Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Sva lica hrvatskih političara: Gotovo je s lažnim osmjesima

Odaju ih emocije: Novi Microsoftov softver 
analizira lica ljudi i odaje emocije. 
Sad političari više neće moći glumiti. Evo što program kaže za neke političare...

PIXSELL
Foto: PIXSELL
0 komentara

Lica političara na plakatima i u promidžbenim spotovima uvijek su nasmijana te nikad ne znamo misle li stvarno ono što i govore. No nova Microsoftova aplikacija mogla bi nam otkriti njihove emocije koje vješto pokušavaju sakriti.

Emotion Recognition (prepoznavanje emocija) novi je softver koji je stvorio Microsoft, a cilj im je analiza fotografije i pritom saznati kako se osjećate. Potrebno je otići na Microsoftovu stranicu Project Oxford Face API te učitati željenu fotografiju.

PIXSELL

Program nam je pokazao da lice predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka baš i ne odaje emocije. Očito da je jako dugi staž u policiji i obavještajnoj zajednici ostavio traga. Prema analizi Karamarko je neutralan, ali i pomalo tužan. 

PIXSELL

Isto smo učinili s fotografijom prvog čovjeka SDP-a Zorana Milanovića, koji uvelike na sjednicama Vlade izražava razne emocije, od tuge pa do sreće. Prema analizi njegove fotografije, Zoki je izrazito bijesan. 

PIXSELL

Gradonačelniku Milanu Bandiću prošle godine kad je uhićen sigurno nije bilo svejedno, kao ni nakon što je na izborima osvojio svega dva mandata. Analiza Bandićeva lica pokazala je da u malim postocima istodobno pokazuje tugu, iznenađenje i ljutnju. Neki bi rekli da savršeno prikriva emocije s obzirom na to s kojim se sve problemima svakodnevno susreće. 

Drago Prgomet, bivši član Mosta, koji je izbačen nakon što se sastao s Milanovićem u stanu ministra obrane Ante Kotromanovića, pokazao je svoje lice kad ga je naša novinarka prije nekoliko dana snimila na kavi u jednom zagrebačkom kafiću.

- Bolje iz Mosta nego s mosta - rekao je tada Prgomet svojim kolegama i nasmijao se.

Analiza fotografije pokazala je pak da je Prgomet jako sretan pa mu je možda i drago što je izletio iz Mosta. 

PIXSELL

Za kraj smo analizirali Božu Petrova, predsjednika Mosta nezavisnih lista, koji u javnosti daje dojam smirenog čovjeka. Možda zato i što je psihijatar po struci pa mu to uvelike pomaže u kontroli emocija. 
Analiza fotografije Petrova nam je rekla da je njegova mimika lica neutralna te da se nazire i mali postotak sreće kod njega. 

U pozadini ovoga Microsoftova programa je strojno učenje, odnosno dio umjetne inteligencije kojima računala uče i povezuju uzorke. Emocije koje se prikazuju su ljutnja, prijezir, gađenje, strah, sreća, tuga i iznenađenost te su dobivene brojke vrlo precizne.

U Microsoftu tvrde kako im još malo nedostaje da softver u potpunosti usavrše.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message