Obavijesti

News

Komentari 1

Suradnja Arktičkog vijeća u pitanju zbog ruske invazije

Suradnja Arktičkog vijeća u pitanju zbog ruske invazije

Arktičko vijeće okuplja zemlje s teritorijem na Arktiku u cilju suradnje u pitanjima koja se tiču njihovih stanovnika. Ne bavi se sigurnosnim pitanjima

Zemlje članice Arktičkog vijeća poručile su u četvrtak da će bojkotirati planirane razgovore u Rusiji koja je izvela invaziju na Ukrajinu što dovodi u pitanje međunarodnu suradnju u toj regiji bogatoj resursima kojih je eksploatacija moguća zbog globalnog zatopljenja.

Arktičko vijeće okuplja zemlje s teritorijem na Arktiku u cilju suradnje u pitanjima koja se tiču njihovih stanovnika. Ne bavi se sigurnosnim pitanjima.

Ruska vojna kolona napreduje prema nuklearki Zaporižja
Ruska vojna kolona napreduje prema nuklearki Zaporižja

Rusija, koja trenutačno predsjeda organizacijom, prouzročila je "ozbiljne zapreke međunarodnoj suradnji, uključujući na Arktiku", navodi ostalih sedam članica organizacije u priopćenju.

Zemlje potpisnice, Finska, Norveška, Švedska, Island, SAD, Kanada i Danska, poručile su da suspendiraju svoj rad na neodređeni rok te da neće sudjelovati na planiranim razgovorima u svibnju u sjevernom ruskom gradu Arhangelsku zbog toga što je Rusija "flagrantno povrijedila" ukrajinski suverenitet i teritorijalnu cjelovitost.

Bojkot dovodi u pitanje razvojne planove na Arktiku, koji se zagrijava tri puta brže od ostatka svijeta.

Stanovnica Hersona: Želimo da grad ostane ukrajinski...
Stanovnica Hersona: Želimo da grad ostane ukrajinski...

Topljenje leda otvara mogućnost za brodski prijevoz i iskorištavanje resursa.

State Department je prošli tjedan na Twitteru objavio da je "pozicija Rusije svugdje, uključujući Arktik, regiju sa snažnim pravilima i principima utemeljenima na međunarodnom pravu, umanjena njezinom invazijom na Ukrajinu".

Arktičko vijeće, osnovano 1996., nekoliko je puta bilo nominirano za Nobelovu nagradu za mir, uključujući prošli mjesec.

<<< LIVE događanja i bitku za Kijev pratite OVDJE