News

Komentari 1

Suradnja Arktičkog vijeća u pitanju zbog ruske invazije

Suradnja Arktičkog vijeća u pitanju zbog ruske invazije

Arktičko vijeće okuplja zemlje s teritorijem na Arktiku u cilju suradnje u pitanjima koja se tiču njihovih stanovnika. Ne bavi se sigurnosnim pitanjima

Zemlje članice Arktičkog vijeća poručile su u četvrtak da će bojkotirati planirane razgovore u Rusiji koja je izvela invaziju na Ukrajinu što dovodi u pitanje međunarodnu suradnju u toj regiji bogatoj resursima kojih je eksploatacija moguća zbog globalnog zatopljenja.

Arktičko vijeće okuplja zemlje s teritorijem na Arktiku u cilju suradnje u pitanjima koja se tiču njihovih stanovnika. Ne bavi se sigurnosnim pitanjima.

Rusija, koja trenutačno predsjeda organizacijom, prouzročila je "ozbiljne zapreke međunarodnoj suradnji, uključujući na Arktiku", navodi ostalih sedam članica organizacije u priopćenju.

Zemlje potpisnice, Finska, Norveška, Švedska, Island, SAD, Kanada i Danska, poručile su da suspendiraju svoj rad na neodređeni rok te da neće sudjelovati na planiranim razgovorima u svibnju u sjevernom ruskom gradu Arhangelsku zbog toga što je Rusija "flagrantno povrijedila" ukrajinski suverenitet i teritorijalnu cjelovitost.

Bojkot dovodi u pitanje razvojne planove na Arktiku, koji se zagrijava tri puta brže od ostatka svijeta.

Topljenje leda otvara mogućnost za brodski prijevoz i iskorištavanje resursa.

State Department je prošli tjedan na Twitteru objavio da je "pozicija Rusije svugdje, uključujući Arktik, regiju sa snažnim pravilima i principima utemeljenima na međunarodnom pravu, umanjena njezinom invazijom na Ukrajinu".

Arktičko vijeće, osnovano 1996., nekoliko je puta bilo nominirano za Nobelovu nagradu za mir, uključujući prošli mjesec.

<<< LIVE događanja i bitku za Kijev pratite OVDJE

Najčitaniji članci