Obavijesti

News

Komentari 90

'Super rezač': Domaća ekopila na kisik moćnija je i od Sunca

'Super rezač': Domaća ekopila na kisik moćnija je i od Sunca
3

Super rezač razvija temperaturu i do 10.000 stupnjeva i reže baš svaki materijal. Bez problema pili tenkove kao da su od putra, a može raditi i pod morem

VIDEO

Na jednom kraju boca s kisikom, na drugom obična šipka i to je dovoljno da Vladimir Starej (58) razreže čeličnu tračnicu kao da je od putra.

Ovaj Varaždinac osmislio je superjak rezač koji je u srijedu zadivio i znanstvenike na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu.

- Ovo je genijalno! Impresioniran sam da ovako jednostavan uređaj razvija tolike temperature. I da pritom to nisu smislili znanstvenici u laboratoriju nego hobisti - zadivljen je bio dr. Davor Gracin s Instituta. A na vrhu Vladimirove “pile” koju su nazvali EBC aparat, razvija se i 10.000 stupnjeva.

Ruđerovci su uspjeli izmjeriti svega 5000 stupnjeva, što je temperatura Sunca. No čim se rezač ugasi, može se uhvatiti rukom jer se odmah ohladi. A riječ je o običnoj šipki kroz koju ide čisti kisik. Pritom se u šipki tale različiti metali i stvaraju temperature koje režu i najtvrđi granit.

Vladimir je uređaj osmislio prije 20 godina u Ljevaonici Varaždin kad mu je takav rezač trebao na poslu. I danas ga tamo koriste. Nakon rata pilu su koristili i za rezanje tenkova.

- Sama šipka košta 75, a aparat 3800 kuna i gotovo je neuništiv - pojašnjava Josip Stanek iz tvrtke Stane Medija, koja planira širu proizvodnju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 90
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.