisac Evlija Čelebija naveo je da su mu trebala puna dva sata da prođe cijelim mostom.

Ni danas se sa sigurnošću ne može reći kako je točno izgledao most, odnosno je li bio ravan ili zavojit. Postoje oprečni povijesni podaci. Prije godinu dana je Grad Osijek na mjestu gdje je nekada počinjao Sulejmanov most postavio “info ploču” sa zemljopisnim prikazom rute na kojoj je bio most, ali i s dvije povijesne slike na kojima je ilustracija mosta.

Iz mulja izvadili ostatke drvenih stupova

Prije četiri godine, prilikom čišćenja ribnjaka i rukavaca uz barokni dvorac Esterházy u Dardi, zajedno s muljem izvađeni su i drveni stupovi za koje se pretpostavljalo da pripadaju sjevernom, krajnjem dijelu Sulejmanova mosta koji je završavao u Dardi. Među podvodnim arheolozima koji su 2009. godine istraživali ribnjak Mala Đola i dokazali da su pronađeni stupovi – piloni Sulejmanova mosta, bio je i “Ponos Hrvatske”, Mladen Pešić, koji je u Zadru spasio iz mora starca koji je automobilom sletio u vodu.

Turistička zajednica Grada Osijeka je u suradnji s Mađarskom na adresu europskih fondova poslala projekt obnove mosta, koji bi u budućnosti trebao biti velika turistička atrakcija. U Turističkoj zajednici tvrde da je za njihov projekt veliko zanimanje pokazala i Republika Turska.

Više pročitajte u 24sataExpressu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 191
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije
Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini
POGLEDAJTE VIDEO

Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini

Velika peraja kod Mljeta prestrašila je ribare. Odmah su pomislili da se u Jadranu kupa velika bijela psina, ali stručnjak je zaključio da ipak nije ta vrsta u pitanju.