Obavijesti

News

Komentari 9

Odlučeno je da se poništava natječaj za Turističku palaču

Odlučeno je da se poništava natječaj za Turističku palaču
5

Split: Usvojen je amandman Jure Šundova iz HGS-a Željka Keruma da Grad Split bude investitor rekonstrukcije palače. Tu inicijativu podržalo je 19 vijećnika

VIDEO

Nakon gotovo pet sati žustre rasprave, na sjednici splitskog Gradskog vijeća odlučeno je da se poništava natječaj za Turističku palaču koji su mnogi smatrali namještenim. Time je tvrtka Valleus ostala bez ugovora za 30-godišnje plodouživanje palače na Rivi. 

Usvojen je amandman Jure Šundova iz HGS-a Željka Keruma da Grad Split bude investitor rekonstrukcije palače. Tu inicijativu podržalo je 19 vijećnika SDP-a, HNS-a, HGS,-a, kao i nezavisni vijećnici s lista Ivana Grubišića i Anđelke Visković.

- S obzirom na dotrajalost i derutnost objekta, radove treba pokrenuti što prije. Zadužuje se gradonačelnik da nam pripremi informacije i zaključak s dinamikom realizacije, te to dostavi na nekoj budućoj sjednici Gradskog vijeća. Dakle, što bi se radilo, koliko bi to koštalo i kako izgledalo. Sasvim sam siguran da je Povjerenstvo u suradnji s gradskim službama posao oko natječaja obavilo po zakonu - kazao je Jure Šundov.

Protiv Šundovova amandmana bilo je 13 vijećnika - iz HDZ-a i s liste Marijane Puljak. Suzdržan je na glasanju ostao nezavisni Damir Čosić Roda. 

Baldasara i Keruma nije bilo

Gradonačelnik Ivo Baldasar nije došao na sjednici jer je otputovao u službeni posjet Pescari, a od 35 vijećnika izostali su don Ivan Grubišić i Željko Kerum.

- Žao mi je što se jedan mali ekonomski projekt pretvorio u prvorazredni politički problem ovoga grada. Nitko nije doveo u pitanje funkcionalnost ove građevine, a cjelokupna natječaj je bio transparentan i objavljen na web stranicama. Grad je na modelu plodouživanja mogao zaraditi 78 milijuna kuna, što je više nego dostatno za jednu školu i vrtić - poručila je dogradonačelnica Aida Batarelo, predsjednica Povjerenstva za provedbu natječaja oko Turističke palače.

Je li Palača uopće legalna?

Nezavisna vijećnica Marijana Puljak je napomenula da za rekonstrukciju Turistička palače na Rivi treba sačekati izradu Plana upravljanja povijesnom jezgrom, te da postoje dvojbe je li uopće izgrađena legalno. Naime, palača je izgrađena kao privremeni objekt 1968. godine, te je trebala biti uklonjena 10 godina kasnije. 

Puljak se obrušila i na "Studiju financijske isplativosti modela upravljanja Turističkom palačom za Grad Split" koju je izradio SDP-ovac Željko Mateljak, profesor na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Prije pet mjeseci Baldasar ga je imenovao za predsjednika Nadzornog odbora nedavno osnovane gradske  tvrtke "Spalatum DMC" za turizam.

- Onaj tko je radio ovu Studiju isplativosti trebao bi pokidati svoju diplomu! Ovo je sramota za Ekonomski fakultet. Da ovo preda student, ne bi četiri godine mogao izaći na ispit  - negodovala je Puljak.

I bivši veslački olimpijac Igor Boraska, vijećnik s liste Anđelke Visković, dodao je kao je upitna zakonitost projekta, te da nema adekvatne suglasnosti Konzervatorskog odjela za njezinu rekonstrukciju. Istaknuo je kako natječaj treba poništiti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa