Obavijesti

News

Komentari 32

'Susjedi povremeno unose nemir i destabilizaciju u BiH'

'Susjedi povremeno unose nemir i destabilizaciju u BiH'
1

Napomenuo je kako u BiH treba provesti izmjene Ustava sukladno četiri presude Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga kako bi se zajamčila jednakopravnost svih građana Bosne i Hercegovine

VIDEO

Predsjedavajući BiH Predsjedništva Željko Komšić ocijenio je utorak u govoru na 74. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku kako susjedi te zemlje "unose nemir i proizvode određenu destabilizaciju" u Bosni i Hercegovinu, očito aludirajući na Hrvatsku i Srbiju.

Komšić, koji je izabran na poziciju hrvatskog člana u državnom vrhu BiH uz potporu bošnjačkih birača, rekao je kako su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i susjednih država u samom vrhu prioriteta vanjske politike. Upozorio je, međutim, kako se suradnja država ne unapređuje na temeljima zajedničkog interesa i načela ravnopravnosti, uzajamnog uvažavanja i poštivanja državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

'Molim vas, prestanite bacati otpad u naše oceane i mora...'
'Molim vas, prestanite bacati otpad u naše oceane i mora...'

„Iz navedenog dalo bi se zaključiti da su odnosi Bosne i Hercegovine sa susjednim državama dоbri i intenzivni, međutim, radi partikularnih politika naših susjeda, povremeno smo svjedoci njihovim aktivnostima za ostvarivanje njihovih političkih interesa unutar Bosne i Hercegovine, čime se unosi nemir i proizvodi određena destabilizacija u mojoj zemlji, što nije dobro, niti doprinosi razvijanju željenih međusobnih dobrosusjedskih odnosa“, ustvrdio je Komšić.

Komšić je u govoru u UN-u, za kojega nije imao suglasnost Predsjedništva BiH kao kolektivnog šefa ove države, istaknuo kako su pojedine odredbe Ustava Bosne i Hercegovine, koji je sastavni dio Daytonskog mirovnog sporazuma, diskriminirajuće prema predstavnicima manjina.

Napomenuo je kako u BiH treba provesti izmjene Ustava sukladno četiri presude Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga kako bi se zajamčila jednakopravnost svih građana Bosne i Hercegovine. Pri tome nije spominjao odredbe Ustava BiH koji jamči i jednakopravnost triju konstitutivnih naroda Hrvata, Bošnjaka i Srba.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca