Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
15 komentara

Svađa oko stanki u Saboru: 'Vladajući nas žele ušutkati'

Plan je precizirati kad se može tražiti stanka, a upravo je to dio oporbe dočekao na nož. Krešo Beljak (HSS) očekuje da Gordan Jandroković predloži poslovnik...

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
15 komentara

Prošlotjedni kaos u Saboru je kap koja je očito prelila čašu. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković planira hitnu izmjenu poslovnika kako bi se spriječila “obijest koja je uzela maha”.

Detektirao je kako se najviše zloupotrebljavaju institut stanke, povreda poslovnika i replike. Prema pisanju Večernjeg lista, vladajuće izluđuje što se stankama usporava rad te zbog njih rasprave kasne po sat i pol.

Plan je precizirati kad se može tražiti stanka, a upravo je to dio oporbe dočekao na nož. Krešo Beljak (HSS) očekuje da Gordan Jandroković predloži poslovnik prema kojemu bi mogli govoriti samo vladajući.


- Žele iz Sabora maknuti teme koje ne odgovaraju HDZ-u. To se zove ubijanje rasprave. To je kraj demokracije - kaže Beljak. 
Gordan Maras (SDP) sklon je ideji da se kvalitetnije uredi institut replike, ali protivi se planu da im se “ograničava pravo govora” kroz stanke.


Goran Beus Richembergh (Glas) upozorio je da zastupnici imaju pravo i obvezu govoriti o svim problemima u društvu:

“Reducirati to pravo svelo bi nas na haiku Sabor. Ograničavanjem govora želi nas se ušutkati i odsjeći od izbornih baza. Govoriti o zadanim likovima i formama prispodobno je Sjevernoj Koreji, a većina koja se boji manjine je jadna i kukavna”. Navodi i da vladajući već dulje važne i teme koje im se ne sviđaju guraju na raspravu duboko u noć.

Goran Aleksić (Snaga) zalaže se za to da se ograniči stalno traženje stanki i replika, kojima se svako malo prekida rad Sabora. Zalaže se da se stanke mogu tražiti svaka tri sata.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message