Obavijesti

News

Komentari 0

Suše u Europi otkrile nacističke brodove, stanje je alarmantno

Suše u Europi otkrile nacističke brodove, stanje je alarmantno
3

Slomljeni jarboli, korozijom nagrižene krme ovih grdosija teških i do pet stotina tona, ostavili su nacisti u povlačenju u operaciji poznatoj kao "Dunavski vilenjak"

VIDEO

Zabilježene su najveće suše u posljednjih petsto godina. Vodostaji gotovo nikada nisu bili ovoliko niski,n a diljem Europe događaju se pomori ribe, usjevi propadaju, a svjedočimo i redukcijama vode. Od posljedica toplinskih valova i isparavanja, neke su rijeke gotovo u potpunosti presušile.

POGLEDAJTE VIDEO: Suša na Bundeku

Pokretanje videa...

Suša na Bundeku VIDEO



Sunce prži površinu Dunava, s najnižim vodostajem u posljednjih nekoliko desetaka godina. Trend je to koji je pogodio cijelu Europu, u kojoj ovakve suše nisu zabilježene u posljednjih petsto godina. I dok, zbog smanjenog vodostaja, sve manje brodova plovi Dunavom, isplivali su neki od davno zaboravljenih, potopljenih. Stanovnici srpskog Prahova, gdje je Dunav inače najbrži i najuži, ovih dana svjedoče ostatcima nacističke flote.

Slomljeni jarboli, korozijom nagrizene krme ovih grdosija teških i do pet stotina tona, ostavili su nacisti u povlačenju u operaciji poznatoj kao "Dunavski vilenjak". Danas onemogućavaju normalnu plovidbu ovim dijelom Dunava, iznimno su opasni jer na sebi imaju eksplozivne naprave, a neki ispuštaju naftu i mazivo u rijeku i tako predstavljaju potencijalnu ekološku katastrofu.

Varaždinska županija proglasila prirodnu nepogodu zbog suše
Varaždinska županija proglasila prirodnu nepogodu zbog suše

Nadležna tijela u Srbiji rade na saniranju tog problema zadnjih pedeset godina. Nije žurba, ako se ovakvi trendovi povećanja temperature nastave, neće biti ni potrebe za uklanjanjem. U tom slučaju, svakako nijedan brod ne bi mogao ploviti.

No, ne krije samo korito Dunava ostavštine nacističkih vojnika. Neeksplodirana bomba teška 450 kilograma pronađena je početkom kolovoza na dnu rijeke Po u Italiji. Zapadni susjedi bili su nešto brži, evakuirano je tada gotovo tri tisuće stanovnika, zatvoren je zračni prostor, sve kako bi stručnjaci uklonili bombu. Italija je ove godine zabilježila najveće suše od kad postoji. Vlada je zbog toga proglasila krizu u čak pet sjevernih regija.

Uvedena je redukcija vode, a stanovništvo se u tim regijama opskrbljuje cisternama. Tok rijeke Po drastično je pao, na samo jednu desetinu uobičajene razine, dok je vodostaj za dva metra ispod normalne razine. To konkretno znači da Italiji prijeti opasnost za proizvodnju riže, koja čini 40 posto ukupne poljoprivredne proizvodnje u Italiji.

Dok temperature rastu, vodostaji padaju, a ljudi i dalje negiraju klimatske promjene, pojavljuju se i drevni natpisi na kamenjima uz rijeke. "Ako me vidiš, zaplači", poruka je valjda ovim potonjim, koji ne vjeruju u suše, a pojavila se na obali rijeke Elbe.

Datira, smatraju stručnjaci, iz 16. stoljeća. Prozvali su ga kamenje gladi, a trebalo je upozoriti sve buduće generacije o teškom periodu koji slijedi.

Europa: Pogodila nas je najgora suša u 500 godina. Hrvatska je među pogođenijim zemljama
Europa: Pogodila nas je najgora suša u 500 godina. Hrvatska je među pogođenijim zemljama



Smanjen vodostaj i sve manje količine padalina kojima svjedočimo, vode upravo ka tome . Urod poljoprivrednicima nikad nije bio manji, a mnogi su usjevi u potpunosti presušili. No, isparavanja uslijed snažnih toplinskih valova netko se sjetio i unovčiti. U Portugalu se, naime, organiziraju turističke posjete selu koje je nekada bilo potopljeno, a sada je zbog suše potpuno vidljivo.

Vlažni ostatci zidova nečijih domova potopljenih zbog gradnje tamošnje hidroelektrane, sada su turistička atrakcija. Glad, nedostatak vode, poskupljenje energenata, ratovi i suše, težak su period kojemu već svjedočimo. Izvješće Europskog opservatorija za sušu, čiji rad nadzire Europska komisija, pokazalo je da za 47% područja Europe izdano upozorenje zbog jasnog nedostatka vlage u tlu, dok je 17 % u stanju pripravnosti zbog teško pogođene vegetacije područja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH
Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...